Дневникът на Танита

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Танита

Мнениеот Маня » Нед Мар 29, 2015 7:39 pm

Таните, днес най-накрая се изкуших да направя твоя крем карамел. Стана великолепен. За карамела ползвах тъмнокафява захар Демерара. Разреших си само една малка промяна. От 18 накиснати бадеми си направих ядково мляко в нутрито и ги добавих към сместа, за да не мисля за добавянето им после, а и няма как да ги сдъвча в момента. Благодаря за споделената рецепта. :bigsm22:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Зоната

Мнениеот tanita68 » Вто Апр 14, 2015 1:56 pm

Радвам се, че ти е харесал, Маня! Не ми е дошло наум да използвам кафява захар, а имам - купувах за Нова година за някакъв сладкиш дето непременно трябвало да е кафява захарта и ми остана от нея, другия път като правя може да я оползотворя. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Мнениеот tanita68 » Вто Апр 14, 2015 3:29 pm

Ох, не ме изкушава нищо освен шоколад и тестени изделия(това баници, тутманици, торти, козунак). Но вече в къщи няма нищо от тези изкушения, за домашните любимци правя кекс(той не ме изкушава, просто не обичам от дете сухи сладкиши), за мен правя разни мъфини и обикновено стават твърди далеч преди да успея да ги хапна освен ако дребосъка не реши да яде на мама от сладкишите. :) Това да си разтоваря и аз душичката - ама нещо много ядове имах последните месеци и сега отново съм на изходна позиция. Като се ядосам и без да съм гладна ям каквото ми падне и най-вече от най-вредните храни. Иначе нормалните хранения са зонови - това закуска, обяд, вечеря и двете междинни закуски са точни, ама между тях беше станало направо кошмар. Опитвам се да възстановя и ежедневното качване на колелото(велоергометъра), но поне засега без успех. Иначе см на обиколките са по-малко от тия, с които започнах миналата година. Яд ме е - лятото за един месец в България не успях да се освиня въпреки че изобщо нямах възможност да се придържам към зоната освен на око и то с доста червени продукти. А като се върнахме тук - преместване в ново жилище, мъжа ми почна работа и носи неговите проблеми в къщи и още един куп такива на пръв поглед дребни проблемчета, ама като се натрупат и става една.... Може би ме дразни и това, че все още си седя в къщи, надявах се малкия да тръгне на градина и аз да започна да уча езика, но няма да се получи преди август месец. Сега на 27.04 имам среща в тукашното бюро по труда, ще има преводач на руски дано да успея да се разбера с него, че и малкия трябва да водя с мен, защото баща му е на работа. Вероятно ще уговорим кога ще тръгна на курс за езика. Аз се опитвам да го уча и онлайн, но някак ми е несистематизирано, а и нямам възможност да отделям много време с малкия дивак наоколо. :)
Не знам дали някой е имал същия проблем, но нещо всички храни ми се виждат безвкусни и нищо не ми се яде. Чудя се дали да не остана известно време на суха храна, дали ще се промени това положение. Чак не ми се приготвя нищо, много трудно решавам какво да сготвя и като сготвя го ям насила. А пък сега тук има само от пластмасовото зеле за салата и не ми се иска и да го погледна даже. Честно казано най-големия проблем са ми въглехидратите - да реша какво да използвам за въглехидрати. Обикновено два блока от хранене са ми плодове, но един блок го мъдря сума ти време. Понякога вземам домати, въпреки че нямат вкус - само и само да има някаква салата, от краставиците са ми много 480гр за блок, то и 240 са ми много де. Мисля, мисля и накрая пак опирам до редовната салата - 100гр зеле, 40гр морков и 60гр чушка - и това става едно огромно количество, а пък пластмасовото зеле направо ми разказва играта. Снощи правих таратор, ама с него ми се намаляват и блоковете протеин, които ми си иска на основно хранене да са предимно от месо - пилешкото е 84гр за 3 блока и не е голямо количество, а ако го намаля с един блок става 56гр, дето се вика не мога да му усетя вкуса. А и таратора не върви например с риба.
Ох, сигурно стана несвързано, а и много дълго това излияние.... Ама нали си е в моя дневник...
Та започвам отново стриктно вече, без отклонения и излизания от зоната! Дано и нервите ми да се успокоят, че направо не съм на себе си на моменти. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот NikoLinia » Вто Апр 14, 2015 5:19 pm

Танита, благодаря ти за посрещането и веднага идвам да те подкрепя, наборе!
Накрая на зимата сме. Човек вече има нужда от повече топлина и светлина, но тялото още не може да ги приеме така ударно и човек се чуства изморен, даже и ако прекарва повече време навън. Направи си топла супа с много подправки за радост на душата и си дай малко почивка. Зная, че имаш малък син, тове е сериозна работа, целодневна. Браво на теб за това!
Зная, че живееш в чужбина и доколкото разбирам скоро си заминала. Твоят съпруг ли е от там? Четох за теб и Тони почти заедно и се обърквам малко. Не ти ли е трудно на тази възраст да смениш държавата? Или си живяла в чужбина и преди това?
Аватар
NikoLinia
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот tanita68 » Вто Апр 14, 2015 9:10 pm

Съпругът ми е българин, но е с финландско гражданство. Трудничко ми е най-вече защото по-големите ми деца не са тук, а в България. Иначе аз се считам малко за "гражданин на света" ако може така да се каже. Тъй като майка ми е чехкиня някак за мен е нормално да мога да живея в друга държава, а не в родната ми страна. Обичам си родината, но в случая мисля за бъдещето на най-малкия, а и за себе си след време. С тия малки пенсии в България не искам да лежа на ръцете на децата си и да чакам те да ме издържат. Освен това нямам стаж поради некоректността на някои частни фирми, в които съм работила и уж всичко било наред и ми внасяли осигуровки, дори осигурителната ми книжка беше попълнена, но в последствие се оказа, че осигуровките не са ми плащани и в действителност съм работила за слава.
А за топлата супа - ех, така ми се хапва лопушена чорбичка ама тука успях да намеря само един испански спанак в магазина и той не удря на нищо, направо като трева. Направих си супичка, а тя една блудкава.... Абе направо се отказах да я ям, само я опитах, добре че не е много. Че и спанака златен - 70гр за 1 евро и то на промоция, иначе не ми се мисли на каква цена е. Надявах се като се местихме да си наемем къщичка и да мога да си насея някои дреболии в дворчето, но нямах късмет да си намерим.
Е, как да не се ядосвам! Блокирах си българската карта и картончето с пук кода не е у мен. Направо съм бясна! На нея ми пристигат смс-и за сметките, сега ще съм в неведение колко трябва да плащам!!!!! Дано сина ми да успее да намери картончето, че просто не знам. И в последно време все разни такива неща ми се случват!!!! :angryred: :angryred: :angryred:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот roko » Нед Апр 19, 2015 4:29 pm

Здравей Танита,след дълги колебания и аз реших да вляза в "братството" на Зоната :) Прочетох в дневника ти че имаш таблица по която смяташ кое колко блока е.Би ли ми я изпратила и на мен,ако не ти представлява някаква трудност,че се видях в чудо с тези пресмятания всеки път.Благодаря ти предварително!
имейла ми е roko75@gmail.com
roko

Мъж

Мнениеот tanita68 » Пон Апр 20, 2015 10:08 pm

Готово, изпратена още снощи! Ако има проблеми пиши пак. Правена е на excel 2007 и ако си с по-стар вариант е възможно да не ти я отвори. Ако има такива проблеми ще я запаметя в по-стара версия. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот venci68 » Вто Апр 21, 2015 10:38 am

Може ли да пратиш таблицата и на мен. :)
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот tanita68 » Сря Апр 22, 2015 9:27 am

venci68, като гледам и ти май си набор! Пиши си имейла, ако искаш на лични, че иначе няма как да ти я изпратя. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот venci68 » Сря Апр 22, 2015 10:23 am

Здравей, пробвах да ти го пратя на лични, но нещо не успях. Пощата ми е veneslav@abv.bg

Понякога смятането наистина е досадно. Дано с таблицата да си го улеснила :)
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот venci68 » Сря Апр 22, 2015 3:31 pm

Благодаря :)
Аватар
venci68
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот tanita68 » Сря Апр 22, 2015 8:04 pm

Няма проблеми! Ако има как да се качи в сайта и всеки да си я тегли и ползва няма да имам нищо против да я предоставя на админа и модераторите. Все пак това е направено за улеснение за пресмятане по етикет. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот Italiano » Чет Апр 23, 2015 12:43 pm

Ами, то имаше преди време такава таблица, но след като ми я пратиха за проверка, установих някои грешки в количествата на някои блокове.
И така си и останаха нещата.
Дай да я видим твоята табличка!
Ще ти пусна е-майл на лично.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот Маня » Чет Апр 23, 2015 1:09 pm

Да ти пратя и моята, дето смята. Но Пипи не знаеше как да я публикува. Пък й се искаше и да е защитена някак си.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 1:13 pm

Ити, моята табличка е направена така, че ти си записваш продукта и съдържанието на протеини, въглехидрати и мазнини в 100гр и тя ти ги смята по колко грама отговарят за 1 блок съответно П, В, М. Онази таблица май беше да можеш да си пресмяташ като готвиш - автоматично да изравнява блоковете. Аз все още нямам такива амбиции. За да се направи такава таблица трябва да се направи преди това база данни и става малко сложно. :) Сигурно ако се захвана ще я направя, но се иска много ровене за съдържанието в 100гр, а и някои данни се разминават. По-добре би било всеки да си смята по етикет и да си гласи рецептите. Моята таблица е точно за улесняване на смятането по етикет за хората, които се затрудняват. А и така си имаш запазени данните и следващия път няма да ти се налага пак да смяташ същия продукт. Аз така си правя, защото на мен ми се налага почти всичко да смятам по етикет. :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 23, 2015 1:17 pm

Маня написа:Да ти пратя и моята, дето смята. Но Пипи не знаеше как да я публикува. Пък й се искаше и да е защитена някак си.

Маня, твоята не пресмяташе ли колко е 1/2, 1/4 и т.н. от един блок? Аз тия работи си ги смятам наум дето се вика. :)
А за публикуването - не знам дали има опция да се публикува в сайта като се даде опция да се изтегли, т.е. всеки да може да си я свали на компа и да си работи с нея.
Това е моята таблица:
Изображение
Всъщност тя е празна, попълнени са само първите три реда с примерни продукти. По-нататък се попълва от този, който я ползва с продукти, които използва и с данните им по етикет. :)
Последна промяна tanita68 на Чет Апр 23, 2015 1:24 pm, променена общо 1 път
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната