Hippo написа:На месец по 2 килца надолу - браво! Много добре, направо отлично. Дай Боже всекиму, само не и на Кари.
Малеее, вече на майтап ме взехте.... Шегичка, не е кой знае каква болка за умиране, но пък искам да съм красива, не като скелетон ! И другият гаден ефект е, че постоянно ми е студено, не мога и не мога да се стопля!!!
Karrita написа: И другият гаден ефект е, че постоянно ми е студено, не мога и не мога да се стопля!!!
О, това го има и при тези дето все още имаме бая за смъкване... все ми е хладно след намалените 10-тина кила. Но иде лято, Кари и трябва да намираш време малко повече за слънце край морето (въпреки тежкия за морските хора сезон) и да понасъбереш естествена топлина.
Днес пак измислен обед - писна ми да готвя Кутийка котижд от Лидл и нахут от консерва, овкусени с кимион и мента. Не е толкова лошо на вкус. Подправките някак свързаха блечния продукт с нахута и дори беше приятно. А кога ли ще ми остане време да си направя пастетче от нахут с мента и магданоз. Адски свежо и вкусно.
Чудя се след толкова изядено месо за четири месеца дали да не излеза за ден-два от Зоната и да си похапна на воля череши (а не само по 8-16 като десерт) - разтоварителни дни, както правех някога. Знам, че не е зоново решение, но такъв глад имам за череши, че не знам как да го преодолея.
1200 г тиквички - 5 БВ 260 г стар лук - 2 БВ 95 г брашно от нахут - 5 БВ (по етикет) 84 г соева кайма - 6 БП (по етикет) 2 яйца - 2 БП 200 г изавара Олипмус - 4 БП 4 ч.л. зехтин - 12 БМ сол, чер пипер, копър, магданоз, чили (подправките на вкус) 1 ч.л. бакпулвер
Настърганите на ренде (или смлени) тиквички се объркват със всички останали съставки и се изиспват в тавата на фурната върху хартия за печене. Пече се 40 минути на 180 г с вентилатор.
Хехе, снощи с огромна радост зацепих, че мога дълго да не готвя - почти дойде времето на градинските домати и чушки. И времето на Шопската салата. Всъщност се оказа страшно лесна за балансиране с козе сирене за протеин и според това дали е у дома храненето или в офиса - без или с лук. И вече мога да забравя за готвене за следващите няколко месеца. Закуските - плодово/зеленчуково-протеинови смутита, шейкчета, мусове, бонбонките на Кари с добавен протеин.
Шопска салата
240 г домати - 1 БВ 75 г лук - 1/2 БВ 120 г краставица - 1/4 БВ 120 г чушка - 1/2 БВ 84 г сирене (каквото душата ти сака - краве, овче, козе, биволско) - 3 БПМ магданозче, малко люта чушка, без сол и мазнина
десерт - 3/4 БВ плод ( напр. 105 г ягоди, 6 череши) или капачка хубава ракия - 23 мл
Сиренето може да се замени с извара и да се добави зехтин като мазнина.
Маня, и аз много се радвам на зонова шопска салата от както я открих. Вече си я правя с извара и става зонова вкусотия. А това с неготвенето ми е патент. Палачинки или блата от тиквички май са ми единстветото готвене.
Съвет за изварата: смесвай я с малко кисело мляко. Така става като дресинг, а млякото си е баланс, така че няма какво да го смяташ. За мазнини можеш да сложиш и зехтин. Добавяш босилек и става чудесно.
И нещо, което научих от един гръцки майстор-готвач от нашата сватба - отгоре слагаш шарен пипер (микс от черен, бял и розов (в Кауфланд го има, а, предполагам, и навсякъде), като розовият е задължителен). Той го слагаше на "гръцка" салата, ама нали знаеш, че това си е едро нарязана шопска.
О, шопската салата и у нас е хит И аз я правя с извара - от домашната, ама и зехтин не слагам, че не знам колко успявам да я обезмасля...макар че напоследък от 7 л мляко вадя 240 гр масло, от което правя около 180 мл гхи...та май се обезмаслява добре
Нещо много работа напоследък и почти никакво време за писане. Но зонуването си върви и няма мърдане (е, с едно-две прегрешния с череши на корем). А иначе - редовните "летни" комбинации Закуска протеин на прах/извара/котидж - за БП овес + плод - за БВ явки - за БМ (в зависимост от протеиновия блок)
обед шопска салата с извара/котидж/нискомаслено сирене + плод
следобедна закуска бонбонките на Кари с добавен протени на прах (адски удобно за носене на работа)
вечеря според настроението за готвене - последното беше едно много приятно пюре от тиквички с мента БП - каквото намеря в хладилника - млечно или месно (по рядко) БВ - кактвото ми хареса от зеленчуците в зарзаватчийницата - сурово или задушено/запечено БМ - зехтин или ядки
късна вечеря 0,1% Верея евентуално с ядки (но най-често само айрянчето за поглъщане на рибеното масло)
Но от 2 седмици - никакво мърдане на кантара, максимум с + или - 100 грама. Твърдо съм забила на 83 и няма мърдане.
Важното е, че се чувствам добре. Енергията ми е достатъчна. Ходя пеша колкото време ми остава. Жалко, че нямам време за някое и друго упражнение, каквото и да е. Но и на това ще му дойде времето.
Пюре от тиквички с мента 3 БВ тиквички 1 БВ стар лук 1-2 скилидки чесън листата на 5-6 стръка мента сол, чер пипер, зехтин
Тиквичките нарязвам на кръгчета, леко посолявам, завивам във фолио и запичам във фурната за 20-25 минути. Лукът и чесъна задушавам със зехтина. Всичко в блендера, добавям листата мента и черния пипер и...
Деля на 2 порции по 2 БВМ и хапвам с 3 БП - месни или млечни. И 1 БВ плод. Плод винаги когато е възможно 1 БВ към всяко меню. В сезона на плодовете е нормално те да участват в менюто, макар и в по-ограничено количество.
От вчера "експериментирам"! Минах на 9 блока. Задържането на килограми и обиколки може да се дължи и на количеството блокове, тъй като по принцип съм стритктна в грамажите и съотношенията. Малките "прегрешения" с череши едва ли могат да са причина. Така че, ще пробвам. Пък то ще си покаже.
240 г домати - 1 БВ 200 г кисело мляко - 1 БВ + 1 БП 130 г салатен лук - 1 БВ 100 г извара Олимпус или 50 г извара + 28 г сирене - 2 БП 1 ч.л. зехтин - 3 БМ магданоз, 1-2 скилидки чесън, сол и чер пипер на вкус
Лукът се нарязва тънко на полумесеци и леко се намачква със солта. Доматите се белят (по желание) и се режат на удобни хапки. Млякото и изварата/сиренето се смесват със зехтина, накълчаните чесън и магданоз, черния пипер. Всичко се смесва и се хапва с огромно удоволствие!
Няма ли да са ти малко 9 блока, до сега на колко беше. Аз от известно време съм стриктно на 10 блока и кантарчето върви надолу. Като изяждам по 11 -12 и тогава не мърда.
И с намалените блокове - нищо - твърдо 83 кг +- 100 гр и никаква промяна в обиколките. Но няма да се предавам, я! Все ще тръгнат пак надолу някой светъл ден!
Маня колко време ги задържаш тези кг,да не би да е от цикъла,аз също преди да забременея имах такъв период месец без да мръдна,но после изведнъж всичко се нормализира.
www.vzonata.com Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Марианка, вече близо 2 месеца - няма как да е от цикъл, няма как да е и да съм бременна - есента ставам на 60 г. По-скоро си го обяснявам, че имаше един период в живота ми, в който преди рязко да кача до 95-100 дълго време бях около 80. Вароятно организма временно си е харесал тези килограми. Трябва му време да разбере, че не това е добрата му форма.