Италиано, понеже виждам, че си доста напред с матриала... би ли ми разяснил каква е разликата между "ПИЛЕШКО МЕСО (печено,варено) = 42 гр." ; "ПИЛЕШКА ШУНКА (филе) = 42 гр." според таблицата (съответно това, което си взимам за обяд и приемам, че е 120 гр.=3 ПБ) и другото пак посочено в таблицата - "ПИЛЕШКИ ГЪРДИ(без кожа) = 28 гр.". Щото за мен това последното от 28 гр. си е чисто бяло месо (без кожа), което не мога да понасям ... втръснало ми е от предишни хранителни режими. Много ти благодаря предварително за разясненията, които ще получа.
ГогоХ, никъде в таблицата няма "ПИЛЕШКО МЕСО (печено,варено) = 42 гр.". Пилешките гърди (т.е. бяло месо), които ти не харесваш в различни реазновидности са по 28 г в сготвено състояние (въпреки че по Бари са сурови), но тъй като у нас пилетата са силно инжектирани с вода тук е прието да се мери вече сготвено. ПИЛЕШКАТА ШУНКА е наистина 42 г, но 3 блока са 126 г. Една от препоръките на Бари е протеините да се мерят точно. С въглехидратите и мазнините може леко да се варира, но протеините трябва да са с точен грамаж. Отнася се не само за месата, но и за всички протеинови продукти. Пилшеката шнука се предлага обикновено в някакъв вид на руло/роле, понякога пушено, но често не е само от цяло месо,което е смляно, пресовано, а към него има и разни "подобрители". Такава е и пушеката шунка (филе). В таблицата имаш "ПИЛЕШКО МЕСО (тъмно, без кожа)", т.е. обекостени и обезкожени бутчета, също е 28 г за блок, но е в оранжевата зона. Поне в първите месеци в зоната е добре придържането изключително към продуктите от зелената зона. И това месо се мери в сготвен вид. По отношение на телешкото - най-добре е да е филе, а ако решиш да си правиш кайма, най-добре е да е домашно приготвена само от крехко месо (пак филе). Ако не си любител на пилешките гърди, има и пуешки (но те са много по-сухи от пилешките). Лично аз не бих ти препоръчала да ползваш меса, минали през обработка като колбаси, били те уж цели или мелени. Всичко, минало през обработка в месокомбинат, е с много "подобрители" и "овкусители". Едно добро пилешко - обезкостени гърди без кожа и бонфиле - е това на DUC. Продава се обикновено в Билла и е с вкус на домашно пиле, и дори на цвят е различно от бройлерите. Някакъв френски хибрид между домашно пиле и бройлер и се храни само с царевица. И определено е много по-приятно на вкус и със значително по-малки загуби при топлинна обработка от останалите хвъркати. Предлага се само охладено.
Аз не съм любител на мръвки. А от летящите ям само бяло месо. Но моя син ме научи как да го готвя така, че да остава крехко и сочно. Особено лесно става с пилелшко бонфиле. Загряваш тиган, само подмазан със зехтин. В това време си приготвяш 1/3 ч.ч. червено вино с подправки по избор: сол, чер пипер, щипка канела, лют пипер/чили, мащерка, розмарин, джинджифил (всички подправки е добре да са смлени - а и са много препоръчвани от Бари, тъй като са най-богатите на полифеноли хранителни продукти). Подправките можеш да добавяш по свой вкус. Да експериментираш с тях, за да променяш вкуса на гадната мръвка. Щом тиганът загрее почваш да слагаш едно по едно парчетата пиле. Щом стигнеш до последното парче, обръщаш първото. Щом стигнеш до последното, спираш котлона. Заливаш с подправеното вино и захлупваш с капак да покъкри 8-10 минути. Става великолепно. В този случай виното не го броиш за блок.
Оооо да. Забравих, че таблицата, която ползвам е свалена от може би "конкурентната" уеб стараница. Но съм я свалил от там понеже е на МС Ексел и е навсякъде с мен, качена на телефона. Там на четвърти ред (в графа Благоприатни протеини) е посочено това, което съм копирал и поставил тук в предния ми пост. Текстовете в кавичките са копирани от нея и ги приемам за даденост. Всъщност не съм попадал на и не съм чел английския текст и незнам какво точно пише там. Не предполагах, че тези дребни разлики са от такова голямо значение, както и разликата от 6 грама. Но наистина ще ги спазвам. А за рецептите - и на тях ще им дойде времето, но благодаря все пак.
Сайтът не е "конкурентен". Щом имаш оттам таблицата в Excel можеш лесно да си пренесеш корекциите от тази в този сайт. Историята на създаването му можеш да прочетеш тук. Информацията в този сайт е най-актуалната, тъй като авторите му са в пряк контакт с инструкторите на Бари Сиърс. А можеш да черпиш информация и от сайта на Бари на английски език.
Благодаря ви за подкрепата и съветите, няма да купувам хляб Бонус засега, защото ако е вкъщи може да се изкуша. Ще го избягвам поне в началото! Днес реших че за мен е удачно да си готвя занапред, така че се запасих с пилешко, яйца и зеленчуци. Утре ще ги сготвя и в кутии в хладилника, готови за хапване. Така ще ми бъде по лесно, а и така човек не би имал извинение нали Ще направя и мъфини и сварени яйца... Просто времето при мен е кът, когато мога тогава готвя....
gogoh написа:Оооо да. Забравих, че таблицата, която ползвам е свалена от може би "конкурентната" уеб стараница....
Gogoh, за "конкурентната" страница прочети Тук Това беше много, много отдавна, спомням си че пуснахме блога на 11-11-2011г. Продължавах да обновявам таблицата там, докато не пуснах този сайт. Много ми се искаше да го пусна на 12.12.12г. но се запънах с няколко статии, и окъснях с почто месец, и успях чак на 9.Януари 2013г. От тогава до сега обновявам само в нашия сайт, тъй като вече нямам нищо общо с онзи блог, просто им оставих материала да си го ползват, иначе блога им ще остане празен
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..."
Пипи,колкото и егоистично да звучи,щастлива съм,че нямаш нищо общо със стария сайт,защото ако не беше ти много хора от нас нямаше да сме така щастлии,здрави и отслабващи! Много труд си положила и полагаш едно огромно от мен!
www.vzonata.com Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Здравейте! Все още се въздържам да пиша, защото съм малко несериозна Някак си не успявам да вляза на 100% в зоната. Сега искам да попитам - мога ли сутрин на закуска да ползвам овесени ядки. Намерих си едни, на които пише "пълнозърнести и пресяти". По етикет на 100 гр съдържат 62.5 г. въглехидрати, 6.2 г.мазнини и 13 г. белтъчини. Идеята ми е да смесвам 1 БВ овесени ядки с 1 БВ+БП кисели мляко и да добавя още 1 БП - извара и 2 БМ - 6 бадема. Защото само 2 блока кисело мляко + 2 БМ не ми е достатъчно - огладнявам доста преди 12 ч.
Emili написа:Здравейте! Все още се въздържам да пиша, защото съм малко несериозна Някак си не успявам да вляза на 100% в зоната. Сега искам да попитам - мога ли сутрин на закуска да ползвам овесени ядки. Намерих си едни, на които пише "пълнозърнести и пресяти". По етикет на 100 гр съдържат 62.5 г. въглехидрати, 6.2 г.мазнини и 13 г. белтъчини. Идеята ми е да смесвам 1 БВ овесени ядки с 1 БВ+БП кисели мляко и да добавя още 1 БП - извара и 2 БМ - 6 бадема. Защото само 2 блока кисело мляко + 2 БМ не ми е достатъчно - огладнявам доста преди 12 ч.
Емили, ако овесените ти ядки са от типа инстантни, като тези, то НЕ МОЖЕ. В Зоната се яде цял или натрошен овес, като 1ВБ = 14 гр. суров овес, като този.
Благодаря, gogo! Да, моите са от първия вид, само че не в мюсли, а чисти. Малко ще ми е трудно, предполагам, да си намеря от препоръчителните. Тук, където аз живея, няма специализирани магазини за биопродукти. Има някакви щандчета в определени магазини, но изборът е ограничен. А скоро не ми се отваря път към Бургас, за съжаление. А и не разполагам със свободно време, за да ходя специално за това. Ще трябва да измисля нещо друго.
Емили, има два вида овесени ядки на пазара - едните се водят фини - тях ги забрави. Другите, които са пресовани, т.е. доста по-груби на вид и приличащи на смачкано зърно, все пак стават за употреба в Зоната. Но все пак са загубили част от външната си обвивка, което намалява в известна степен стойността им. А и май се подлагат и на някаква допълнителна обработка, преди да се пресоват. Но по-добре тях, отколкото без тях. А при възможност наистина си купи цели зърна овес.
Благодаря Manya! Малко ме поуспокои! На първо време ще ползвам тези - приличат на смачкани зърна, но на етикета пише "Пълнозърнести". Но обещавам при първа възможност да си купя натурални овесени зърна. и да си хрупам като кобилка
gogoh, най-лесно разликата при месата се прави така: Ако е чисто месце, независимо дали е пилешко, телешко или свинско, е 28 гр. за блок. Ако е колбас, филе, шунка и изобщо нещо, което е преработванто, т.е. не си го сготвил в натурален вид от сурово месо, тогава е 42 гр. за блок.
Има изключения: Кренвирши, наденици и салами са повече от 42 гр., защото, нали се сещаш, в тях няма много чисто месце. Но като цяло не трябва да консумираш такива продукти. Пастърма и филе "Елена" са по 28 гр. за блок, защото при тях се вижда, че са си от чисто сушено месо.
Чистото месо го мерим сготвено, защото в БГ блъскат всичко с вода. Хората в чужбина казват, че при тях не се губи почти нищо от теглото при готвене. У нас горе-долу съм засякъл, че и пилешкото, и свинското губи 1/3 от теглото си след готвене. Така че, ако ти трябва да го изчислиш преди готвене, премери го в по-голям грамаж. Което значи, че за 3 блока (84 гр.), трябва да сготвиш 120 гр. сурово месо. Поне аз така бих направил.
Маня ти е дала съвет да си прецизен, което е хубаво, но според мен няма проблем за няколко грама, т.е. тези 120 гр. при филетата и колбасите не са проблем, че няма да са 126 гр.