kaliopa_sve разбирам желанието ти да търсих кусурите на Зоната, както и да ни хванеш неподготвени, но за сега никой не е могъл обори Бари Сиърс с факти. Аз за съжаление не съм магьосник, за да мога с вълшебна пръчка да ти преведа огромната информация, която Сиърс е предоставил. Книгите му има ги и на испански, и на английски, ако толкова искаш да намериш странчни ефекти, седни и ги прочети, и успех в търсенето на недостатъците (дано да намериш такива)
. Аз чета и препрочитам всичко редовно, и всеки път откривам нови и нови неща, които съм пропуснала, и продължавам да се изненадвам приятно.
Относно витамините... както казах, при първа възможност ще напиша огромна статия за тях, въз основа на книгите и откритията на сиърс. Само ще ти каза съвсем на кратко защо при зонуващите, и не само яри тях се получава липса на витамини– не е че режима е нещо недодялан или грешен, а заради самото качество на продуктите с които се храним в днешно време. Ще ти каза само малка част по този въпрос какво е мението на Сиърс:
Когато следвате Зоната, в комбинация с умерени физически упражнения и медитация, тогава ще се наслаждавате на дълъг и здравословен живот. Тогава какво да кажем за всички витамини и мнерали, за които се знае, че забавят стареенето на организма? Важни ли са те ? Играят ли някаква роля когато сме в Зоната?
Всъщност, важни са макросъставките в храната (протеини, въглехидрати и мазнини), които са „паспорта“ за влизане в Зоната, а не микроелементите (витамини и минерали) под формата на добавки.
Важни ли са добавките в Зоната? Някои от тях да, тъй като влияят косвено върху Айказаноидите, но не позволявайте те да контролират диетата ви. Тези добавки могат да подобрят престоят в Зоната, не не могат да ви вкарат в Зоната. Никога не поставяйте добавките от витамини и минерали преди основните хранителни съставки.
Какво да кажем за витамините и минералите в плодовете и зеленчуците? В днешни времена недостигът на съществени микроелементи в храната е много по-голям, отколкото преди 50 години. Защо е така? Преди 50 години повечето плодове и зеленчуци са идвали от градината в двора или от близката ферма на село. Сега обаче идват от всички краища на света, и биват съхранявани в продължение на месеци след обирането им. Витамините са изключително чувствителни към топлина, светлина и срока на съхранение. Минералите са по-стабилни, но са изключително чувствителни при обработка и готвене. Първите жертви във войната за евтина храна винаги ще са витамините и минералите.
Когато при някой от нас са настъпили подобни периоди на липса на витамини, веднага сме се си ги набавили под формата на капсули, поради по-горе споменатите причини. И резултата е моментално подобрение....Ако живеехме на село, и консумирахме пресни органик плодове и зеленчуци, това няма просто как да се случи докато си в Зоната.
Аз никак не обичам да се вкарвам в подобни спорни теми с нервни нотки, но ако искаш да се вкараме в тази игра, повярвай ми имам самочувствие относно информацията която знам за Зоната. А и трябва да знаеш, че зоната не е магическо лекарство, има хора които са си увреждали организма години на ред, и тогава и зоната не може да им помогне. Че се е появила някаква временна липса на витамини, което стана с мъжа ми, за което дълбоко натъртваш, мога само да ти кажа, че който го е видял, той не му е завидял за физическото му състояние.
Бих то пожелала от сърце да се захванеш по-сериозно със зоната, което ще се отрази доста добре на психиката ти, и ще се почувстваш по доброжелателно настроена към милите членове на този форум.