Ето моето предложение за домашен колбас варен
Здрасти на всички!
От две години си правим домашен варен колбас и наденица , и телешки суджук. Досега беше свинска вече ще е телешка. Технологията е много лесна и за трите вида. Тази рецепта е за варената.
Първо трябва да си намерите черва за луканка , естествени
Продават ги в месарниците, китайски осолени
Доста са и ще имате за много луканки , но се съхраняват в хладилника с години , добре е да им добавите още едра морска сол българска.
Следва да решите колко салам искате. може и от 1 кило. Ние си правехме повече ,после ги вакумирахме и във фризера , сега не знам от колко ще направя
Купувате месото , нарязвате го на хапки и го овкусявате с подправки ( по надолу ще дам препоръки )
Ако нямате машинка за мелене на месо или ви е много месото смелете го в месарницата , и направо ръсите подправките на каймата. Омесвате добре и оставяте в хладилника ,колкото пъти се сетите за нея и я омесите пак, толкова по добре. на следващия ден я пълните в червата на не много големи парчета , дължина в длан е добре.
За пълнене ползваме машинка ръчна , никак не е скъпа .Червата трябва да са много хлабаво напълнени, да речем на половина, т.е като ги сплескате дебелината е около кутре. Тука е въпрос на опит грешка
. Завързвате саламчето от двете страни с конец здраво, надупчвате ги с много дебела игла на често и ги слагате в дълбока тенджера с дебело дъно, на което преди това сте поставили обърната чиния ( за да не залепнат долните за дъното ) Нареждате саламчетата и ги заливате с топла вода да се покрият. Ние първо засилваме малко котлона да се стопли водата, но трябва да се следят. Не трябва да врят силно, а бавно , за да не се пукнат, да бълбука отвреме на време. Забравих да кажа , че във водата се посипват от същите подправки с които сте овкусили каймата и солчица.
Иначе от варенето ще се обезвкусят. Врят бавно 2 часа. Даже почти не врят. Като пробвате едно саламче ще разберете дали е готово
Готово е за консумация веднага, но е по вкусно студено на следващия ден
Ние подправяме на 1кг :
сол 21 гр.
черен пипер 2-3 гр
кимион 4-6 гр
кориандър 1 гр
бахар 1 гр на цялото количество
смачкани скилидки чесън
лют и сладък червен пипер 10 гр
индийско орехче 1
чубрица 3 гр
във водата слагаме от всичко и дафинов лист
Есента ще си направя
Само някой експерт да каже дали е зонова .