Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
Доматите- сурови или печени са по-полезни?
Червените плодови зеленчуци съдържат 94,5 % вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли и незначителен процент скорбяла. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.
Доматите са отличен източник на ликопен- фитохимикалът, който ги прави червени и който има забележителни антиоксидантни качества. Ликопенът е каротеноид, един от най-мощните антиоксиданти. Той е ловец на свободните радикали, които организмът отделя при обмяната на веществата и които трябва да се изхвърлят като ненужни и отровни. По-новите проучвания показват, че ликопенът може да засили своето действие и да се превърне в по-биодостъпен за организма ни след кулинарна обработка на доматите.
Печенето на доматите увеличава нивото на антиоксиданта, който съдържат, въпреки че намалява количеството на витамин С в плодовия зеленчук.
В последния брой на американското издание за Хранителна биохимия са изнесени резултатите от едно много интересно проучване за доматите и се прави заключението, че „топлинната обработка увеличава хранителната им стойност, повишавайки съдържанието на абсорбируемия ликопен, така както и тоталната антиоксидантна активност на домата. Популярното знание, че преминалите термична обработка плодове и зеленчуци имат по- ниски хранителни стойности от пресните е в разрез с това проучване и именно затова то звучи сензационно.
А ето и данните от самото проучване: три групи домати се загряват до 88 градуса по Целзий, съответно за 2 минути, 15 минути и 30 минути. Съдържанието на витамин С се намалява с 10, 15 и 29 % сравнено със суровите, несготвени домати, но транс-ликопенът се увеличава, забележете, с 54, 171 и 164 % съответно. Цис-ликопенът (по-лесно усвоимият) от своя страна увеличава съдържанието си релативно с 6, 17 и 35 % .
Докато антиоксидантната активност на доматите се увеличава по време на кулинарната им обработка, загубата на витамин С се дължи на окислението на дехидроаскорбиновата киселина до неактивни форми. Ликопенът е най-ефикасният антиоксидант, 10 пъти по-силен от витамин Е, което го прави важен елемент в диетата ни.
Така че си осигурете разнообразие от доматени удоволствия във всякакъв вид: сурови, но и запечени в зеленчукови блюда и поотделно.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта