Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 9:53 am

Alia1 написа: По лично мнение, режимът не трябва да бъде ядене на храни, които не обичаш.
Естествено, че ще хапваш храни, които ти харесват. Мисля, че в групата на "зелените" храни има достатъчно разнообразие и всеки може да си избере онова, което обича. Храната трябва да е едновременно "лекарство" и удоволствие.
А за сантиметрите и килограмите не мисли. Защото Зоната е начин на живот, а не диета за отслабване, то е просто бонус от правилното и здравословно хранене.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Сря Яну 28, 2015 11:05 am

Да, Manya, съгласна съм, че е бонус, ама сигурно е и някакъв критерий, че има полза :think2: . Иначе по какво да съдя има ли ефект? Аз и преди не съм преяждала или позволявала кой знае какви волности с малки изключения, ама кг. се трупат неусетно... особено с Хашимото на някой определени места... :skyle5: Така че, това ми е основен мотив да се захвана с този режим. Надявам се да е здравословно и полезно за талията, и така да се каже, ми трябва някакъв bench mark, за да "меря" резултатите и да ме мотивира да продължавам. :bigsm7: Поне докато свикна и намеря правилния баланс между храните (грамажи, блокове, комбинации) и правилата за мен. :msmile5:
Извинявам се на "старите кучета", ако имам глупави въпроси или нещо вече е писано на много места. Благодаря и моля за търпение към досадните начинаещи. :noo:
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Melkat » Сря Яну 28, 2015 4:19 pm

Аля, хич не се притеснявай и хич не се извинявай, че питаш. Целта на този форум е точно такава, да помага и разяснява. А как може някой да ни помогне, ако не потърсим помощ? Така че питай смело. Няма да ти се отговори само в случай, че никой не знае отговора.
Отговорът на въпроса кога да очакваш резултати си дала сама. При всеки човек е различно и вероятно от голямо значение са и съпътстващите заболявания. Казваш, че имаш Хашимото. Мисля, че твоят дневник ще бъде много ценен за всички, които имат Хашимото, а доколкото знам, те никак не са малко. Бъди стриктна и не се отказвай и в един прекрасен ден ще има резултат. :) Може би е добра идея да се теглиш веднъж седмично ( не си спомням дали си споменавала колко често го правиш).
Успех :)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 4:38 pm

Това за Хашимотото съм го пропуснала. И аз съм с Хашимото. След една година в Зоната мога да кажа, че проблемите, които ми създаваше при преглъщане (защото друго физическо изражение нямаше) вече ги няма. Е, малко по-бавно свалям. В последно време задържането на отслабването стана доста дългичко (щото на всеки му се искат чудеса, ама не винаги се случват :laugh4: ). Но толкова неща се промениха със Зоната - кръвно налягане, дископатия, болки в гърба - сякаш всичко това е минало. И ако успея да забравя цигарите и малко повече да се движа - сигурно всичко ще е още по-добре. Защото Зоната отлично се съчетава със спорт (не е задължително да е за олимпийски рекорди :laugh4: ), но при мен за това малко воля не достига.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Melkat » Сря Яну 28, 2015 4:45 pm

Маня, като каза, че болките в гърба са ти изчезнали, давам си сметка, че и при мен е същото - няма болки в гърба, след работа не се прибирам като пребито куче и краката не ме болят :smdance:
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Italiano » Сря Яну 28, 2015 5:36 pm

gogoh написа:Последните хранения, както и предишните са от по 11 блока на ден. Сутрин се налага да закусвам в 5.30 с 3 блока. Рано е но няма как - нямам друга възможност. Съответно - изтеглил съм второто хранене в 10,30 - съшо три блока след 5 часа. Тртото хранене е в 15.30 - един блок, следва вечеря 19.00 - 19.30 , отново три блока и един блок преди лягане - около 22.00. През последните 2 - 3 дни се опитах да увелича дневните 11 на 12 блока, като в 15.00 - 15.30 изяждам 2 вместо еди, но ... резултат почти няма. Става въпрос за глада, иначе умората и отпадналостта почти ги няма.

Хммм, при теб определено има специфичен случай.

Да започнем от това, че имаш странен ден (работен, предполагам), а и много дълъг.
Аз също ям по 11 блока на ден, но сутрешната ми закуска започва не по-рано от 8:20 часа. Докато ти още в 5:30 ...
Не знам в кои часове си се хранил преди Зоната, но предполагам, че обядът ти е бил към 12-13:00 часа. Сега там е дупка, а организмът има своите изградени с годините навици, от които тепърва трябва да се отърси.
Също виждам, че се храниш на границата от 5 часа. Което при дългия ти ден ми се струва рисковано.
Реално погледнато между 10:30 и 19:30 имаш 9 часа и само 1 блок (айде понякога, казваш, са 2). А това е най-активната част от деня. Даже се учудвам как имаш енергия и липсват умора и отпадналост.

Трябва да се вземе предвид и проблемът ти с инсулиновата резистентност. Не съм медицинско лице, а и не съм запознат в детайли с този здравословен проблем, но ми се струва че именно заради него трябва храненията ти да са на по-малък интервал от време, а не да "играеш на ръба на 5-цата".

Напиши каква е спецификата на работата ти, дали е свързана с физическо и/или психическо натоварване, както и ме подсети за мерките ти (основно ръст и килограми). Но и преди да ми ги дадеш, бих ти препоръчал да разделиш храненията си на 6 приема (Бари казва минимум 5, но не слага ограничение да не са повече). Ще се наложи да вдигнеш и блоковете. Пробвай с 13 и следното разпределение, ако ти го позволяват ангажиментите:

5:30 - 3 блока
9:30 - 2 блока
12:30 - 3 блока (или 13:00-13:30)
16:30 - 2 блока
19:30 - 2 блока
22:00 - 1 блок

Ако на вечеря си свикнал да ядеш по 3 блока, можеш да дръпнеш 1 блок от някоя от сутрешните закуски. Но ги писах 2 и от друго съображение - не е толкова голяма разликата във времето между вечерята и блока преди лягане. Щото 3 блока и после още 1 само след 2,5 часа, ми се струва натоварващо.
Може и да вземеш 1 блок от следобедната закуска и да изтеглиш вечерята за по-рано.
Ако смяташ, че 13 блока са ти много, отпиши 1 блок от сутрешната закуска.
Все пак тази схема е само за да се ориентираш, пък ти си я нагоди както ти е удобно.
Основното, което според мен трябва да спазиш, е да не допускаш разликите от 5 часа и да разпределиш храненията на 6 пъти.

Хубаво е също да си направиш дневник и там да пишеш всеки ден какво, колко и кога си ял. Така ще е лесно за нас да следим "процеса", а и за теб ще е по-лесно да си откриваш евентуални грешки и като цяло да бъдеш дисциплиниран.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Сря Яну 28, 2015 5:53 pm

Manya написа:Това за Хашимотото съм го пропуснала. И аз съм с Хашимото. След една година в Зоната мога да кажа, че проблемите, които ми създаваше при преглъщане (защото друго физическо изражение нямаше) вече ги няма. Е, малко по-бавно свалям. В последно време задържането на отслабването стана доста дългичко (щото на всеки му се искат чудеса, ама не винаги се случват :laugh4: ). Но толкова неща се промениха със Зоната - кръвно налягане, дископатия, болки в гърба - сякаш всичко това е минало. И ако успея да забравя цигарите и малко повече да се движа - сигурно всичко ще е още по-добре. Защото Зоната отлично се съчетава със спорт (не е задължително да е за олимпийски рекорди :laugh4: ), но при мен за това малко воля не достига.


И аз имам малък проблем с преглъщането, понякога сякаш някой ме стиска за гърлото. Дано се отърва от това. Как сваляш? Аз имам около 7-8 кг. отгоре, но няма да се откажа и от повече свалени. Затова преди споменах, че аз и досега съм на относително малко хранене (даже в известен смисъл по-малко от сега), предимно месо и зеленчуци, почти без (с малки изключения) въглехидрати. Ама нещо си стоят тези килца вече година и повече. Затова подозирам намесата на Хашимотото в това.

Като чета форума и дневниците, вие всички сте много стриктни, а аз още не мога да [i]вдена[/i] каква е разликата между напр. 28 и 30 гр. и хич не ми е ясно как ще успея да съм чак толкова отдадена. Е, мъча се, де, надявам се да успея, ама ще видим... А пък това смятане по етикет нещо хич не мога да го схвана. Да, разбирам как се смята, четох, Гого ми писа, но нещо още не ми е много ясно как се отнася това, което се получи към баланса на продуктите. Опитвам се да чета тук и да проумея. Затова за сега таблицата ми е настолна книга. Придържам се към нея.
Все още не съм готова за собствен дневник. Затова ще наблюдавам и ще питам в общия форум за въпроси (тук предполагам е най-подходящото място).

Въпрос: опитвам се да си съставя точна рецепта за палачинка от овесени трици. Не намерих тук рецепта. Вече разбрах, че не е много добре в началото, защото не са зелени, но ще рискувам. В таблицата пише 1/3 ч.ч. (250 мл) за 1 БВ. Значи за 2 БВ ще е половин ч.ч., така ли?
Това с чашите ме обърква. Един път грамажи, после чаши - напр. при варените зеленчуци. Нали уж всичко се мери сурово? И после се готви? :think2: Това по повод на зеленчуците.
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 7:17 pm

Alia1 написа: Как сваляш?

За 1 година в Зоната - 18 кг. Има много по-добри резултати от моя, например махона - 25 кг за 7 месеца. Но всеки организъм реагира различно и това, че става по-бавно не трябва да те отчайва. Хашимотото също си оказва влияние.

Alia1 написа: Въпрос: опитвам се да си съставя точна рецепта за палачинка от овесени трици. Не намерих тук рецепта. Вече разбрах, че не е много добре в началото, защото не са зелени, но ще рискувам. В таблицата пише 1/3 ч.ч. (250 мл) за 1 БВ. Значи за 2 БВ ще е половин ч.ч., така ли?
Това с чашите ме обърква. Един път грамажи, после чаши - напр. при варените зеленчуци. Нали уж всичко се мери сурово? И после се готви? :think2: Това по повод на зеленчуците.


Гледаш грамажите на суровите продукти. Мериш си по тях рецептите и после сготвеното го делиш. Поне в началото.

За палачинката: за 1 БПВМ например
1 БП - 2 белтъка или 6 цели пътпъдъчи яйца (но не ги ползвай често)
1 БВ - 14 или 19 г овесени трици сурови (зависи от производителя и етикета) - може за кратко да ги накиснеш от вечерта в малко водичка да се понадуят и поомекнат
1 БМ - 1/3 ч.л. зехтин или гхи - за намазване на тигана

Разбиваш белтъците до побеляване (не като за целувки, а просто да побелеят), добавяш триците и няколко капки вода ако е необходимо. Намазваш тигана с мазнината. Изливаш сместа и запичаш/запържваш от двете страни. Става подобно на американска палачинка. Можеш да добавиш щипка сода или бакпулвер, за да бухне леко. Е, не е истинска палачинка, но е идеална за подложка за зонова закуска. Като си я сервираш с извара с канела и стевия да речем, 1/2 ябълка (горе-долу толкова е 1 БВ) или друг плод и 1 БМ ядки по избор - и ето ти закуска от 2 БПВМ.

За разликата между 28 и 30 г не мисли толкова много. Не е фатално, ако си с 2-5 грама отдолу или отгоре на определената доза.

Сготвените зеленчуци са дадени в чаши, просто защото грамажът на сготвеното зависи от времето за готвене. Добре е зеленчуците да не се преваряват или препичат, защото губят от полезните си витамини и полифеноли.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogoh » Сря Яну 28, 2015 9:33 pm

Italiano написа:
gogoh написа:Последните хранения, както и предишните са от по 11 блока на ден. Сутрин се налага да закусвам в 5.30 с 3 блока. Рано е но няма как - нямам друга възможност. ..... иначе умората и отпадналостта почти ги няма.

Хммм, при теб определено има специфичен случай.

Да започнем от това, че имаш странен ден (работен, предполагам), а и много дълъг.
..............................................

Хубаво е също да си направиш дневник и там да пишеш всеки ден какво, колко и кога си ял. Така ще е лесно за нас да следим "процеса", а и за теб ще е по-лесно да си откриваш евентуални грешки и като цяло да бъдеш дисциплиниран.


Italiano, много благодаря за отговора и предложението за разпределение и време. Само имам едно питане. Мога ли да сменя - вместо 2 блока в 16.30 - да бъде един, а в 19.30 - вместо 2 да станат 3. Определено предпочитам вечерята да ми е по-"солидна", щото гладна мечка трудно заспива :lol: .
Що се отнася до размерите. Днес се теглих отново ... и съм още малко надолу. Тегло - 130 кг. Височина 1,8 м. Натоварване психическо - разнообразно и непостоянно, т.е. има и моменти с много нерви има и спокойстявие. Разпределение - почти синусоидално, но с различна "дължина на вълната". Физическо натоварване - опитвам се през работните дни (и почти успявам) да минавам по 3 - 4 км пеш, дневно. Ако не - събота и неделя компенсирам с "незаседяване". Времената, които съм посочил няма как да променя, защото - оперативки, срещи, проверки (свързани с движение). Няма как да не закуся в 5.30, защото в 6.30 тръгвам, а в 7.45 - започва работния ден. За това изтеглих обяда преди 12.00 - 12.30 - за да не изпусна 5-те часа. Но времевите интервали, които ти разписа определено ме устройват - стига да нямам излизане в това време. А излизането е свързано с работа и няма как да си нося храната в джоба ... защото не съм сам и няма кой да ме чака да си гледам режима. Та така - пробвам, а каквото се получи.
В калкулатора въведох втората степен на активност, защото аз така усещам как стоят при мен нещата сега. И още една бележка - имам установена плътна и здрава костна система - както се казва "едър кокъл". Като цяло съм "набит" ... бивш спортист ... силови спортове ... преди доста години беше. Поставил съм си за цел да стигна 118 кг. Те са достатъчни за да се чувствам повее от добре ... а по-надолу - както дойде.
Миналата година започнах от 148 кг. и свалих на 128. След което ми откриха резистентността. Спрях да спазвам режима ... по-скоро "лечителката" (Байкова) видя, че повече няма смисъл да се занимава с мен след немалката сума, която бях платил и ме "пусна по водата". Така за 5 - 6 месеца качих до 138 кг и в началото на януари се хванах със зоната. Общо взето - това е историята. Няма да се откажа, защото съм се заинатил, а това е голям стимул. Нещо като ... след 30 години пушене - спрях цигарите от раз ... и с малка доза инат. Та така - това е накратко историята.
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Alia1 » Чет Яну 29, 2015 8:27 am

Manya, мерси. Ето каква рецепта си направих аз за палачинка от овесени трици - 3 блока:

1 белтък = 1/2 БП;
2 с.л. к.м. = 1/2 БП + 1/2 БВ;
35 гр. овесени трици = 2 и 1/2 БВ

Разбивам всичко с подправки (първо белтъка, после млякото и накрая триците) и изсипвам в тиган за палачинки. Няма нужда от зехтин, но който иска... Аз покрай Дюкан съм майстор на приготвянето на овесена палачинка. Само трябваше да напасна грамажите.

За добавка - 56 гр. котидж нискомаслено; = 1 БП
28 г. пастърма = 1 БП
3 с.л. авокадо = 3 БМ


Моля за проверка да нямам някоя грешка.

Повече от достатъчна закуска от 3 блока. :msmile5:

Днес разбрах, че съм бъркала късната вечеря. :msmile1: Една чаша прясно мляко 1%, но с добавка 1 мандарина и 3 бадема. Оказа се, че мандарината е излишна. Приемах млякото (незнайно защо като то си го пише ясно!) като чисти В. Ще се коригирам.
Alia1
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Яну 26, 2015 10:43 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот galia_mp » Чет Яну 29, 2015 12:40 pm

Здравейте, Зоновци :)
Искам мнение за сиропа от Агаве, моята колежка ми спомена за него, а аз го прочетох от тук http://www.bb-team.org/articles/3875_agave . Та въпроса ми е мога ли да го ползвам, както ползвам и стевията.
Благодаря Ви.
"А по-добре е да подгониш вятъра,отколкото да седнеш и да плачеш."
Никола Вапцаров
Аватар
galia_mp
 
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Мар 03, 2014 11:13 pm
Горна Оряховица

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Italiano » Чет Яну 29, 2015 1:13 pm

gogoh, ясно откъде идва гладът - при тези ръст и килограми 11 блока са недостатъчни. Дори ми се струва, че може да пробваш и с 14 блока.
Иначе за третия вечерен блок - можеш да го вземеш от следобедната закуска. Дръпни си го откъдето искаш. Ти сам ще го усетиш откъде е най-добре. Имай предвид, че при хапване на 1 блок в 16:30 може да поогладнееш до 19:30.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Чет Яну 29, 2015 2:01 pm

galia_mp написа:Здравейте, Зоновци :)
Искам мнение за сиропа от Агаве, моята колежка ми спомена за него, а аз го прочетох от тук http://www.bb-team.org/articles/3875_agave . Та въпроса ми е мога ли да го ползвам, както ползвам и стевията.
Благодаря Ви.

За разлика от стевията, която няма никакви калории и не съдържа въглехидрати, сиропът от агаве си е въглехидрат. По етикета май излизаше 12 g/ml за 1 БВ.
Същото се отнася и за кленовия сироп, и за петмеза от фурми и всички останали природни подсладители. Само стевията не се калкулира като блок.
Не съм много сигурна за глихемичния им товар и индекс, но не са малки.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот galia_mp » Чет Яну 29, 2015 3:17 pm

Manya написа:
galia_mp написа:Здравейте, Зоновци :)
Искам мнение за сиропа от Агаве, моята колежка ми спомена за него, а аз го прочетох от тук http://www.bb-team.org/articles/3875_agave . Та въпроса ми е мога ли да го ползвам, както ползвам и стевията.
Благодаря Ви.

За разлика от стевията, която няма никакви калории и не съдържа въглехидрати, сиропът от агаве си е въглехидрат. По етикета май излизаше 12 g/ml за 1 БВ.
Същото се отнася и за кленовия сироп, и за петмеза от фурми и всички останали природни подсладители. Само стевията не се калкулира като блок.
Не съм много сигурна за глихемичния им товар и индекс, но не са малки.

Благодаря ти, на мен стевията не ми е много по вкуса, но щом е за зоната продължавам по старо му
"А по-добре е да подгониш вятъра,отколкото да седнеш и да плачеш."
Никола Вапцаров
Аватар
galia_mp
 
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Мар 03, 2014 11:13 pm
Горна Оряховица

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Чет Яну 29, 2015 3:24 pm

С течение на времето няма да имаш нужда от подсладител. Освен за много много специфични неща, които по презумция уж трябва да са сладки. Приемането на достатъчно количество зеленчуци и плодове от зелената част на таблицата и създаването на хормонален баланс изобщо убива желанието за добавяне на каквато и да е "сладост" към храната.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogoh » Чет Яну 29, 2015 6:50 pm

Italiano написа:gogoh, ясно откъде идва гладът - при тези ръст и килограми 11 блока са недостатъчни. ... при хапване на 1 блок в 16:30 може да поогладнееш до 19:30.

Italiano, благодаря за отговора! Вече опитах новото времево и количествено разпределение. Определено има резултат по отношение на глада. Е вдигнах с един блок дневната дажба - от 11 на 12. Не ми се ще да вдигам много блоковете за сега. Само в краен случай - ако се наложи.
Те т'ва е Минке положението ...
Аватар
gogoh
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 62
Регистриран на: Нед Яну 11, 2015 10:23 am
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта