Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Вто Юни 02, 2015 3:31 pm

Благодаря Маня! :bouquet: Такава вкусотийка ще си направя сега с бакла! :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Вто Юни 02, 2015 3:33 pm

Аз на шушулки си взех ..още с дребнички зрънца вътре.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Вто Юни 02, 2015 3:36 pm

Значи 90 грама за БВ
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Italiano » Вто Юни 02, 2015 4:10 pm

Обаче нещо бях чел за баклата за нежелани реакции, нещо рисково ... провери си все пак.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот tanita68 » Сря Юни 03, 2015 4:13 pm

Малко рецептички от последните дни:
Понеже преди време си купих една тавичка, която е разделена на осем части и си правя рецептите за разни вкусотии все за 8 блока. Честно казано откакто я купих се родих - парчетата стават еднакви, а не както когато режа - едно по-голямо, друго по-малко. Та рецептата ми за тутманик:
8БПВМ
200гр.кисело мляко - 1БП+1БВ
една кофичка котидж - 3БП+3БМ
4 яйца - 4БП
овесени трици(по етикет) - 4БВ
грис(по етикет) - 3БВ - моят е овесен и го сметнах по 13гр за 1БВ
гхи - 1 и 2/3ч.л. - 5БМ
сода - 1ч.л.
Всичко се разбърква добре, оставя се да престои малко и се пече на умерена фурна до готовност(проверявам с клечка за зъби).
Скрит текст:
ИзображениеИзображение


Птичи гнезда - 5бр по 3БП+1/2БВ

420гр кайма(пилешка или телешка) - 10БП
130гр.стар лук - 1БВ
овесени трици(по етикет) - 1БВ
тиквички - 60гр - 1/4БВ - нарязани на малки кубчета
чушка 60гр - 1/4БВ - нарязана на малки кубчета
кисели краставички 2бр много мънички не ги броя
5 яйца - 5БП

Каймата се омесва с нарязания на ситно лук, овесените трици, нарязаните тиквички, чушка и краставички. Овкусява се със сол, чубрица и черен пипер, може да се сложи и магданоз. Разделя се на 5 равни части от които се оформят "гнезда". Поставят се в намаслена тавичка. Във всяко "гнездо" се чуква по едно яйце като се внимава да попадне в дупката и да не се разтече(много трудна мисия, при мен белтъка се разтече и после го разделих горе-долу по равно). Може ако имате по-големи форми за мъфини всяко гнездо да се постави в отделна формичка и тогава няма да има опасност от разтичане на яйцето. Пекат се в предварително загрята фурна до зачервяване. Може и да се запекат предварително за малко само гнездата от каймата и накрая чак да се чукне по едно яйце и да се дозапече.
Скрит текст:
Изображение

Всяко гнездо е 3БП + 1/2БВ. Сервира се със салата и някакъв плод за допълване на въглехидратните блокове. Например при мен - половин блок карфиол на пара и 1БВ домати. Плюс плод за десерт.
Скрит текст:
Изображение


А последната рецептичка от днес все още няма снимка към нея, но като я снимам ще я добавя. :)
Сладолед - 5БПВ

200гр прясно мляко - 1БП+1БВ
4 яйца - 4БП
14гр.брашно (може и без него и тогава се увеличават плодовете с един блок) - 1БВ
240гр.боровинки - 3БВ - може да се замени с плод според сезона
стевия на вкус, ванилия

Млякото се вари заедно с разбитите жълтъци и брашното до сгъстяване, добавя се стевията и ванилията, охлажда се. Белтъците се разбиват на твърд сняг, добавят се към охладения крем. Боровинките се пасират и се добавят към сместа. Всичко се обърква хубаво и се поставя с купата във фризера като на 15 минути се разбърква(през следващите 2-3 часа), за да не станат големи ледени кристали. Може да се разпредели в чаши и така да се сложи във фризера или да се изсипе в машина за сладолед. Разпределя се в пет чаши и към всяка се добавят ядки за 1БМ - 3 бадема или 1 орех или 3 лешника. При мен сместа стигна за напълването на 5 кофички от котидж. Така че си е доста като количество. :) В момента се замразява във фризера. Бях започнала да я бъркам на всеки 15 минути, но просто ме хванаха щурите и накрая я разсипах в кофичките от котидж, сложих им капачетата и ги пъхнах във фризера. :)
Ето и снимчици на сладоледа:
Скрит текст:
ИзображениеИзображение
Последна промяна tanita68 на Сря Юни 03, 2015 5:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Юни 03, 2015 4:26 pm

Точно такава тавичка ми трябва за крекерите - 8 отделения, 8 крекера (с преработена рецепта за 8БВ разира се :) ) Танитка, как се нарича това чудо, да го подиря из нета?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Сря Юни 03, 2015 4:27 pm

Страхотни идеи Танче! Благодаря ти за тях! Още тези почивни дни ще забъркам солените рецепти.Сладко засега не ми се хапва и ще изчака сладоледа за другата седмица :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот tanita68 » Сря Юни 03, 2015 4:33 pm

Маня, това "чудо" си го купих от лидъл и си е просто силиконова тавичка за печене.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Юни 03, 2015 4:34 pm

Виждам, просто точно днес си мислех, че ми трябва точно такова нещо. И къде да си потъря. Но едва ли тук в Лидъл има останали, а може и да не са ги доставяли. Те нали са кампанийна вериге :lol:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот tanita68 » Сря Юни 03, 2015 4:37 pm

Ами аз това си го купих преди няколко месеца. Забелязах, че такива кампании се повтарят тук през определено време. Сега съжалявам, че не си взех две - да си занеса едната в България. Много е удобна. Но ако по-нататък има пак такава промоция ще си взема. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Пет Юни 12, 2015 7:45 pm

И аз искам такава тавичкааа :laugh4:

Ето предложения и от мен:
Изображение

НАХУТЕНИ КРЕКЕРИ 12 бв

БРАШНО ОТ НАХУТ 190ГР ПО ЕТИКЕТ 12БЛ
ХЛЕБНА СОДА
СОЛ
ВОДА 150 ГР

ВСИЧКО СЕ РАЗБЪРКВА , И СЕ РАЗСТИЛА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ ВЪВ ТОРТЕНА ФОРМА. ОТГОРЕ СЕ ПОРЪСВА С ПОДПРАВКИ НА ВКУС И СЕ ПЕЧЕ ВЪВ ФУРНА ДО ВТВЪРДЯВАНЕ. НА МЕН МНОГО МИ ХАРЕСАХА.ПРЕДИ ДА СЕ ИЗПЯКАТ ДО КРАЙ, МОЖЕ ДА СЕ РАЗРЕЖАТ ЛЕКО НА ПАРЧЕТА А СЛЕД КАТО СЕ ИЗПЕКОХА ГИ РАЗРЯЗАХ С ХАРТИЯТА И ГИ ПОДРЕДИХ В КУТИЙКА, ТАКА НЯМА ДА СЕ РАЗТРОШАТ
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Пет Юни 12, 2015 7:47 pm

И още с нахутено брашно:
Изображение

НАХУТ ЛАНГИДИ 6 БПВМ

КИСЕЛО МЛЯКО 220 ГР 1БП 1БВ
ЯЙЦА 1 БР 1БП
БЕЛТЪЦИ 2БР 1 БП
ИЗВАРА 224 ГР 4 БП ПО ЕТИКЕТ
БРАШНО ОТ НАХУТ 80 ГР 5 БВ ПО ЕТИКЕТ
ХЛЕБНА СОДА
МАГДАНОЗ
ЧЕРЕН ПИПЕР
ЧЕРВЕН ПИПЕР
ЛЮТ ПИЕР
МАЛКО КЪРИ
ЧУБРИЦА

СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА И СЕ ПЕЧЕ НА ЛАНГИДКИ В ТИГАН, КОЙТО НИЕ МАЗВАХМЕ ЛЕКО С ГХИ, КОЛКОТО ДА НЕ Е БЕЗ ХИЧ. СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ ПРОБВАМЕ ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ, ВЪВ ФУРНАТА КАТО КЕКС. ЛАНГИДКИТЕ ИМАХА ВКУС НА КАРТОФЕНИ КЮФТЕНЦА.
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Пет Юни 12, 2015 7:52 pm

mahona написа:Благодаря Маня! :bouquet: Такава вкусотийка ще си направя сега с бакла! :smdance:


Искам да вметна за баклата, че сурова е отровна за някои хора , от които съм и аз , така че внимавайте с нея. На 11 годими ме почерпиха със сурова прясна бакла и от две зърна щях да умра.
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Vellury » Съб Юни 13, 2015 8:19 pm

Здравейте!
Новачка съм в зоната - 11 дни - и с голям интерес чета всичко, което може да ми помогне в началото. Чувствам се прекрасно и Ви благодаря, че споделяте онова, през което сте преминали и може да облекчи зонуването на хора като мен, които стартират сега :flowerpot:
Ще предложа една скромна и лесна рецепта, но пък много вкусна, стига разбира се да нямате съпротиви да похапвате сурови тиквички. Аз я ползвам за вечеря като салатка или предястие. Ето я и нея:

Освежаваща салатка от филирани тиквички

240 гр. тиквички = 1 БВ
зехтин 2 БМ
1 скилидка чесън
сол и лимонов сок на вкус
обилно нарязан копър

Тиквичката отрязвам на 3 парчета и с белачакта за картофи филирам на много тънки лентички. Добавям останалите съставки и оставям няколко часа да престои в хладилника, след което си похапвам с кеф :laugh:

Ще се радвам, ако Ви хареса.
Аватар
Vellury
 
Мнения: 15
Регистриран на: Съб Юни 13, 2015 5:01 pm
София

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Юни 13, 2015 9:08 pm

Добре дошла, Vellury и успех в зонуването! Салатата ти е великолепна. И аз често си правя същата, но със сока на 1 цял лимон/лайм, така че да си стане направо 2 БВМ. И понеже съм мързелива - направо си настъргвам тиквичката на ренде Бьорнер. И ми е по-лесно и за дъвкане. :chef1: И тъй като съм любител на подправките (които са много ценен източник на полифеноли) добавям не само копър, но и магданоз, няколко листцета кориандър, задължително черен пипер, няколко листенца рукула и каквато още свежа зеленина има в наличност. Подправките, които са в минимални количества, в случая не се броят за блокове. Салатата идеално се комбинира както с "мърша" (пилешко, телешко, свинско, риба), така и с млечни източници на протеин, както и с варени/пуширани белтъци, които за облекчение могат също да се настържат в нея (или решени като омлет), за да се улесни сервирането и чистенето след вечеря - намалям броя на съдовете за миене :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Vellury » Нед Юни 14, 2015 7:35 am

Благодаря Маня! :)
За салатката, разбира се, че търпи всякакви подобрения. Аз лично много я харесвам с добавка на извара, така ми става като "Снежанка". Дадох рецептата в изчистен вид, а всеки според вкуса си може да добавя каквото пожелае. Тези дни мисля да опитам предложените тук рецепти за закуските от 1 блок, но се чудя дали е уместно сега да ползвам брашно/грис или да поотложа, докато се стабилизирам в Зоната, както се препоръчва след 4-5 месеца хранене по този начин. Какво ще ме посъветвате?
Аватар
Vellury
 
Мнения: 15
Регистриран на: Съб Юни 13, 2015 5:01 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта