Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Dianant » Нед Фев 02, 2014 9:54 pm

Тази закуска няма да върши работа като сложим по-натам ченетата :laugh1: :laugh4:
Dianant
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 11:57 am
The Nederlands

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот eldass » Нед Фев 02, 2014 9:58 pm

През зимата си правя кълнове от пшеница, а овесът дори е по-вкусен. :laugh: Не го варя /не знам дали не нарушавам някое правило без варенето на слаб огън/, а само накиснат се дъвче чудесно заедно с изварата и някаква мазнина /със зехтин е класика/.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Нед Фев 02, 2014 10:45 pm

Ииии, с тоя овес не е истина...накрая ще пусна една тема специално само за овеса :)

Сега, понеже е време за готвене, цял ден се мотам от компа до кухнята и обратно, и се чудя от къде да я подхваа, и фиксирах у хладилника една торба с гъби...и ми се върти в главата да спретна едно фрикасе с гъби...ама как...като тръгна да изчислявам значи и ми става лошо :)) Не каша от гъби, а фрикасе, дето е с яйца вътре, сещате ли се :hm:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Маня » Нед Фев 02, 2014 10:55 pm

Dianant написа:Тази закуска няма да върши работа като сложим по-натам ченетата :laugh1: :laugh4:


Ако останем в Зоната може да нямаме нужда от ченета. За мен вече е късничко, но за младите дами и господа може би ще продължи живота на зъбите. :laugh4: От едната седмица "в и около Зоната" се чувствам великолепно. :smdance:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Dianant » Нед Фев 02, 2014 10:56 pm

Пипи аз днес правих гъбена супа с 2 вида гъби като нагодих една рецепта на Йоли. Всъщност направих гъбена шкембе чорба. http://yoli-www.blogspot.nl/2013/07/blog-post.html
Стана страхотна!!
Dianant
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 11:57 am
The Nederlands

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Dianant » Нед Фев 02, 2014 11:07 pm

Забележка : единият вид гъба трябва да е задължително кладница. Другият по желание. Печурката е най-разпространена. Ако имате диви - още по-добре. Накарах и децата да хапнат с чесън и оцет. Нарязах и малко пилешки ворст ( тип наденица) и така им добавих нужния протеинов блок.
Dianant
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 11:57 am
The Nederlands

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Пон Фев 03, 2014 9:38 pm

Здравейте, след около час смятане и теглене, за вечеря приготвих следното за мен и дъщеря ми:
3 бр кори за баница - 6 БВ (смятах по етикет - 15 гр е един блок)
3 яйца - 3 ПБ
84 гр. сирене - 3 ПБ
мазнина - 6 БМ
сода
Обърках яйцата, сиренето и содата. Всяка кора я разделих на две равни части. Във всяка част сложих от сместта и го завих. Получиха се 6 равни части. Намазах тавата с половината от мазнината, наредих завитите на руло кори и ги полях с останалата мазнина. Получи се страхотна баница - 2 Х 3 блока

(снимах, но не мога да кача снимката :( Помагайте ...... :( )
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот tanita68 » Пон Фев 03, 2014 11:58 pm

Стеф написа:
(снимах, но не мога да кача снимката :( Помагайте ...... :( )

Снимката трябва да е качена на някой сайт, копираш адреса на снимката и над формата за отговор има един бутон Img - натискаш го и поставяш адреса на снимката по средата между [img]и[/img]. Малко объркано го обясних, но се надявам да си разбрала. ;)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Стеф » Вто Фев 04, 2014 9:51 am

Разбрах - благодаря :)
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Хриси » Сря Фев 05, 2014 7:18 pm

Нищо не казвате за тиквения крем-карамел. Аз лично много го харесвам и си го хапвам за вечеря, само че го правя не 9 блока, а 6 блока и не слагам масло. За 6 блока слагам 540 гр. тиква, 440 мл мляко с 1.5% масленост, 112 гр. извара, две яйца и подслаждам със стевия. Модифицирах рецептата, за да се доближи максимално до зелената зона.

Имам въпрос относно доматите в буркан. Как би трябвало да ги смятам- 240 гр.?
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Dianant » Сря Фев 05, 2014 7:43 pm

Хриси написа:Нищо не казвате за тиквения крем-карамел. Аз лично много го харесвам и си го хапвам за вечеря, само че го правя не 9 блока, а 6 блока и не слагам масло. За 6 блока слагам 540 гр. тиква, 440 мл мляко с 1.5% масленост, 112 гр. извара, две яйца и подслаждам със стевия. Модифицирах рецептата, за да се доближи максимално до зелената зона.

Имам въпрос относно доматите в буркан. Как би трябвало да ги смятам- 240 гр.?


Хриси, доматите домашно производство ли са? Ако не, трябва да ги смяташ по етикет.
Dianant
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 11:57 am
The Nederlands

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Хриси » Сря Фев 05, 2014 7:58 pm

Да, домашно производство са и са много вкусни. Затова бих искала да знам по колко от тях мога да хапвам. :th:
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Dianant » Сря Фев 05, 2014 8:10 pm

Хриси написа:Да, домашно производство са и са много вкусни. Затова бих искала да знам по колко от тях мога да хапвам. :th:


Ей това си е много труден въпрос и май няма отговор за него. Дано по-опитните зонари имат какво какво да кажат. ;)
Dianant
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 11:57 am
The Nederlands

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Чет Фев 06, 2014 7:27 am

Dianant тая гъбена супа я мисля от деня в който ми я показаааа...направо се разболях при вида й, и в най скоро време ще я спретна :yess: Иначе аз нали казах че ми щеше да пробвам някаква гъбена каша, че най накрая с подръчни материали спретнах това Гъби фрикасе с пушено пиле Направо стана божествено невероятно вкусно.... :yess: :cook1:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот tanita68 » Чет Фев 06, 2014 10:47 am

pipilota написа: Иначе аз нали казах че ми щеше да пробвам някаква гъбена каша, че най накрая с подръчни материали спретнах това Гъби фрикасе с пушено пиле Направо стана божествено невероятно вкусно.... :yess: :cook1:

Ще го пробвам като ми свърши огретена от броколи. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

преместено от Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Фев 06, 2014 7:09 pm

Обезмасляване на домашно мляко
Прясно издоеното мляко се оставя да почине на хладно и да изстине. Внимателно обирате изплувалата на повърхонста сметана. Може и да го прецедите преди да го сложите да се свари. След като кипне млякото се оставя поне 24 часа на хладно място (най-добре хладилник) без да се пипа. Много внимателно се обира каймака (това са около 75% от маслеността на млякото). Може отново да се прецеди. За още обезмасляване наливате в една пластмасова бутилка без да я пълните догоре (това може да стане и със сурово мляко, преди варене) и докато гледате тъпа телевизия или имате свободни ръце от домакинска работа или чатене в мрежата си я клатите.... въх, кво рекох... :laugh1: докато имате сили (абе 20-30 минути, колкото една серия с Хорейшо). В млякото се образуват поредните мастни топчета. Пак цедене... и вече имате обезмаслено мляко, което можете и да подквасите. Събраните каймаци стопявате в тенджерка с дебело дъно по технологията за правене на ГХИ и имате супер домашно гхи. Или ги разбивате много добре с миксер, за да си имате домашна сметана, която също може да се подкваси леко.)

Е, колко ще е обезмаслено като процент не бих могла да кажа. За това има уреди за мерене. Но сте извлекли поне 70-80% от маслеността.

Най-вкусното масло става от биволско мляко, само да кажа - едно синеещо, ароматно. Кравето масло винаги е жълтичко - не го боядисват.

Имам спомен от детството си, че у нас бутаха (така се нарича процедурата на обезмасляване на млякото) и кисело мляко, направено на айран и пак вадеха масло. А айрана отиваше май при прасето и кокошките.

Раждана съм в София, учила съм в София, но си имах село, където са ме отглеждали първите 7 години и сигурно затова имам такава страст към истинското мляко и производнит му. Сега вече си нямам село, освен ако не отида през отписката някъде. А няма нищо по-вкусно на света от прясно откъснат домат и чушка напълнена със прясно (по-модерно му "свежо") сирене и много магданоз току що откъснат от корена... Ей, размечтах се....

От обезмасленото мляко с добавянето на кисело обезмаслено (след като сте си го сквасили или купешко) в съотношение 2 л прясно : 500 г кисело чрез сваряване и прецеждане става разкошна домашна извара.

Домашно маскарпоне
Ако съберете каймаците от 10-15 л мляко (около 500 г каймак) и ги загреете до 87 С градуса на водна баня за около 10-15 минути, добавите 3 с.л. прясно изцеден лимон, разъркате, охладите до стайна температура, покриете със стреч фолио и приберете в хладилника за 12 часа, след това оцедите през тензух - ето ви домашно маскарпоне, готово за употреба и годно да престои в хладилника около седмица.

Ще има и за рикота, но трябва да си подготвя вечерните блокове :laugh1: че ще взема да заслабна :laugh4: :laugh4: или изляза от Зоната, около която ще кръжа с огромно удоволствие...
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта