Здравейте, След ровене из рецептите и таблицата на ББ тим възникна един въпрос, който е зададен и от друг, но отговор не намерих. Та въпросът се отнася за сурово яйце. То съдържа 12,6 гр. белтъчини, 0,7 гр. въглехидрати и 9,5 гр. мазнини. В много от рецептите се ползва "яйце", което аз приемам като цяло яйце. Но поне аз не съм отчитал мазнините до сега - не бях заглеждал състава на яйцата. Означава ли това, че трябва да се разбира "яйце" = "яйчен белтък" - там където не е уточнено допълнително, че трябва да е само белтък?
gogoh, мисля, че под яйце се разбира цялото яйце, а там, където се използва само белтък, е посочено като яйчен белтък. Поне в рецептите, които съм използвала е така. Ако можеш да си позволиш да ползваш само белтъка на яйцето, е по-добре
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани. Николо Макиавели
Melkat написа:gogoh, мисля, че под яйце се разбира ... по-добре
Melkat, blagodarq за отговора. Има предвид - когато е цяло яйце дали се взимат предвид мазнините, защото ми се струва, че в някой рецепти не се взимат под внимание, т.е. - трябва да се преизчисляват предполагам, а не да се разчита на готово. Иначе е доста неприятно - събрал съм в хладилника над 10 жълтъка в една чаша. Нямам какво да ги правя. Все пак някоя кокошка се е мъчила да ги снася ...
Последна промяна gogoh на Съб Яну 31, 2015 8:53 am, променена общо 1 път
gogoh, в таблицата е дадено "яйце цяло (източник на арахидонова киселина) - 1 брой" в раздела протеини, неблагоприятен избор. В раздела мазнини няма посочено яйце. Яйцето си го приемаме за протеин, без да отчитаме мазнините в него и прибавяме само 1.5 г допълнителни мазнини (1 орех, 3 бадема, 3 маслини и т.н.)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани. Николо Макиавели
pipilota написа: Жълтъците отиват за маска на лицето и косата
Да - това го знам, но аз нямам нужда от маска на лицето, а жена ми не се маца с тях да не плаши децата . Вмирисаха се за съжаление. Изхвърлих ги днес.
Забъркваш една майонезка и я даваш на съседите с добри чувства (ако още не си ги убедил да се включат в приключението Зона). А от варените - на пилетата на прозореца. И те са Божи твари. А и сурови биха ги похапнали.
Да ви се похваля какво си спретнах аз днес. Крем карамел. Е, сигурно пак ще се намерят хора дето ще кажат, че не е зонов, а само балансиран, но от един блок на ден едва ли ще ми стане нещо, а и няма да го ям само аз така че 6 блока ще свършат много бързо.
Във всяка купичка се слага по 1ч.л. захар и се карамелизира - аз го направих в микровълновата. Млякото се загрява, яйцата се разбиват и постепенно се прибавят към загрятото мляко. Бърка се докато се посгъсти. Добавя се ванилията и стевия на вкус. Разпределя се по равно в купичките. Купичките се поставят в тава с налята в нея студена вода и се пече на 160 градуса до готовност. Внимава се да не заври водата в тавата.
А ето и резултата:
Скрит текст:
Тази купичка съдържа 1БПВ. За мазнина се добавят три бадемчета или други ядки.
tanita68 написа:Да ви се похваля какво си спретнах аз днес. Крем карамел. Е, сигурно пак ще се намерят хора дето ще кажат, че не е зонов, а само балансиран, но от един блок на ден едва ли ще ми стане нещо, а и няма да го ям само аз така че 6 блока ще свършат много бързо.
Страхотен е! Но на сега започващите Зоната - препоръчва се след поне половин година зонуване като лек чийт
Маня, и един блок е колкото за единия зъб както се казва! Ама за разпускане от време на време бива. Преди известно време си купих купички за суфле от лидъл. Викам си аз суфле едва ли някога ще направя, но стават и за крем карамел. Притеснявах се дали ще събера смес за един блок в тия миниатюрни купички, но успях и даже остана място.
Пипи, в шест купички се разпределя сместта. Явно съм забравила да напиша. Ама те общо са 6 блока и всяка купичка е равна на 1 БПВ. Става много малко количество за един блок, но да си начеше крастата човек бива веднъж на няколко месеца. Домашните любимци го харесаха, така че до утре може и да не остане. аз съм писала във всяка купичка се слага по една лъжичка захар, а те общо са 6 така че явно затова не съм уточнила броя на купичките.
Предлагам една рецепта, която си измислих сам, отлежа няколко часа в хладилника и сега се пече. Тя е за съфорумниците, които трудно изкарват дълго време без месо (като мен). Елементарна е, копирал съм я от времето когато се борих с един друг хранителен режим, но сега е съобразена със "Зоната". Та, става въпрос за печени кюфтенца от телешка кайма. Рецептата е за 15 БП (понеже не готвя само за себе си). И така - смесвам: 1. Телешка кайма - 420 гр. - 10 БП (качествена телешка кайма има в Била и Кауфланд - не еправя реклама на магазините) 2. Яйца, кокоши - 2 бр. (или едно яйце и 2 белтъка за по-стриктните) - 2 БП 3. Обезмаслена извара - 168 гр. (ще стане по-вкусно с низкомаслено сирене - 126 гр., но нямах) - 3 БП. 4. Стар лук - една малка главичка ~ 60 - 65 гр., което е под 1/2 БВ и мисл1, че на фона на всички останали продукти е пренебрежимо малко количество, но все пак - очаквам корекция тук. 5. Подправки - сол, черен пипер, магданоз и кой каквито обича на вкус. Каймата, лука накълцан на ситно и останалите продукти смесвам и оставям на студено да престоят (за да узрее каймата) няколко часа. След това измервам всичко с кантара и разделям на 15 равни топки, всяка по 1 БП. Подреждам ги в тава с хартия и печа (очаквам да са готови след малко). Според таблицата в този сайт - към всяко едно такова кюфтенце (1 БП) - трябва да добавя по 1 БВ и 1 БМ. Тук се обръщам към по-опитните за коментар - това ли са допълнителните блокове или трябва да се преизчисляват според съдържанието на телешката кайма?
Половин блок въглехидрати от лука са пренебрежимо малко в такова количество протеини. Просто няма смисъл да се преизчислява. А и как ще определиш колко е 1/15 от 1БВ, че да намалиш количеството на другите въглехидрати? Хапвай си ги така, както си ги изчислил.
Можеш да си направиш кюфтето с количеството блокове протеин, които ще хапваш с него - 2 или 3, или 4... едно "голямо" плоско кюфте. Спестяваш си броенето на кюфтетата