Малко рецептички от последните дни:
Понеже преди време си купих една тавичка, която е разделена на осем части и си правя рецептите за разни вкусотии все за 8 блока. Честно казано откакто я купих се родих - парчетата стават еднакви, а не както когато режа - едно по-голямо, друго по-малко. Та рецептата ми за
тутманик:
8БПВМ
200гр.кисело мляко - 1БП+1БВ
една кофичка котидж - 3БП+3БМ
4 яйца - 4БП
овесени трици(по етикет) - 4БВ
грис(по етикет) - 3БВ - моят е овесен и го сметнах по 13гр за 1БВ
гхи - 1 и 2/3ч.л. - 5БМ
сода - 1ч.л.
Всичко се разбърква добре, оставя се да престои малко и се пече на умерена фурна до готовност(проверявам с клечка за зъби).
Птичи гнезда - 5бр по 3БП+1/2БВ420гр кайма(пилешка или телешка) - 10БП
130гр.стар лук - 1БВ
овесени трици(по етикет) - 1БВ
тиквички - 60гр - 1/4БВ - нарязани на малки кубчета
чушка 60гр - 1/4БВ - нарязана на малки кубчета
кисели краставички 2бр много мънички не ги броя
5 яйца - 5БП
Каймата се омесва с нарязания на ситно лук, овесените трици, нарязаните тиквички, чушка и краставички. Овкусява се със сол, чубрица и черен пипер, може да се сложи и магданоз. Разделя се на 5 равни части от които се оформят "гнезда". Поставят се в намаслена тавичка. Във всяко "гнездо" се чуква по едно яйце като се внимава да попадне в дупката и да не се разтече(много трудна мисия, при мен белтъка се разтече и после го разделих горе-долу по равно). Може ако имате по-големи форми за мъфини всяко гнездо да се постави в отделна формичка и тогава няма да има опасност от разтичане на яйцето. Пекат се в предварително загрята фурна до зачервяване. Може и да се запекат предварително за малко само гнездата от каймата и накрая чак да се чукне по едно яйце и да се дозапече.
Всяко гнездо е 3БП + 1/2БВ. Сервира се със салата и някакъв плод за допълване на въглехидратните блокове. Например при мен - половин блок карфиол на пара и 1БВ домати. Плюс плод за десерт.
А последната рецептичка от днес все още няма снимка към нея, но като я снимам ще я добавя.
Сладолед - 5БПВ200гр прясно мляко - 1БП+1БВ
4 яйца - 4БП
14гр.брашно (може и без него и тогава се увеличават плодовете с един блок) - 1БВ
240гр.боровинки - 3БВ - може да се замени с плод според сезона
стевия на вкус, ванилия
Млякото се вари заедно с разбитите жълтъци и брашното до сгъстяване, добавя се стевията и ванилията, охлажда се. Белтъците се разбиват на твърд сняг, добавят се към охладения крем. Боровинките се пасират и се добавят към сместа. Всичко се обърква хубаво и се поставя с купата във фризера като на 15 минути се разбърква(през следващите 2-3 часа), за да не станат големи ледени кристали. Може да се разпредели в чаши и така да се сложи във фризера или да се изсипе в машина за сладолед. Разпределя се в пет чаши и към всяка се добавят ядки за 1БМ - 3 бадема или 1 орех или 3 лешника. При мен сместа стигна за напълването на 5 кофички от котидж. Така че си е доста като количество.
В момента се замразява във фризера. Бях започнала да я бъркам на всеки 15 минути, но просто ме хванаха щурите и накрая я разсипах в кофичките от котидж, сложих им капачетата и ги пъхнах във фризера.
Ето и снимчици на сладоледа: