Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Яну 26, 2016 1:42 pm

Katerinka написа:Нееее, гулия и алабаш не са едно и също :hm:
Аз я намерих, излиза 50 гр за блок, но ми беше интересно дали е подходяща за зоната, пише, че имала нисък гликемичен товар

Ако гулия е земна ябълка - супер е за Зоната - 57 г за блок. Аз редовно си правя салатка от нея, в комбинация с морковче, целина, пакърнак, черна ряпа и лимон. А и само нея да си хрупне човек си е супер. Това е тъй известната на английски Jerusalem Artishock. С нисък гликемичен товар и без скорбяла.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Зоната

Мнениеот Katerinka » Вто Яну 26, 2016 1:56 pm

Да, тя е, преди години си я пръжнахме, по вкусна е от картофите.
Чудя се дали да не си купя нутрибулетче, има ги на изплащане :hm:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

Мнениеот Маня » Вто Яну 26, 2016 2:08 pm

Katerinka написа:Да, тя е, преди години си я пръжнахме, по вкусна е от картофите.
Чудя се дали да не си купя нутрибулетче, има ги на изплащане :hm:

Горещо препоръчвам - но само пълната версия, с двата вида ножове - екстрактора и мелачката. 600 W. Двете други версии - 900W и коледната са само екстрактори.

А от гулията става и страхотна крем супа. А едно време у дома я правеха на сурова туршия, като корнишончетата.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Katerinka » Вто Яну 26, 2016 3:27 pm

Мирише ми на мусака със гулия :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

Мнениеот Маня » Сря Яну 27, 2016 9:07 am

Две години от първия ми пост във форума и също толкова зонуване (с леки забежки по тъча, но човещинка :lol: : лакомийка, трудни за преодоляване навици и вкусове, изкушения бол под път и над път, но винаги бързо обратно връщане в лоното на Зоната, защото тук е истината!).

За 2 години – свалени около 20 килограма (резултат от това, че все пак се спрях на 11 блока – след опити на 9, на 10, пак на 9, пак на 10 и пак на 11, с които не изпитвам глад, дават ми възможност за по-разнообразно комбиниране на продукти с по-малко теглене). Е, още съм дебела и с доста излишна телесна мазнина, но вероятно си имам и генетичен „капан на мазнините” – по рождение или придобит с диети от типа на Аткинс, разделно хранене, лечебен глад… и години наред хранене по два пъти на ден – вечеря и късна вечеря. Между другото, не съм се качвала на кантара сигурно повече от месец. И нямам намерение да го направя и след 2 години в Зоната. Първо, защото смених кантарите и установих разлика от няколко килограма. Второ - не ме вълнува теглото ми, а общото ми състояние. А то е повече от отлично!

За 2 години – преведени 3 книги на Бари Сиърс и споделени със зонковците. И още предстоят…

Благодаря за тези две години, приятели! Те ми върнаха самочувствието, енергията, желанието за живот, отърваха ме от редица от болежките ми (може да си ги има скрити някъде дълбоко, но поне не ме тормозят). Все още не съм изпълнила всички „предписания” на нашия гуру Бари, но нещата всеки ден стават все по-добре и по-добре… (трудно се променят навици изграждани 60 години!) И няма отърване от Зоната – защото това е пътя, истината и живота – по-добри и по-здравословни отредени ни години!

Горещо препоръчвам на всички, които тръгват към Зоната (независимо откъде са получили информация за нея) първо да прочетат написаното в сайта. То ще ви запознае с всичко най-важно за Зоната. Не се хвърляйте убрулишката към тази „диета”, защото тя не е диета за отслабване (както все още много хора я възприемат заради думата „диета”). Зоната изисква осмисляне, разбиране, настройка и… вяра! А ще сте убедени, че тя действа, когато прочетете и книгите на Бари Сиърс, защото зад този „начин на живот” стои сериозна наука, която той е успял да представи за масовия читател като увлекателно и разбираемо четиво, на относително достъпен за лаици език е превел доказателствата на науката.

И ще една препоръка – дори да нямате много време, намерете време за себе си и близките си да приготвяте домашна храна по препоръките на Бари. Постарайте се, колкото и да е трудно, да подбирате качествени (по възможност органични) продукти. Не купувайте преработени храни – местни или зеленчукови и плодови консерви! Подбирайте храната си! Да – не е евтино! Но по-евтини ли са лекарствата и медицинските грижи, които ще трябва да ползвате, ако не промените живота си? Помислете и за близките си, които ще натоварите, ако заболеете от сериозно хронично заболяване. Помислете за децата си, които ще трябва да се грижат за вас, ако на стари години сте с десетки „старчески” болежки, а имате възможност да избегнете това… просто като промените хранителните си навици, приемате рибено масло, правите леки упражнения и медитирате. Дори да изберете относително еднообразно меню, с минимум разходи, но съставено по законите на Зоната – пак ще имате успех. А той ще ви даде сили да преодолявате и всякакви други трудности, които ви предлага ежедневието.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Italiano » Сря Яну 27, 2016 5:50 pm

Е те т'ва е. :) :yess:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот МАГИ1010 » Сря Яну 27, 2016 8:17 pm

Уважаема Госпожо Професор в Зоната /следва Академик може би :)/, отскоро съм в Зоната и като всеки новак прочетох всичко от....до...вкл. и "Дневникът на Маня". Поздравление за пътя! Безценно е това, което правите тук и ние "новите" имаме всичко "смляно" и почти на готово. Благодаря за ентусиазма, за самоуважението, заразителния пример и готовността за помощ! Късмет и успех на всички зонуващи и още веднъж бъди здрава Маня!
Аватар
МАГИ1010

Русе
Жена

Мнениеот Katerinka » Сря Яну 27, 2016 9:16 pm

Не само Бари ни е гуру, и ти си наш гуру Маня :)
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

Мнениеот Suzi » Чет Яну 28, 2016 1:30 am

Браво, Маня! Възхищавам се на упоритостта ти, ежедневната мотивация, креативността в кухнята и себераздаването във форума! Винаги помагаща на всички! Благодаря! :bouquet:

П.С. Какво става с цигарите? Спря ли ги окончателно? (Извинявай, ако въпросът ми се повтаря. Не съм влизала няколко седмици във форума, сега ще наваксам).
Когато си в дупка, спри да копаеш!

Изображение
Аватар
Suzi
Студент в Зоната
Студент в Зоната

България/Германия
Жена

Мнениеот roksi » Чет Яну 28, 2016 10:41 am

Маня, продължавай в същия дух ! : :rose4:
И още повече да ни мотивираш , подкрепяш , просвещаваш !!!
Завръщането. ми отново към зоната дължа на теб и Тонката . Благодаря Ви момичета !!!
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот igito » Пет Яну 29, 2016 1:02 am

Благодаря, Маня, безкрайно, и аз дължа на Вас превръщането си и завръщането си :yess:
Аватар
igito
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Варна

Мнениеот Katerinka » Нед Яну 31, 2016 2:14 pm

Маня здравей!
Чета Омега РХ и стигнах до новите айказаноиди и аспирина, та въпроса ми е , правилно ли разбрах, че е добре да се приема един аспирин на ден, така се увеличава производството на тези трудно запомнящи се айказаноиди ? И е добре за профилактика на инфаркта?
:lol:

И още един въпрос, има познат с диабет 1, в зоната навсякъде среща, само за диабет 2, а той смята да се пробва, някаква информация да си срещала за диабет 1 и зоната ?
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

Мнениеот Маня » Нед Яну 31, 2016 2:42 pm

Ами аз, доколкото съм вникнала в разсъжденията на Бари, мисля че при евентуална предразположеност към сърдечно-съдово заболяване може да се приема малка доза аспирин - или бебешки (мисля че има такъв на Байер) или Аспирин Протект, който е 100 mg - по 1 на ден. Някъде и фейса му имаше коментар по въпроса, че това трябва да става примерно месец, после месец почивка, после пак месец - и комбинирано с рибено масло задължително.

Да, Бари говори основно за диабет тип 2, но и за автоимунни заболявания, които се повлияват от Зоната (не говорим за излекуване).

Диабет тип 1 е инсулиновозависима форма, което предполага задължителното инжектиране на инсулин, тъй като организмът не го произвежда. Доколкото знам се определя като автоимунно заболяване. Това е доста тежко болестно състояние и без консултация с лекар, запознат със Зоната не мога да посъветвам някого дали да спазва Зоната или не. Хора с това заболяване са на много строга диета, доколкото ми е известно, с която не съм запозната.

Все пак, ако сред продуктите от зелената част на таблицата има неща, които може да ползва болен с такава диагноза, вероятно би могъл да спазва Зоната, като в същото време продължи инсулиновата си терапия. Но това наистина трябва да бъде след консултация със специалист.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Katerinka » Нед Яну 31, 2016 3:31 pm

Благодаря!!!
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

Мнениеот Маня » Нед Яну 31, 2016 3:44 pm

Аз лично периодично си хапвам аспирин протект - 1 блистер за 10 дни, после 10 дни почивка, после пак 1 блистер. И по принцип аспиринът е единственото нещо, което пия за главоболие, при простуда или грип. Разните там новоизмислени препарати не ги признавам изобщо. Аспирин с голяма доза витамин С винаги ми решава проблема от години. С добавяне на прополис и пчелен прашец. А за хрема - сребърна вода.

По повод питането за диабетика - мое разсъждение - с хранене по Зоната и приемане на рибено масло ще реши въпросът с клетъчното възпаление, което със сигурност има в организма му. Но не трябва да престава инсулиновото лечение.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Katerinka » Нед Яну 31, 2016 3:56 pm

При всички случаи не може да спре инсулина, но е немарлив към храната си, на 30 години е , а вдига кръвно, и още много проблеми, можеби ще опита зоната .
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната