от gogoh » Съб Фев 07, 2015 11:52 am
Предлагам една рецепта, която си измислих сам, отлежа няколко часа в хладилника и сега се пече. Тя е за съфорумниците, които трудно изкарват дълго време без месо (като мен). Елементарна е, копирал съм я от времето когато се борих с един друг хранителен режим, но сега е съобразена със "Зоната". Та, става въпрос за печени кюфтенца от телешка кайма. Рецептата е за 15 БП (понеже не готвя само за себе си). И така - смесвам:
1. Телешка кайма - 420 гр. - 10 БП (качествена телешка кайма има в Била и Кауфланд - не еправя реклама на магазините)
2. Яйца, кокоши - 2 бр. (или едно яйце и 2 белтъка за по-стриктните) - 2 БП
3. Обезмаслена извара - 168 гр. (ще стане по-вкусно с низкомаслено сирене - 126 гр., но нямах) - 3 БП.
4. Стар лук - една малка главичка ~ 60 - 65 гр., което е под 1/2 БВ и мисл1, че на фона на всички останали продукти е пренебрежимо малко количество, но все пак - очаквам корекция тук.
5. Подправки - сол, черен пипер, магданоз и кой каквито обича на вкус.
Каймата, лука накълцан на ситно и останалите продукти смесвам и оставям на студено да престоят (за да узрее каймата) няколко часа. След това измервам всичко с кантара и разделям на 15 равни топки, всяка по 1 БП. Подреждам ги в тава с хартия и печа (очаквам да са готови след малко).
Според таблицата в този сайт - към всяко едно такова кюфтенце (1 БП) - трябва да добавя по 1 БВ и 1 БМ.
Тук се обръщам към по-опитните за коментар - това ли са допълнителните блокове или трябва да се преизчисляват според съдържанието на телешката кайма?
Те т'ва е Минке положението ...