Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: ХРАНЕНЕ И ВЪПРОСИ В ЗОНАТА

Мнениеот Nellie » Вто Апр 30, 2013 12:32 pm

И още питане - не видях сред ядките тиквено, слънчогледово, сусамово и маково семе, какво при тях е съотношението грамове:блокове? Защото досега са били част от ежедневната ми храна, мога ли да продължавам да ги ям и в какво количество?
Предварително благодаря!
Nellie
 
Мнения: 16
Регистриран на: Сря Апр 24, 2013 4:23 pm

Re: ХРАНЕНЕ И ВЪПРОСИ В ЗОНАТА

Зоната
 

Re: ХРАНЕНЕ И ВЪПРОСИ В ЗОНАТА

Мнениеот Самми » Вто Апр 30, 2013 1:38 pm

Аз едва ли съм най-запозната тук, но като начало ето ти линк към сайта на ВВ team, където има много информация за съдържанието на хранителните продукти.

В момента чета "Овладяване на зоната" и виж какво намерих:
"Аз съм пълен вегетарианец. Как бих могъл да се справя с тази диета?
Просто прибавете към онова, което консумирате сега, вегетарианските протеинови източници, за да поддър­жате необходимото съотношение между протеини и въглехидрати. Идеален избор за вас биха били твър­дото и супертвърдото тофу и изолираният във вид на прах соев протеин. Новото поколение соеви замести­тели на месото (кренвирши, хамбургери и т. н.) са друг прекрасен начин да разнообразим менюто си с богати на протеини хранителни източници. Традиционните ве­гетариански протеинови източници като бял боб и ле­ща съдържат много повече въглехидрати, отколкото протеини, така че с тях е невъзможно да се достигне желаното съотношение между протеини и въглехид­рати, което ще ни отведе в Зоната.

Кои протеинови изолати на прах са най-добри?
Прекрасни източници на протеинови изолати са ком­бинациите от яйца и мляко и суроватката без лактоза на прах. Соевите протеини на прах са чудесни за веге­тарианците. Те могат да се добавят към въглехидрат­ни източници като овесена каша, за да станат издър­жани в хормонално отношение. Могат да се добавят също така към брашно и продаваните готови готварс­ки смеси (като например смес за кекс, за крем или пала­чинки), за да се достигне необходимата пропорция между протеини и въглехидрати."

Но пък соята ми е много "страшна" с този бум на ГМО... Успех и няма да се предаваш!
Аватар
Самми
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 110
Регистриран на: Пон Апр 08, 2013 9:43 pm

Re: ХРАНЕНЕ И ВЪПРОСИ В ЗОНАТА

Мнениеот Nellie » Вто Апр 30, 2013 3:28 pm

Благодаря ти, Самми, голяма част от успеха на Зона храненето се дължи на подкрепата, която групата оказва на прощъпулниците! Как ще се откажа при тази готовност за помощ!!! Много е мило, когато срещаш отзивчивост и доброжелателство - те са дефицит в наше време! Сега ще погледна BB team-а, линк за който си ми изпратила. Вече от магазина, от който купих тофуто (не е най-вкусното нещо, което съм яла :laugh4: ) ми казаха, че от време на време имат и соеви наденички. :о Да проверя след празниците. Ако не са някоя вкусова извратенящина, ще ги включа в менюто си. Очевидно ще трябва да взема протеини на прах. Никога не съм купувала те такова чудо, но дано от опаковката се ориенетирам дали това са точно онези, за които ми пишеш.
Повторна благодарност :hug: и светли празници! (Ако дотогава пак не се поява във форума :laugh: )
Nellie
 
Мнения: 16
Регистриран на: Сря Апр 24, 2013 4:23 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот dani1712 » Пет Май 03, 2013 7:08 am

Здравейте на всички :bigsm22:
Най-после и аз успях да изчета форума на този чудесен сайт и реших да се включа в чудесната атмосфера, която сте си спретнали. Влизам тук с решението след празниците да се захвана малко по-сериозно с любимата ми диета, че напоследък започнах да се отпускам малко по-често отколкото ми се иска. Изчетох доста ценна информация, която сте успели да съберете и ми стана много драго, че " виждам" доста познати лица, но има и много нови последователи :hug:
Аватар
dani1712
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 03, 2013 6:57 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Sanny90 » Пет Май 03, 2013 9:38 am

Здравейте !
Включвам се и аз във взаимната подкрепа по пътя на "Зоната".Вече 4 месеца се храня в нея и резултати и добрите ефекти са неуспорими.Ползвам "Зоната" като пример за банасирано хранене , как трябва да се храни човек , за да изглежда и за да се чувства добре.Каквото съм научила , с радост ще го споделя с вас!

Весели празници!

:)
Sanny90
 
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 6:51 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот gini » Пет Май 03, 2013 3:21 pm

Здравейте всички от Зоната! След като изчетох всичко, което намерих за този великолепен начин
на хранене, включително и вашите коментари и мнения, съм се заела сериозно с това да се "вкарам
в норма". Спазвам всичко, което ми е по силите, като се съобразявам и с нощните си смени и мога
да се похваля с -1.5 кг по-малко от 28.04. до днес! Благодаря на всички, които пишат тук, защото
по този начин те поддържат духа на останалите и могат заслужено да носят званието "ментор"
Успех на всички!
gini
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 3:02 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Pipilota » Пет Май 03, 2013 6:22 pm

dani1712 написа:Здравейте на всички :bigsm22:
Най-после и аз успях да изчета форума на този чудесен сайт и реших да се включа в чудесната атмосфера, която сте си спретнали. Влизам тук с решението след празниците да се захвана малко по-сериозно с любимата ми диета, че напоследък започнах да се отпускам малко по-често отколкото ми се иска. Изчетох доста ценна информация, която сте успели да съберете и ми стана много драго, че " виждам" доста познати лица, но има и много нови последователи :hug:

Ах, мила Дани, колко се радвам, че се отби при нас :hug: И с тоя сладък аватар направо озари нашето скромно форумче :) Сега с твоя помощ се надяваме да обогатим и темата за готвене и рецепти в Зоната :) Друго си е да си имаме един истински кулинар тук :love:

Привет и на gini и Sanny90 :bigsm22: и поздрвления за резултатите :done: и стискаме палци да не се откажете, а да продължавате да се хвалите с нови килограмови минуси ;)

Nellie а ти продължавай д апишеш тук и да споделяш, защото имам чувството че тук надзъртат и други вегетарианци, които не могат са се престрашат да пишат :) За сега изглежда, че ти си главатаря на вега зоната :love:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Nellie » Пет Май 03, 2013 8:25 pm

Мисля, че калкулаторът за изчисляване на блоковете (за жени) не работи - винаги дава един и същ отговор - 9 блока. :think2: След горещо препоръчване на зоновото хранене на една приятелка, реших да и представя основните моменти, разбира се чрез сайата, и да и види организацията на информацията в него. Когато стигнахме до изчисляване на блоковете, се оказа, че тя трябва да яде същото количество, което и аз :?: - и двете сме високи 160 см, но аз тежа в 20 кг повече от нея. (Тя тежи само 44 кг.) Изненадани, решихме да сменим мерките и полюбопитствахме колко ли блока трябва да яде жена, която е на нашата височина, но има ханш 125 см, коремна обиколко 100 и тежи 85кг. Ами пак 9 блока. :laugh1: Значи, колкото и да тежи една жена, каквито и мерки да има - отговорът е един: 9 блока! Очевидно нещо не е наред.
Май същото се отнася и до мъжете - току-що вкарах в калкулатора мерките на двамата си сина, които са почти еднакви на ръст, но доста различни на тегло (разликата им е 34 кг) - резултатът е един и същ - 11 блока.
Nellie
 
Мнения: 16
Регистриран на: Сря Апр 24, 2013 4:23 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Pipilota » Съб Май 04, 2013 1:38 am

Ах, Nellie, спокойно :hug: Няма грешка в калкулатора, спокойно :) Но и не си първата, която се пита защо е така :) и мисля, че назад в страниците бях отговорила на този въпрос :) Но не ми се търси сега да ти копирам отговора, затова ще обяснявам пак :) В зоната човек се храни така, все едно е в идеалните килограми, без значение колко подкожни излишни мазнини има, и колко са му издули тялото :) Ако аз и ти сме горе долу с еднакъв ръст, а аз съм с 15 кила например повече от теб, пак ще трябва да ядем едно и също количество блокове, защото сме еднакви на ръст. Количеството на протеина, което твоето тялото може да е поеме е такова, каквото и моето тяло може да поеме. Блоковете се променят, когато се увеличи физическата активност, защото тогава нуждата от протеин нараства.

ако например аз съм с 15 кила повече от теб, обаче тренирам редовно, а ти си клечка слаба, но те гони мързела, и по цял ден мъзрелуваш, тогава, въпреки че съм дебелана, ще трябва да ям повече блокове от теб, въпреки че ти си клечка :)
Разбираш ли къде е разликата- ако промениш физическата кативност в калкулатора, ще се промени и количеството на протеиновите блокове :) без значение колко си дебел, ако сте с еднаква структура.

И другото което е, ако започнете да си зичислявате блоковете по книгата Зоната, от таблиците които са там, на голям процент от жените ще им се паднат по 6-7 блока, което е абсурд, и което не харесвам, че Барито не се е погрижил за това. Той препоръчва всяка жена да яде минимум 11 блока, което пък според мен е много. За това сме направили каклулатора да пада най-много до 9 блока, но мисля, че за 90 % от жените 10 блока са идеалната цифра.
Ако отидете на сайта на Сиърс, неговия калкулатор показва минимум 11 блока при жените, а в книгата му излиза 6 блока. В единия случай на повечето момичета ще им идва прекалено много, а в другия случай ще умират от глад. :hug:

Аз стигнах до тоя извод с блоковете с повече от две годишен опит чрез наблюдение на най-различни хора. В темите за зоната в бгмама много момичета започваха с някакви 7-8 блока, и се оказа, че резултатите са минимални, дори без никаква промяна. Защо? Защото храната им идваше малко, и оргазнизма им влизаше в режим на запасяване ако мога така да го кажа. След като увеличиха блоковете, започнаха да се показват резултатите. И понеже провеждахме няколко зонови състезания там, и имах възможността да забележа със всеки един състезател какво се случва по време на правилно и стриктно спазване на Зоната в период от по 15 дена ;) И така стигнах до тези изводи :)
Последна промяна Pipilota на Съб Май 04, 2013 6:21 pm, променена общо 1 път
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Nellie » Съб Май 04, 2013 9:34 am

Ох, БЛАГОДАРЯ ти Папилота, че внесе успокоение в горкото ми мозъче, което се шашардиса след снощното зоново четене!!! :bouquet: Аз тутакси реших, че неистовите усилия, които полагам в тези празнични дни, за да спазвам определените ми блокове, са отишли напразно. А съм много изпълнителна и си меря всичко. :) И протеин си купих! (Впрочем ти откъде купуваш протеина - от големите вериги магазини или от фитнес залите?)
Значи всичко си е наред. Продължавам с пълна сила НАПРЕД!

Светли празници! :wave:
Nellie
 
Мнения: 16
Регистриран на: Сря Апр 24, 2013 4:23 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот nympheacea » Съб Май 04, 2013 8:29 pm

Само да кажа относно въпрос дали се ядат сурови тиквички повдигнат преди 2-3 страници.
Да можете да ядете сурови тиквички, невероятно са вкусни. Като купувате, изберете по-малките, те са невероятно крехки и вкусни, също както и култивираните печурки, и тях можете да ядете сурови.

Почти не виждам някой да използва тахан за блоковете мазнина. Аз също го открих случайно, но овкусява невероятно добре салати и краставици. Можете дори и да си го намажете на филийка и отгоре да сложите сирене.
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Pipilota » Нед Май 05, 2013 12:46 am

nympheacea и аз да кажа за суровите продукти :) Аз пък съм фенка на суровия карфиол :) Преди, в БГ карфиола фо имах като нещо, което се яде само консервирано :) Обаче като видях тук американците как нагъват суров карфиол, и реших да опитам, и от тогава съм фенка на карфиоловото суровоядство :laugh3: С малко сол мога да изгризкам цяла глава карфиол :) А и после се зачетох, че карфиола попада в 10 те най-полезни зеленцуци :) И още повече му станах фенка :)

Относно тахана, надявам се dani1712 да се включи в темета. Тя има опит с това вскусно нещо :hug:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот dani1712 » Нед Май 05, 2013 5:46 am

Христос Воскресе!
http://2.bp.blogspot.com/-ZAOlc0WW520/TZtQBWgLj4I/AAAAAAAAEvc/Cp9myP4mlWQ/s1600/01.jpg

Относно тахана - много любим мой продукт (мога да си го ям и чист с лъжичка :shy: ), но по-често го използвам за дресинг на салати - тахан, лимонов сок, сол , чесън . Тази смес става доста гъста и трудно се разпределя по зеленчуците, затова, когато не бързам си правя следния дресинг в едно бурканче в по-голямо количество и използвам при нужда - Една част тахан, три части вода, сол, чесън и лимон се разбъркват в пасатор.
Друг любим начин на използване - настъргана ябълка, тахан, извара и малко канела - чудесен десерт или следобедна закуска. Тахан, мед и извара - също подходяща комбинация за търсещите сладко за десерт. Да уточня, че извара ползвам само кашкавалена, че е по-вкусна и никога не ми е солена или киселееща и я използвам за много десерти. Ако не обичате извара може да се замени с котидж сирене или рикота.
Аватар
dani1712
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 03, 2013 6:57 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Nellie » Пон Май 06, 2013 9:38 pm

Вече 8 дни съм зонова - нито грам надолу! :angry: От инат продължавам!!!! Рубриката "Въпроси и отговори" ми подсказва, че съм на прав път - наистина 24-часовият глад, който ме преследваше, изчезна - голям кеф е мозъкът ти да е освободен от мисълта "Какво да ям? Дивашки съм гладен!". Много ми се искаше обаче кантарът да показва поне килограмче надолу! Дано и този момент дойде! :pray:
Честит имен ден на всички Георгиевци и Гергани - силен светия ги пази, нека е до тях всеки миг!
Nellie
 
Мнения: 16
Регистриран на: Сря Апр 24, 2013 4:23 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот mary_yram » Сря Май 08, 2013 2:00 pm

:think2:
Здравейте,
аз понеже съм на село и сега е сезона на пресния чесън, все си го дъвча и се чудя- как да си го смятам ? Не мисля,че е като лук, но не е и много като марулите :refuse: ?? Вие как го смятате ??
Аватар
mary_yram
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 2:39 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот nympheacea » Сря Май 08, 2013 7:41 pm

Nellie написа:Вече 8 дни съм зонова - нито грам надолу! :angry: От инат продължавам!!!! Рубриката "Въпроси и отговори" ми подсказва, че съм на прав път - наистина 24-часовият глад, който ме преследваше, изчезна - голям кеф е мозъкът ти да е освободен от мисълта "Какво да ям? Дивашки съм гладен!". Много ми се искаше обаче кантарът да показва поне килограмче надолу! Дано и този момент дойде! :pray:
Честит имен ден на всички Георгиевци и Гергани - силен светия ги пази, нека е до тях всеки миг!


Нели пиеш ли достатъчно вода? Аз още от първия ден изгарях за вода. От тогава пия минимум 3 литра на ден /при калкулирано количество от 2,25 л/ мисля че нуждата от вода е пропорционална на количеството мазнини които се топят. Четох, че това е от изключително значение, но дори и да не го бях чела, моят организъм сам си го поиска.

Другото нещо, мери ли си обиколките преди да почнеш зоната? Нормално е в началото да се спъхваш, килограмите падат в последствие.

При мен това чувство на свобода също се появи, уникално е, а в комбинация с намаляващите ми обиколки направо летя.

Между другото, на 10 е новолуние, следващите 2 седмици свалянето ще е трудно, но резултатът ще "избухне" след пълнолунието. Пазете се да не съгрешавате до тогава.
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron