Две "15-минутни" ястия от днес (не броим рязането

)
Пиле със зеленчуци3 БП - 100 г сурови пилешки гърди, нарязани на жулиени
1/2 БВ - 120 г червена чушка (една средна по големина), почистена от семките и нарязана на жулиени
1/4 БВ - 90 г гъби кладница, нарязани на жулиени
1 БВ - 1 морков, обелен и нарязан на жулиени
1/4 БВ - половин малка глава лук, нарязан на тънки полумесеци
3 БМ - 1 ч.л. зехтин
1 скилидка чесън за аромат
1 БВ - грозде за десерт
Нарязаните зеленчуци се поливат със зехтина, поръсват се със сол и се разбъркват. Изсипват се в загрят тиган с незалепващо покритие и се задушават под капак за 10 минути на средна температура. Добавят се пилешките жулиени, размесват се с поомекналите зеленчуци и се оставят в тигана под капак за още 5 минути. Изклчвате котлона и като леко се охлади ястието поднасяте като поръсвате обилно с накълцан на ситно магданоз и чер пипер.
Задушени чушки и домати с "катък"1 БВ - 240 г червена чушка нарязана на жулиени
1 БВ - 240 г домати за консервиране (онези, удължените), нарязани на четири
3 БП - 50 г "катък" по рецептата от дневника ми (микс от 400 г извара Домлян, 400 г лайт сирене Мадраров и 1 цедено Олимпус 0%)
3 БМ - 1 ч.л. зехтин
1 БВ - грозде за десерт
Нарязаните на жулиени чушки леко посолявате и заливате със зехтина. Разбърквате. Слагате в загрят тиган с незалепващо покритие на средна температура. След 3-4 минути добавяте доматите, малко ронена чубрица и 1/2 кафяна чаша вода. Захлупвате тигана и след още 10 минути изключвате котлона. Поднасяте с катъка и гроздето за десерт.
Пикантен хрупкав нахут (той не е бърз

)
Идеален за добавяне към салата или просто да си хрупнете
4 БВ - 1 ч.ч. сварен нахут (от буркан), измит и оцеден
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
сол на вкус
4 БМ - 1 1/3 ч.л. зехтин
Загрейте фурната на 200 градуса. Изплакнатия и оцеден нахут подсушете с кухненаска хартия. Оваляйте с подправките и зехтина в подходящ съд. Изсипете в тавичка покрита с хартия запечене. Печете 20-25 минути. Нахута ще продължи да се втвърдява и след като го извадите от фурната. Добре е да се консумира в същия ден, че иначе става доста твърдичък (особено за беззъбковци като мен)