от Маня » Пон Яну 12, 2015 9:17 pm
ГогоХ, никъде в таблицата няма "ПИЛЕШКО МЕСО (печено,варено) = 42 гр.". Пилешките гърди (т.е. бяло месо), които ти не харесваш в различни реазновидности са по 28 г в сготвено състояние (въпреки че по Бари са сурови), но тъй като у нас пилетата са силно инжектирани с вода тук е прието да се мери вече сготвено. ПИЛЕШКАТА ШУНКА е наистина 42 г, но 3 блока са 126 г. Една от препоръките на Бари е протеините да се мерят точно. С въглехидратите и мазнините може леко да се варира, но протеините трябва да са с точен грамаж. Отнася се не само за месата, но и за всички протеинови продукти. Пилшеката шнука се предлага обикновено в някакъв вид на руло/роле, понякога пушено, но често не е само от цяло месо,което е смляно, пресовано, а към него има и разни "подобрители". Такава е и пушеката шунка (филе). В таблицата имаш "ПИЛЕШКО МЕСО (тъмно, без кожа)", т.е. обекостени и обезкожени бутчета, също е 28 г за блок, но е в оранжевата зона. Поне в първите месеци в зоната е добре придържането изключително към продуктите от зелената зона. И това месо се мери в сготвен вид. По отношение на телешкото - най-добре е да е филе, а ако решиш да си правиш кайма, най-добре е да е домашно приготвена само от крехко месо (пак филе). Ако не си любител на пилешките гърди, има и пуешки (но те са много по-сухи от пилешките). Лично аз не бих ти препоръчала да ползваш меса, минали през обработка като колбаси, били те уж цели или мелени. Всичко, минало през обработка в месокомбинат, е с много "подобрители" и "овкусители". Едно добро пилешко - обезкостени гърди без кожа и бонфиле - е това на DUC. Продава се обикновено в Билла и е с вкус на домашно пиле, и дори на цвят е различно от бройлерите. Някакъв френски хибрид между домашно пиле и бройлер и се храни само с царевица. И определено е много по-приятно на вкус и със значително по-малки загуби при топлинна обработка от останалите хвъркати. Предлага се само охладено.
Аз не съм любител на мръвки. А от летящите ям само бяло месо. Но моя син ме научи как да го готвя така, че да остава крехко и сочно. Особено лесно става с пилелшко бонфиле.
Загряваш тиган, само подмазан със зехтин. В това време си приготвяш 1/3 ч.ч. червено вино с подправки по избор: сол, чер пипер, щипка канела, лют пипер/чили, мащерка, розмарин, джинджифил (всички подправки е добре да са смлени - а и са много препоръчвани от Бари, тъй като са най-богатите на полифеноли хранителни продукти). Подправките можеш да добавяш по свой вкус. Да експериментираш с тях, за да променяш вкуса на гадната мръвка. Щом тиганът загрее почваш да слагаш едно по едно парчетата пиле. Щом стигнеш до последното парче, обръщаш първото. Щом стигнеш до последното, спираш котлона. Заливаш с подправеното вино и захлупваш с капак да покъкри 8-10 минути. Става великолепно. В този случай виното не го броиш за блок.