Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Сеп 10, 2014 12:49 pm

Italiano написа:Викаш накиснатия направо да го прави на кашичка ... :hm:
- Ами да, направо овесена каша без варене :laugh1:

Ще се пробва и бадемово мляко - 9 накиснати бадема, смлени с вода и прецедени - и ето ти млякото за кафето :laugh1: или чая :laugh4: - 3 БМ, или за заместването му в някой зонов сладкиш.

В книжката имаше рецепта за хумус - интересно ще ми е дали ще стане само от накиснат нахут, а не варен.
Абе, колкото по-сурово, толкова по-добре, пък да видим.

Ще вземат да ме обвинят в нерегламентирано рекламиране на стоки :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ДиДи » Пет Сеп 12, 2014 12:22 pm

Manya написа:
Italiano написа:Викаш накиснатия направо да го прави на кашичка ... :hm:
- Ами да, направо овесена каша без варене :laugh1:

Ще се пробва и бадемово мляко - 9 накиснати бадема, смлени с вода и прецедени - и ето ти млякото за кафето :laugh1: или чая :laugh4: - 3 БМ, или за заместването му в някой зонов сладкиш.

В книжката имаше рецепта за хумус - интересно ще ми е дали ще стане само от накиснат нахут, а не варен.
Абе, колкото по-сурово, толкова по-добре, пък да видим.

Ще вземат да ме обвинят в нерегламентирано рекламиране на стоки :laugh1:


Добри идейки даваш!!! :yess: И взе повече се навивам да го взема, ама искам Щатския, че да взема горе долу 2 на същата (българска цена), а и сестра ми има РД скоро, с един куршум, два заека! :smdance:
Аватар
ДиДи
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 87
Регистриран на: Вто Сеп 09, 2014 9:05 am
Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 14, 2014 10:32 am

ЗАЩО И КАК ДА НАКИСВАМЕ СУРОВИТЕ ЯДКИ И СЕМЕНА?

Когато опечем ядките и семената, полезните мазнини, които те съдържат се променят, не могат да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване. При топлинна обработка те губят ценните си качества – минералите и витамините, които съдържат.
Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.
Ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато попадне в организма ни, тя се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха и да доведе до други здравословни проблеми.
Лесното решение за доброто усвояване на ядките и семената е да ги приемаме сурови и накиснати.
При накисването ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.
Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. Преди да ги употребим, трябва да изхвърлим водата, в която са киснали и добре да ги изплакнем. Водата обикновено потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи.
Накиснатите и измити ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.
Ако искате да хапнете ядки, а нямате време, накиснете ги поне за 20 минути и ги измийте добре. Така ще се отдели част от вредните неща.
Някои от семената, като чия и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация. Могат да се използват като добавка към салати, смутита или други ястия.

ВРЕМЕ ЗА КИСНЕНЕ И ЗА ПОКЪЛВАНЕ НА НЯКОИ ЯДКИ И СЕМЕНА:

• Алфаалфа / люцерна – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
• Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
• Бразилски орех – не се кисне / не покълва
• Боб – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
• Ечемик – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
• Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
• Кашу – 2-3 часа / не покълва
• Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
• Конопено семе – не се кисне / не покълва
• Ленено семе – 8 часа / не покълва
• Леща – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
• Лешници – 6-8 часа / не покълва
• Макадамия – не се кисне / не покълва
• Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
• Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
• Орехи – 4 часа / не покълва
• Овес – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Ръж – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Спелта – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
• Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
• Чия – 30 минути / 2-3 дни, за да покълне
• Шам фъстък – не се кисне / не покълва
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Нед Сеп 14, 2014 11:06 am

Много полезна информация, Маня! Копирах си е в една специална папка :)
Аз се оказа, че харесвам повече ечемика като вкус от овеса. :)

Я, да те попитам, че ми донесоха шишенце с пулвелизатор за зехтин, та се чудя как да измеря колко пръскания са ми 1 МБ? Ти как ги мери? Нещо този пулвелизатор е доста разпръснат и ми е трудно да събера пръсканото в чаена лъжичка... :hm:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 14, 2014 11:26 am

В кафяна чашка пръскаш, броиш впръскванията и мериш количеството. Всеки пулверизатор пуска различно. Моят за 3 БМ пръска 5-6 пъти.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Нед Сеп 14, 2014 2:35 pm

М дам... сетих се, че имам малко мерително контейнерче за кърма и е разграфено през 5 мл, а е с отвор на чаша за кафе, та ще се получи добре. Благодаря за идеята!
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ДиДи » Нед Сеп 14, 2014 3:15 pm

Значи всички сурови ядки трябва да се накиснат преди консумация? :о

Никаква идея нямах за това, аз си ям суровите бадеми и си мисля, че всичко е ок. :noo:
Аватар
ДиДи
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 87
Регистриран на: Вто Сеп 09, 2014 9:05 am
Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Сеп 14, 2014 3:26 pm

За предпочитане е да са накиснати. Но не е задължително. :) А и са много вкусни така - особено бадемите и орехите, все едно са млечни. Дори можеш да им обелиш кожичката. Също и на лешниците.
И аз невинаги ги кисна, просто зависи от ситуацията.

Това не е зонова препоръка. Просто от всичко прочетено по темата за семената и ядките и употребата им в сурово състояние - аз съм просто склонна да приемам максимално храната без да е минала през топлинна обработка (естествено, когато това е възможно).
Последна промяна Маня на Нед Сеп 14, 2014 3:31 pm, променена общо 3 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот ДиДи » Нед Сеп 14, 2014 3:29 pm

Ще се тества!!! Благодаря за информацията!!! :pray:
Аватар
ДиДи
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 87
Регистриран на: Вто Сеп 09, 2014 9:05 am
Пловдив

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот gogo » Съб Сеп 20, 2014 9:21 am

Маня, ти си просто безценна. :bigsm21:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Сеп 20, 2014 11:39 am

gogo написа:Маня, ти си просто безценна. :bigsm21:

Гого, трогна ме! :blagodaria:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Сеп 20, 2014 12:43 pm

Смути от круша и лайм

100 г круша (без дръжката и "дупето")
1 цял лайм (с кората)
1 БВ киснат овес+ечемик (около 40 г, зависи от поетата вода)
3 БП протеин на прах
18 киснати бадема
1 см обелен корен от джинджифил
1 ч.ч вода

Всичко в булета и 3 въртенета по около минута.
Последна промяна Маня на Съб Сеп 20, 2014 5:26 pm, променена общо 3 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Съб Сеп 20, 2014 12:57 pm

Изглежда вкусно това смути. Надявам се, че ще стане в обикновен блендер и задължително ще го пробвам тези дни :yess:
А не трябва ли да се увеличат бадемите, заради сухия протеин :th:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Сеп 20, 2014 1:02 pm

Права си, но аз си го хапнах с извара, сега ще го коригирам.
И блендер ще стане, само трябва лайма да го нарежеш на парченца. В булета стана и като го сложих цял. И да го повъртиш малко по-дълго, за да смели и кората.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tatyana » Съб Сеп 20, 2014 1:22 pm

Ще го пробвам и в двата варианта тогава - с извара или с протеин. Сега поне съм се запасила с промишлено количество суроватъчен протеин и са ми много полезни твоите идеи за течна храна :bouquet:
Ок, ще го нарежа лайма, защото моя блендер вероятно няма да се справи с цял.
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 485
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 5:39 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот HippoDel » Съб Сеп 20, 2014 5:10 pm

Manya написа:Смути от круша и лайм

100 г круша (без дръжката и "дупето")
1 цял лайм (с кората)
1 БВ киснат овес+ечемик (около 40 г, зависи от поетата вода)
3 БП протеин на прах (по етикета на моя - 24 г)+още 3 БП (на прах или под формата на извара, мръвка - защото става много приятна напитка)
9 киснати бадема
1 см обелен корен от джинджифил
1 ч.ч вода

Всичко в булета и 3 въртенета по около минута.

Не схващам, защо трябва да се прибавят още 3 блока протеин, май нещо си се объркала? И не си поправила мазнините, т.е. бадемите, ако се използва протеин на прах. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта