от Маня » Нед Сеп 14, 2014 10:32 am
ЗАЩО И КАК ДА НАКИСВАМЕ СУРОВИТЕ ЯДКИ И СЕМЕНА?
Когато опечем ядките и семената, полезните мазнини, които те съдържат се променят, не могат да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване. При топлинна обработка те губят ценните си качества – минералите и витамините, които съдържат.
Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.
Ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато попадне в организма ни, тя се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха и да доведе до други здравословни проблеми.
Лесното решение за доброто усвояване на ядките и семената е да ги приемаме сурови и накиснати.
При накисването ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.
Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. Преди да ги употребим, трябва да изхвърлим водата, в която са киснали и добре да ги изплакнем. Водата обикновено потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи.
Накиснатите и измити ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.
Ако искате да хапнете ядки, а нямате време, накиснете ги поне за 20 минути и ги измийте добре. Така ще се отдели част от вредните неща.
Някои от семената, като чия и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация. Могат да се използват като добавка към салати, смутита или други ястия.
ВРЕМЕ ЗА КИСНЕНЕ И ЗА ПОКЪЛВАНЕ НА НЯКОИ ЯДКИ И СЕМЕНА:
• Алфаалфа / люцерна – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
• Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
• Бразилски орех – не се кисне / не покълва
• Боб – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
• Ечемик – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
• Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
• Кашу – 2-3 часа / не покълва
• Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
• Конопено семе – не се кисне / не покълва
• Ленено семе – 8 часа / не покълва
• Леща – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
• Лешници – 6-8 часа / не покълва
• Макадамия – не се кисне / не покълва
• Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
• Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
• Орехи – 4 часа / не покълва
• Овес – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Ръж – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Спелта – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Чия – 30 минути / 2-3 дни, за да покълне
• Шам фъстък – не се кисне / не покълва