Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот tanita68 » Чет Фев 20, 2014 5:59 pm

Аз имам силиконови, но са от малките и са само 6. Когато правя мъфините по рецептата за 6 броя на мен ми излизат 12, затова си взех наскоро металната форма с 12 гнезда. Ама май следващия път ще хвана да изсипя сместта в силиконовата форма за кекс и после ще разрежа на 6 и готово......... Писна ми да ям хартия!
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Съб Фев 22, 2014 9:09 am

tanita68 написа: Писна ми да ям хартия!


:lol: :lol: :lol: И на нас!! Обаче сега съм решила като направя и като изтинат да ги прибера в хладилника - предния път прибрах последните две иии ооо чудо хартията се отлепи. Като са в хладилник поемат сигурно влага и се отлепя лесно. Друг вариант е да ги мокрим и така.... :lol:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Съб Фев 22, 2014 12:20 pm

Стеф написа:Друг вариант е да ги мокрим и така.... :lol:

Или пък да си купиш силиконови формички, от които сами падат, без хартия, без дяволи.. ;)
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Съб Фев 22, 2014 6:44 pm

Рататуй
6 БВМ

Скрит текст:
Изображение


240 г патладжан - 2 БВ
240 г чушки - 1 БВ (червена и зелена)
240 г тиквички - 1 БВ
130 г лук - 1 БВ
240 г домати - 1 БВ
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
2-3 скилидки чесън, мащерка, магданоз, розмарин, чер пипер, червен пипер, сол (всички подправки на вкус)

Зеленчуците се нарязват на кръгчета с дебелина до 0,5 см. Нареждат се в тавичка като се редуват. Ако имате търпение, може да ги подредите леко изправени като домино. Аз си го спестих. Между ръсите сол, чер пипер и подправките. Наливате 1/2 чаша вода и зехтина. Запичате във фурна до готовност.

Класическия рататуй изисква всеки от зеленчуците да се запържи предварително. Доматите и чесъна с подправките да се сварят на сос, който да се излее в тавата и върху него да се наредят останалите зеленчуци и тогава да се запече. В моя вариант избягвам пърженето (съответно намалявам мазнината до нужните блокове).

Делите на 3 порции по 2 БВМ. Сервирате с 3 БП по желание - месо, риба, извара. За десерт - 1 БВ плод+1БВ мазнина (ядки).

Каквото и да си приготвям за хапване, винаги се старая да има суров продукт - било то зеленчук или плод, в зависимост от блюдото.

Да ви е сладко!
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Нед Фев 23, 2014 5:41 pm

Ето и моя принос в мъфин-манията. Соленички, че от сладкото се пълнее :laugh4:

Мъфини

6 х 1 БПВМ

Скрит текст:
Изображение


брашно амарант - 16 г - 1БВ
брашно овес - 28 г - 2 БВ
брашно нахут - 19 г - 1 БВ
брашно ечемик - 24 г - 2 БВ
2 яйца - 2 БП
200 г извара - 4 БП
2 ч.л. гхи - 6 БМ
1 ч.л. бакпулвер
сол, чер пипер, куркума, шафран, кимион, мащерка, лют червен пипер (на вкус и по личен избор)

Брашната и изварата са мерени по етикет.
Яйцата се разбиват, добавя се изварата, маслото и брашната. Сместа се разрежда с 1/2 - 1 ч.ч. вода (на око). Добавят се и подправките. Накрая и бакпулвера.
Разпределят се в 6 формички за мъфини. Пекат се 25-30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Нед Фев 23, 2014 5:45 pm

Karrita написа:
Стеф написа:Друг вариант е да ги мокрим и така.... :lol:

Или пък да си купиш силиконови формички, от които сами падат, без хартия, без дяволи.. ;)


Да, разбира се че ще си купя силиконови формички. Формата ми за мъфини е за 12 така че два комплекта по 6 :yess:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот tanita68 » Нед Фев 23, 2014 11:07 pm

Днес забърках смес за мъфини и я цопнах във формата за кекс(силиконова). Излезе идеално, никъде не залепна. :bigsm18: Май докато се снабдя с малки формички ще пека в нея.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Пон Фев 24, 2014 10:11 am

А ще можеш ли да го разделиш на 6 блока - или както дойде :)
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот tanita68 » Пон Фев 24, 2014 10:48 am

Стеф написа:А ще можеш ли да го разделиш на 6 блока - или както дойде :)

Ами успях да го разделя почти точно, може би за по-точно трябваше да ги меря на везната. Но чак пък толкова не смятам да издребнявам. :bigsm1: :bigsm5:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Пон Фев 24, 2014 12:13 pm

Правилно - не трябва да се хващаме за някакви си 3-4 грама. :yess:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот kazakova » Пон Мар 03, 2014 1:46 pm

Днес спретнах това


Пролетна крем супа от коприва -2БПВМ

http://prikachi.com/images/677/7120677v.jpg

коприва-прясна 240 гр 20%БВ
лук -75 гр 50%БВ
морков-64гр 80%БВ
домат настърган-110 гр- 50%БВ
яйце -1бр 1БП
кисело мляко 110 мл 50%БП
сирене 14 гр-50%БП
зехтин-2/3чл-2БМ
1-2 скилидки чесън
джоджен, червен пипер, черен пипер, мащерка, сол


Попарете измитата коприва и я изплакнете
Отделете нарязаната коприва настрани .Нарежете пресния лук,морковите и чесъна и ги задушете по-дълбока тенджера в която сте
загряли зехтина .
Тогава изсипете нарязаната на ситно коприва, разбъркайте добре и бързо добавете и 1 литър вода.
Оставете да кипне, като разбърквате от време на време. След като супата кипне, оставете на огъня още половин час, като 10 минути
преди да махнете от огъня добавете подправките. Когато супата е готова,
пригответе застройката – в една дълбока чиния разбийте яйцето и кисело мляко и след като към тази смес добавите
2 черпака от супата и внимателно разбъркате, прибавете към супата.
Добавете натрошеното сирене, което по желание може да замените с извара и отново пасирайте до получаване на гладка крем супа.
Аватар
kazakova
 
Мнения: 27
Регистриран на: Нед Фев 02, 2014 7:18 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот kazakova » Вто Мар 04, 2014 12:21 pm

Леща с телешко 6БВПМ
http://prikachi.com/images/863/7123863Q.jpg

леща 175 гр 3,50% БВ
лук 75гр 50% БВ
Морков 80 гр 1БВ
домати 220 гр 1БВ
магданоз
чесън 4-5 скилидки
чубрица,червен пипер
зехтин 2 чл
телешко 168гр - 6БП/ аз си направих пържолки и после нарязах ситно в порцията - в съотношение с блоковете /

Лука и моркова ги задушавам в зехтина. Добавям лещата и около 1-1,5л вода
Като започне да увира лещата добавям чесъна ,доматите и подправките .
Вари се до готовност
Да ви е вкусно !
Аватар
kazakova
 
Мнения: 27
Регистриран на: Нед Фев 02, 2014 7:18 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Вто Мар 04, 2014 1:35 pm

Първомартенски обед
3БПВМ

150 г извара (по етикет) - 3 БП
140 г печени червени чушки - 1 БВ
връзка зелен лук - 1 БВ
1 ч.л. гхи - 3 БМ
чаша вино - 1 БВ

Чушките и лука се задушават в маслото. Добавя се малко солчица, чер пипер и магданоз. Добавя се и изварата. Обърква се добре и се сервира с чаша червено сухо вино. :bigsm40:

Закуска с печена тиква
2х3 БПВМ

840 г обелена и почистена тиква цигулка - 6 БВ
300 г извара (по етикет) - 6 БП
3 с.л. пълнозърнест сусамов тахан - 6 БМ
канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, кориандър на прах - на вкус
стевия - на вкус

Тиквата се задушава на пара за 15-20 минути, след което се запича във фурна за още 10-15 минти на 180 градуса с вентилатор. Когато е готова се пасира заедно с изварата, тахана и подправките и се подслажда на вкус със стевия (аз ползвам разтвор).

Дели се на две порции по 3 БПВМ или на три порции по 2 БПВМ


Кафява печурка за гарнитура
3 БВМ

360 г кафява печурка - 1 БВ
100 г праз - 1 БВ
80 г пресен лук - 1 БВ
1 ч.л. гхи - 3 БМ
връзка магданоз, сол, чер пипер, чили на прах - на вкус

Скрит текст:
Изображение


Зеленчуците се нарязват. Добавят се подправките, маслото и 1 ч.ч. вода. Запичат се във фурна до готовност на гъбите.

Поради големия обем може да се раздели на 2 блока по 1 1/2 БВМ. Идеална гарнитура към пилешко филе на скара. С възможност за допълване на ВМ блоковете със свеж зеленчук за салата с добавка на зехтин, чаша и половина вино или плод и ядки за десерт.

Зелено пюре
6 БВ

Скрит текст:
Изображение


480 г тиквички - 2
130 г лук - 1
180 г зелен фасул - 1
117 г глава целина - 1
90 г пащърнак - 1
връзка магданоз, връзка копър, връзка кориандър, 5-6 стръка свежа мента, чер пипер и сол на вкус

Подправките се измиват и се обира листната им част. Стеблата, заедно със зеленчуците се задушават на пара (дори не ги рязах, а ги сложих цели в уреда за готвене на пара). Задушените зеленцучи се пасират в блендера, добавят се свежите листа от подправките, черния пипер и сол. И готово.
Ментата придаде особено приятен и свеж вкус на пюрето.

Идеално 2 или 3-блоково допълнение към всяко основно хранене. Аз лично си го деля на 3 х 2 БВ с добавени 3 БП извара. Десерта си е свеж плод 1 БВ с ядки 3 БМ.

Желаещите могат да си добавят БМ и към пюрето под формата на зехтин, гхи или авокадо.

Направих си и песто от рукола, което също стана великолепна добавка към салата.
1 връзка рукола
1/2 авокадо
оцет балсамико
сол
Всичко се пасира в блендера и се прибира в хладинкита. 1 ч.л. добавена към салата от чушки, домати и краставица придава прекрасен вкус. Не я броя за блокове, защото количеството е минимално.
Последна промяна Маня на Вто Мар 04, 2014 8:05 pm, променена общо 4 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот kazakova » Вто Мар 04, 2014 2:22 pm

Сладолед О Зона 4БПВМ

http://prikachi.com/images/114/7124114F.jpg

Протеин -28гр- 3БП
Замразени плодове-капини,червени и черни боровинки -по етикет 252гр 3БВ
Бадеми -9бр 3БМ
Прясно мляко 2% 220 мл -1БВПМ
овкусете със стевия

разтворих протеина в млякото и стевията
разбърках /блендера ми е развален и го направих с пасатора -стана /
добавих замразените плодове -разбърках -
накрая добавих бадемите
Стана супер

Приятен апетит !
Аватар
kazakova
 
Мнения: 27
Регистриран на: Нед Фев 02, 2014 7:18 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Вто Мар 04, 2014 4:14 pm

kazakova написа:Сладолед О Зона 4БПВМ

http://prikachi.com/images/114/7124114F.jpg

Протеин -28гр- 3БП
Замразени плодове-капини,червени и черни боровинки -по етикет 252гр 3БВ
Бадеми -9бр 3БМ
Прясно мляко 2% 220 мл -1БВПМ
овкусете със стевия

разтворих протеина в млякото и стевията
разбърках /блендера ми е развален и го направих с пасатора -стана /
добавих замразените плодове -разбърках -
накрая добавих бадемите
Стана супер

Приятен апетит !


Мммммммммммм, това изглежда страхотно. Уцели ми слабото място-обожавам сладолед! :bigsm4:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот fibar » Чет Мар 13, 2014 11:00 am

Здравейте на всички, които са Зонуващи :wave: .Моля, нека ако имате малко свободно време, погледнете Руло с кисело зеле в раздел рецепти.Реших да го направя за обяд, но...мисля, че нещо има грешка в колич. на блоковете В.Извинявам се предварително, ако съм сгрешила и да благодаря на всички, които слагат рецепти-вярвайте ми поне за мен сте от голяма помощ.Лек ден на всички :yess:
Аватар
fibar
 
Мнения: 27
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 10:48 am
Сърбия

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта

cron