Първомартенски обед3БПВМ150 г извара (по етикет) - 3 БП
140 г печени червени чушки - 1 БВ
връзка зелен лук - 1 БВ
1 ч.л. гхи - 3 БМ
чаша вино - 1 БВ
Чушките и лука се задушават в маслото. Добавя се малко солчица, чер пипер и магданоз. Добавя се и изварата. Обърква се добре и се сервира с чаша червено сухо вино.
Закуска с печена тиква2х3 БПВМ840 г обелена и почистена тиква цигулка - 6 БВ
300 г извара (по етикет) - 6 БП
3 с.л. пълнозърнест сусамов тахан - 6 БМ
канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, кориандър на прах - на вкус
стевия - на вкус
Тиквата се задушава на пара за 15-20 минути, след което се запича във фурна за още 10-15 минти на 180 градуса с вентилатор. Когато е готова се пасира заедно с изварата, тахана и подправките и се подслажда на вкус със стевия (аз ползвам разтвор).
Дели се на две порции по 3 БПВМ или на три порции по 2 БПВМ
Кафява печурка за гарнитура3 БВМ360 г кафява печурка - 1 БВ
100 г праз - 1 БВ
80 г пресен лук - 1 БВ
1 ч.л. гхи - 3 БМ
връзка магданоз, сол, чер пипер, чили на прах - на вкус
Зеленчуците се нарязват. Добавят се подправките, маслото и 1 ч.ч. вода. Запичат се във фурна до готовност на гъбите.
Поради големия обем може да се раздели на 2 блока по 1 1/2 БВМ. Идеална гарнитура към пилешко филе на скара. С възможност за допълване на ВМ блоковете със свеж зеленчук за салата с добавка на зехтин, чаша и половина вино или плод и ядки за десерт.
Зелено пюре6 БВ480 г тиквички - 2
130 г лук - 1
180 г зелен фасул - 1
117 г глава целина - 1
90 г пащърнак - 1
връзка магданоз, връзка копър, връзка кориандър, 5-6 стръка свежа мента, чер пипер и сол на вкус
Подправките се измиват и се обира листната им част. Стеблата, заедно със зеленчуците се задушават на пара (дори не ги рязах, а ги сложих цели в уреда за готвене на пара). Задушените зеленцучи се пасират в блендера, добавят се свежите листа от подправките, черния пипер и сол. И готово.
Ментата придаде особено приятен и свеж вкус на пюрето.
Идеално 2 или 3-блоково допълнение към всяко основно хранене. Аз лично си го деля на 3 х 2 БВ с добавени 3 БП извара. Десерта си е свеж плод 1 БВ с ядки 3 БМ.
Желаещите могат да си добавят БМ и към пюрето под формата на зехтин, гхи или авокадо.
Направих си и
песто от рукола, което също стана великолепна добавка към салата.
1 връзка рукола
1/2 авокадо
оцет балсамико
сол
Всичко се пасира в блендера и се прибира в хладинкита. 1 ч.л. добавена към салата от чушки, домати и краставица придава прекрасен вкус. Не я броя за блокове, защото количеството е минимално.