Обезмасляване на домашно млякоПрясно издоеното мляко се оставя да почине на хладно и да изстине. Внимателно обирате изплувалата на повърхонста сметана. Може и да го прецедите преди да го сложите да се свари. След като кипне млякото се оставя поне 24 часа на хладно място (най-добре хладилник) без да се пипа. Много внимателно се обира каймака (това са около 75% от маслеността на млякото). Може отново да се прецеди. За още обезмасляване наливате в една пластмасова бутилка без да я пълните догоре (това може да стане и със сурово мляко, преди варене) и докато гледате тъпа телевизия или имате свободни ръце от домакинска работа или чатене в мрежата си я клатите.... въх, кво рекох...
докато имате сили (абе 20-30 минути, колкото една серия с Хорейшо). В млякото се образуват поредните мастни топчета. Пак цедене... и вече имате обезмаслено мляко, което можете и да подквасите. Събраните каймаци стопявате в тенджерка с дебело дъно по технологията за правене на ГХИ и имате супер домашно гхи. Или ги разбивате много добре с миксер, за да си имате домашна сметана, която също може да се подкваси леко.)
Е, колко ще е обезмаслено като процент не бих могла да кажа. За това има уреди за мерене. Но сте извлекли поне 70-80% от маслеността.
Най-вкусното масло става от биволско мляко, само да кажа - едно синеещо, ароматно. Кравето масло винаги е жълтичко - не го боядисват.
Имам спомен от детството си, че у нас бутаха (така се нарича процедурата на обезмасляване на млякото) и кисело мляко, направено на айран и пак вадеха масло. А айрана отиваше май при прасето и кокошките.
Раждана съм в София, учила съм в София, но си имах село, където са ме отглеждали първите 7 години и сигурно затова имам такава страст към истинското мляко и производнит му. Сега вече си нямам село, освен ако не отида през отписката някъде. А няма нищо по-вкусно на света от прясно откъснат домат и чушка напълнена със прясно (по-модерно му "свежо") сирене и много магданоз току що откъснат от корена... Ей, размечтах се....
От обезмасленото мляко с добавянето на кисело обезмаслено (след като сте си го сквасили или купешко) в съотношение 2 л прясно : 500 г кисело чрез сваряване и прецеждане става разкошна домашна извара.
Домашно маскарпонеАко съберете каймаците от 10-15 л мляко (около 500 г каймак) и ги загреете до 87 С градуса на водна баня за около 10-15 минути, добавите 3 с.л. прясно изцеден лимон, разъркате, охладите до стайна температура, покриете със стреч фолио и приберете в хладилника за 12 часа, след това оцедите през тензух - ето ви домашно маскарпоне, готово за употреба и годно да престои в хладилника около седмица.
Ще има и за рикота, но трябва да си подготвя вечерните блокове
че ще взема да заслабна
или изляза от Зоната, около която ще кръжа с огромно удоволствие...