Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот ginette » Вто Май 12, 2015 5:25 pm

tanita68 написа:Аз вчера пекох едно пуешко филе във фурната в плик на 100 градуса и си стана идеална шунка без шунковари. :) Овкусих го с малко подправки и нарязах малко джинджифил в плика. Стана стахотно!
И това колко време го печеш ,аз пуешко филе тук не съм виждала ,дори и по големите магазини ,но искам да опитам с пилешко . :)
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Зоната
 

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот tanita68 » Вто Май 12, 2015 10:10 pm

Ами честно казано не съм засичала време. Имах една джаджа от тия дето ги слагат на пуйките за печене и когато са готови тая джаджа изскача нагоре. Та ползвах нея за ориентир. Ама парчето си беше големичко - към килограм и сигурно се е пекло поне два часа.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Сря Май 13, 2015 6:22 am

Ити като не иска да пуска снимки, ето моите пък! :mrgreen:

Домашна шунка, мортадела и колбаси с ШУНКОВАР - 1-ви опит

Ето джаджата:

Изображение

Смлях кило пилешки гърди и добавих маслинки и чушчица:

Изображение

Осолих, очервенопиперих, очернопиперих.......ъъъ....и т.н., т.е. овкусих: :laugh4:

Изображение

Разбърках до хомогенизиране:

Изображение

Наврях всичко в шунковара и замина в хладилника да отлежава на сянка и студец за 2 дни:

Изображение

Последва 2 часа варане при температура около 80 градуса:

Изображение

След охлаждане и пренощуване в хладилника:

Изображение

Изображение

Изображение

Хем енд ег - зонова закуска!: :smdance:

Изображение
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Сря Май 13, 2015 1:41 pm

Цял разказ в картинки.
Само не разбрах хареса ли ти произведението?

Аз пилешкото не го меля вече. На ситни парченца повече ми харесва, макар да не може да слепне баш перфектно и мааалко да се чупи. Обаче си повече занимавка да го режеш. И все пак ми е по-вкусно.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Сря Май 13, 2015 7:09 pm

Идеята беше да стане нещо ала мортдадела........бях сложил букет от подправки и още не мога да разбера за мен си дали ме кефи или не.........ще пробвам и със свинско, пък тогава ще анализирам.
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот venci68 » Чет Май 14, 2015 12:32 pm

Пак почна да качваш "вкусни" снимки. Предлагам да открием раздел "Снимките на Годзи", защото може да пропуснем някоя :)
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 244
Регистриран на: Пон Апр 28, 2014 12:44 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Чет Май 14, 2015 5:35 pm

venci68 написа:Пак почна да качваш "вкусни" снимки.


:о
Не са ли? :th:
...предвид кавичките - звучи едва ли не иронично... :hm: :think2:
__________

Шункка пане с яйце и овесени трици: :chef1:

Изображение
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот venci68 » Пет Май 15, 2015 9:31 am

Няма ирония, кавичките ги сложих защото няма как да вкусим от снимките. Изглеждат добре, предполагам и на вкус са така :)
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 244
Регистриран на: Пон Апр 28, 2014 12:44 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Сря Май 20, 2015 6:11 am

Направих и със свинско.........част от него смлях, другата част нарязах на дребно:

Изображение

Ето я:

Изображение
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Сря Май 20, 2015 3:01 pm

На мен с пилешко ми харесва повече. А и в крайна сметка е по-здравословно.
Забеляза ли, че с пилешко месо след готвенето остава вода над пружината, а след свинско - лой?
Ето защо едното е в зелената зона, а другото е в оранжевата/червената.
За пилешкото цаката е водата в тенджерата да не минава 80-82 градуса.
Месото се запазва сочно и дори след 5 дни да го консумираш, пак не е сухо.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Нед Май 24, 2015 7:21 am

Обмислям да си продам шунковара, нещо не ме радва, пък и нямам време да се занимавам с него........та в тази връзка - за 50 лв. бих се разделил с него - ползван е само 2 пъти.....който първи изпрати лс - пИчели.
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Katerinka » Нед Май 31, 2015 2:37 pm

Ето моето предложение за домашен колбас варен :chef1:
Здрасти на всички!
От две години си правим домашен варен колбас и наденица , и телешки суджук. Досега беше свинска вече ще е телешка. Технологията е много лесна и за трите вида. Тази рецепта е за варената.
Първо трябва да си намерите черва за луканка , естествени :laugh4: Продават ги в месарниците, китайски осолени :laugh1: Доста са и ще имате за много луканки , но се съхраняват в хладилника с години , добре е да им добавите още едра морска сол българска.
Следва да решите колко салам искате. може и от 1 кило. Ние си правехме повече ,после ги вакумирахме и във фризера , сега не знам от колко ще направя :laugh4:
Купувате месото , нарязвате го на хапки и го овкусявате с подправки ( по надолу ще дам препоръки )
Ако нямате машинка за мелене на месо или ви е много месото смелете го в месарницата , и направо ръсите подправките на каймата. Омесвате добре и оставяте в хладилника ,колкото пъти се сетите за нея и я омесите пак, толкова по добре. на следващия ден я пълните в червата на не много големи парчета , дължина в длан е добре.
За пълнене ползваме машинка ръчна , никак не е скъпа .Червата трябва да са много хлабаво напълнени, да речем на половина, т.е като ги сплескате дебелината е около кутре. Тука е въпрос на опит грешка :laugh4: . Завързвате саламчето от двете страни с конец здраво, надупчвате ги с много дебела игла на често и ги слагате в дълбока тенджера с дебело дъно, на което преди това сте поставили обърната чиния ( за да не залепнат долните за дъното ) Нареждате саламчетата и ги заливате с топла вода да се покрият. Ние първо засилваме малко котлона да се стопли водата, но трябва да се следят. Не трябва да врят силно, а бавно , за да не се пукнат, да бълбука отвреме на време. Забравих да кажа , че във водата се посипват от същите подправки с които сте овкусили каймата и солчица.
Иначе от варенето ще се обезвкусят. Врят бавно 2 часа. Даже почти не врят. Като пробвате едно саламче ще разберете дали е готово :laugh4: Готово е за консумация веднага, но е по вкусно студено на следващия ден

Ние подправяме на 1кг :
сол 21 гр.
черен пипер 2-3 гр
кимион 4-6 гр
кориандър 1 гр
бахар 1 гр на цялото количество
смачкани скилидки чесън
лют и сладък червен пипер 10 гр
индийско орехче 1
чубрица 3 гр
във водата слагаме от всичко и дафинов лист :chef1:

Есента ще си направя :skyle5: Само някой експерт да каже дали е зонова .
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Маня » Нед Май 31, 2015 2:45 pm

Ако е само от телешко и то от филе или контрафиле, на което да са обрани всякакви белотии, няма никакъв проблем. Мериш на сурово колко е една наденичка. После като изстине пак. И ще знаеш колко да си отрежеш после за 1 БП. А колкото повече подправки, толкова по-добре. Те са богати на полифеноли, особено зелените.
Можеш да добавиш и да речем в съотношение 1:3 свинско, отново филе или контрафиле. Пак ще е зонова.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот tanita68 » Нед Май 31, 2015 2:49 pm

Е защо да не е зонова? Стига да е чисто месце и да няма тлъстинки. То така може и с пилешко да се направи. Подправките не влизат в сметката, защото в зоната не се броят. Всъщност зависи от количеството на чесъна - ако е повече може и да го броиш, мисля че някой беше изчислил 27гр чесън за 1БВ. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Katerinka » Нед Май 31, 2015 3:44 pm

tanita68 написа:Е защо да не е зонова? Стига да е чисто месце и да няма тлъстинки. То така може и с пилешко да се направи. Подправките не влизат в сметката, защото в зоната не се броят. Всъщност зависи от количеството на чесъна - ако е повече може и да го броиш, мисля че някой беше изчислил 27гр чесън за 1БВ. :)


Това е супер идея , може и с пуешко :chickrun:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Маня » Нед Май 31, 2015 3:58 pm

То чесъна и цяла глава да е в кило месо си е пренебрежително малко въглехидрат и си остава подправка. Освен ако някой не мери с капкомер :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта

cron