Manya написа:Alia1 написа:Мерси за отговорите. Влязох и на другия калкулатор и си изчислих масата. Проблемът е, че двата калкулатора ми дадоха различни данни - 11 блока ми дава втория, а от този сайт - 9 блока. Кое е вярно, обърках се?
Защо не ползваш трици? И каква е разликата с овесени ядки - в таблицата ядките са зелени, а триците - оранжеви. Не разбирам логиката.
Някъде из форума Пипи беше обяснявала защо се получава разлика между изчисляването на блоковете по калкулатора на д-р Сиърс (или от инфото в книгите му) и калкулатора в сайта. Двата калкулатора се базират на различни биометрични данни, като в нашия сайт са ползвани доста по-съвременни, май бяха на американската армия (нямам време да ровя за точното обяснение).
От личен опит - най-добре е да пробваш с блоковете, които изчисляваш от нашия калкулатор. Ако усетиш глад (което в началото не е изключено, защото все пак пренастройваш метаболизма си) приемай повече вода. Тя някак потиска чувството за глад. Ако и това не помага - увеличи блоковете на някое от основните хранения с 1.
Най-важното е да не изпитваш глад.
Alia1 написа:Е, пробвах ги. 11 блока? И сега какво?
Следва разпределяне на избраните блокове в петте хранения за деня, теглене, мерене, хапване, пийване, оптимизъм, желание, нахъскване.
Не за всеки продукт може да се каже защо е зелен, оранжев или червен. Това е въпрос на химичен състав в сурово или преработено състояние, който се установява в лаборатория. Затова е съставен таблицата, за да е в улеснение на желалещите да се включат в Зоната. Тя е резултат от дългогодишните изследвания на д-р Сиърс и е добре човек да <span class="corrected">ѝ</span> се довери, ако е тръгнал по тази пътека. Невинаги логиката решава нещата
А всъщност, овесените трици са с гликемичен индекс между 80 и 100%, т.е. въздайстват много бързо върху инсулина, докато овесената каша от цели зърна варена на бавен огън е с гликемичен индекс между 30 и 50%, и е в групата на въглехидратните храни, които предизвикват намалено отделяне на инсулин. Затова храните са разделени на зелени, оранжеви и червени - в зависимост от това как организмът ни реагира на тях с отделяне на инсулин. Зелените са онези, които са с нисък гликемичен индекс.
Благодаря за разясненията. Както отговорих на Гого, много ми стана объркано вчера. Аз вече съм си разпределила блоковете, увеличих сутрешния с един и общо ще станат 10. Така ще опитам сега.
Вече една седмица и малко "зонирам" и досега бях на 9, май че ми беше малко малко сутрин, до 12 ч. избеснявах от глад... По този повод - сутрешната закуска, питах и за овесена палачинка от трици. Това ме засища много добре сутрин и повече издържам до обяда. Варена каша от зърна - за мен е гадост. По лично мнение, режимът не трябва да бъде ядене на храни, които не обичаш. Може и да не съм права (моля за мнение), но са сега ще продължа с тази закуска, ако нямам ефект, ще се коригирам.
Моля някой да ми каже кога се очаква спад в сантиметрите? Знам, че при всеки е различно, но все пак от наблюденията ви, за жена, какво може да се очаква нормално?
По другите критерии - умствена умора или друга от таблицата
http://www.vzonata.com/Hormonalna-nastroika.php нямам нищо конкретно, чувствам си се добре, така че май само килцата и мерките за сега могат да ми бъдат критерий дали се случва нещо. Така ли е?