Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Elina1 » Нед Ное 16, 2014 5:37 pm

За вечеря мисля да забъркам гювече от 56гр. извара;28гр. сирене;140 гр. печени чушки и 1 яйце, всичко това микровълновата. Към това 1 чаша вино. Дали е балансирано?
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Нед Ное 16, 2014 5:50 pm

56гр. извара - 1 БП
28гр. сирене - 1 БП
1 яйце - 1 БП
140 гр. печени чушки - 1 БВ
1 чаша вино (115 мл) - 1 БВ

Не достига 1 БВ и 3 БМ (поне по мои сметки) :) Ако трябва да е 2 блока вечерята ти махаш сиренето (което ще е най-добре, защото си в началото на Зоната). Ако трябва да е 3 блока хапваш за десерт 1/2 ябълка (100 г) или някакъв друг плод. И в зависимост от това дали е 2 или 3 блока, добавяш 2/3 ч.л. или 1 ч.л. зехтин, или към десерта си добавяш ядки.
А понеже май си скарана с плодовете (което никак не е гот), добави 70 г лук или 100 г праз към гювечето, за да станат 3 блока. Ще е много вкусно.

За да се храниш по правилата на Зоната е добре да се опиташ да забравиш всички предишни диети, които си спазвала.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Elina1 » Нед Ное 16, 2014 6:06 pm

Старая се, но нещата явно ще стават бавно и постепенно. :) Много съм благодарна за помощта и дано в даден момент не стана досадна. :bouquet:
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Нед Ное 16, 2014 6:13 pm

Мисля, че с малко повече пресмятане и навлизане в Зоната може да успееш да я комбинираш с разделното хранене. Но ще ти коства доста усилия. По-добре е да се придържаш към "зелените" (благоприятни) храни от таблицата за блокове поне в първите 2-3-4 месеца, за да пренастроиш обмяната си и да имаш резултати. На по-късен етап постепенно можеш да добавяш и оранжеви, а по-късно и червени храни (последните не трябва да са повече от 25%) от дадено хранене.

Не се притеснявай да питаш, всички сме минали по този път. Може да не получиш отговор веднага (зависи има ли някой на линия), но е по-добре да попиташ, отколкото да се луташ. И чети, прочети книгите на Бари, препрочитай информацията в сайта. Сама ще стигнеш до много отговори. Иска се малко повече време в началото, но резултатите идват и човек полита.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот newwoman777 » Пон Ное 17, 2014 3:01 am

Manya написа:
newwoman777 написа:И пак да питам-като си правя сама черен хляб,как да разбирам коолко грама да ям за 1 блок?
Избираш си пълнозърнесто брашно - добре е да не е пшеничено, а да речем ръж, спелта, лимец, ечемик, овес (или комбинация от тях). Взимаш си от "Слънце и луна" (ако си от София) квас или от пълнозърнесто ръжено брашно си правиш сама квас (с малко четене в интернет ще разбереш как става, изобщо не е трудно). На опаковката на брашната вече има данни за съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини. Но от личната си практика веднага ти казвам - 1 блок пълнозърнесто брашно от изброените е 14-15 грама. Мериш си кваса по 14-15 г. за блок, по същия начин мериш и брашното. Омесваш си хлебчето, за което вече знаеш като цяло колко блока съдържа. Втасва. Печеш. Теглиш и делиш на блоковете които си вложила вътре и определяш колко е 1 блок - броиш като въглехидрат. Можеш да го замесиш и без квас, със сода, като содена питка. Не забравяй да добавиш малко сол, защото хлябът без сол е безвкусен.

Но ето ти пример за содена ръжена питка: 10 БВ (въглехидратни блока)
150 г ръжено брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
Вода да стане малко по-късто от тесто за кекс.
В тавичка покрита с хартия за печене изливаш кашата и я оформяш като питка. Печеш във загрята на 180 градуса фурна около половин час, като след 20-тата минута можеш да провериш с клечка как върви процеса на печене. Като извадиш от фурната завиваш първо в хартия, после в кърпа и оставяш добре да изстине. Хлябът е здравословен, ако изобщо го приемем за здравословна храна като сме решили да следваме Зоната :laugh4: , когато е студен.
Претегляш си готовата питка и делиш на 10 - за да видиш колко грама ти излиза 1 блок (не е много, ще се закачи на кътника ти :laugh4: )

Аз лично си купувам не готови брашна, а зърно от ръж, овес, ечемик, нахут. Меля в мелничката за кафе (е вече в Нутрибулета) и ползвам като напълно пълноценно, пълнозърнесто, грубичко "брашно" за зонови мъфини, пици, тутманик (по рецепти предложени от Зонковците в темата за готвене, в дневниците им и в сайта). Или си измислям сама.

Колкото до протеините - суроватъчен изолат или просто суроватъчен, но неовкусен е едно добро решение. Дава възможности да се комбинира както с плодове, така и със зеленчуци. В него няма добавки на подсладители, оцветители и овкусители (в повечето случаи все някакви Е-та). Обикновено опаковките, които съм ползвала след изчисляване по етикет 1 блок излиза около 8 грама. И е много удобно да се ползва, когато си падаш леко вегетарианец. А белтъците и нискомаслените извари, нискомаслените сирена (намират се, но не толкова лесно) също са идеален източник на протеин. В магазините за здравословни храни предлагат протеин на прах от соя, грах, коноп, но те са със спечифичен вкус и поначало се усвояват малко по-различно от организма.


Мания,благфодаря ти за обстойния отговор и се извинявам за закъснелия отговор,но с моята работа и после и в къщи и не ми остава грам секундичка свободна:(
Малко сложно ми се стори това за хляба,но пак ще го чета,докато бавния ми мозък се забърза и рабере как да го правя и изчислявам :laugh:
хубавото е,че ства и за пици и други глезотийки,че синът е толкова капризен,че понякога ми идва :gunshot: :laugh4:
и за притеините и аз четох,доколкото успях,че тези неувкусените са най-добри,само не разбрах откъде е най-изгодно да си взема,но ще питам :think2:

То аз имам още един въпрос де(да не кажа и че са повече,но ще ви ги задавам по един,да не ме блокирате като супер-нахална :hm: ).....ами чета-чета из друга литература и косата ми настръхва какво ядем(млякото не е мляко,месото е бъкано с какви ли не отрови,ами то какво ли не е де и направо ме хваща див ужас) :oh: :wow: Та започнах и кисело мляко да си заквасвам като начало....но не зная така по колко грама да го определям за 1 блок и да добавям ли и мазнина?
Ами това е,мили ми другарчета и пак благодаря,че сте толкова мили и ми отговаряте! :love: :bouquet:
Аватар
newwoman777
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 75
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 4:18 pm
България
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот yana_kuncheva » Пон Ное 17, 2014 12:49 pm

Най-после и аз влязох тук. В бгмама казах да задаваме въпросите си тук. В момента не се сещам какво щях да питам. Ние се храним от около месец така с моя мъж и голямта ми дъщеря на 9. Отслабна ли сме по около 3кг за 40 дена, деттео 2. Мисля, че се справяме. Сега корегирах пилешкото месо на 28гр. Моя мъж си пие всяка вечер уиски и пак е отслабнал, за деня му правя мъфини, а напоследък и пица.
Вчера готвих пиле жулиен, но по съкратено без да го запичам. Сложих 448 гр сварено предварително и накъсано пилешко месо - 16БП, 996 гр мариновани краставички - 3БВ, 1080 гр гъби - 3БВ, 115мл червено вино - 1бв, за мазнини зехтин и понеже не ми излизаха въглихидратите добавих - овесени трици 126гр - за 9БВ. Подправих със сол и черен пипер. Всичко много го харесаха, надявам се, че е зоново. За десерт правих десерта с овесени ядки и стевия от сайта, само, че преизчислявам за 8блока обикновенно, че по лесно се дели, а сме 5човека, макар малкия на 2г и малката кака на 5,5г да не са на режима, ядат от това което сготвя и правя в по-големи количества.
yana_kuncheva
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Ное 16, 2014 12:46 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Чет Ное 20, 2014 11:39 pm

newwoman777 написа:
То аз имам още един въпрос де(да не кажа и че са повече,но ще ви ги задавам по един,да не ме блокирате като супер-нахална :hm: ).....ами чета-чета из друга литература и косата ми настръхва какво ядем(млякото не е мляко,месото е бъкано с какви ли не отрови,ами то какво ли не е де и направо ме хваща див ужас) :oh: :wow: Та започнах и кисело мляко да си заквасвам като начало....но не зная така по колко грама да го определям за 1 блок и да добавям ли и мазнина?

Нюуомън, можеш да продължиш да си квасиш домашно мляко, но трябва да го обезмасляваш. Това малко усложнява процедурата и отнема време. Но поне ще си сигурна в качеството на млякото, което ядеш. Обезмасляването става като млякото се оставя известно време на студено. На повърхността се отделя жълтеникава маса - това е маслото. Обира се. После млякото се сварява. Оставя се да образува каймак, който също се обира, когато млякото изстине. Процедурата може да се повтори още веднъж, за да обереш още повече от маслеността. И тогава вече го затопляш до температура за подквасване. Събраната сметана и каймак можеш да ползваш, за да си направиш гхи (пречистено масло). Във форума има тема за всички тези процедури Как да си приготвим гхи, домашно мляко и масло
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот newwoman777 » Пет Ное 21, 2014 12:19 am

Мания,за пореден път :love: :bouquet:
Благодаря ти ,че ми върна надеждата,че мога да си го ям домашното млекце! :yess:
как ми се иска и сирене и кашкавал да мога да си правя,но това май ще е невъзможно :think2: :laugh4:
Писах и в темата,която ми препоръча,зададох още въпроси,които са си за тамошната тема:)
Лел,колко сте добрички(ти и всички,които вс еми отговаряте,благодаря,с риск да се повтарям,все ще го правя и това е най-малкото,което мога да направя за това,че отделяте от времето си да ни дАвате инфо на новобранците :bouquet:
Аватар
newwoman777
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 75
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 4:18 pm
България
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Elina1 » Нед Ное 23, 2014 7:49 pm

Минавам за малко, да дам отчет :) Всичко върви прекрасно, отдавна не съм се чувствала толкова пълна с енергия. :yess: Смятам, пресмятам..., вече свиквам. Наистина не разбирам защо не съм се захванала по-рано със Зоната. Но и преди години ви нямаше и нещата изглеждаха по-страшни. Сега ми е лесно, чета ви, пиша в тетрадка и нещата вървят. :bouquet: :bouquet: :bouquet: :bouquet:
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Десислава » Пон Ное 24, 2014 3:18 am

Manya написа:Добре дошла Десислава и дано проявиш повече постоянство, за да се задържиш в Зоната.
Да на пръв поглед изглежда трудно, но бързо се свиква и става начин на хранене за цял живот. Да започна с това, че Зоната не е диета за отслабване, а начин за балансирано хранене, което води до здраве и отслабването е само един бонус към това. При някои отслабването е по-бързо, при други по-бавно. Когато си в относително прилично съотношение на ръст и тегло (като при теб) вероятността да свалиш бързо килограми е относително по-малка (ако това очакваш).
За да определиш как трябва да разпределиш храната си за деня, можеш да изчислиш \
тук колко протеинови блокове трябва да приемаш на ден съобразно мерките си и физическата си активност. Съответно по толкова въглехидратни и мазни блокове трябва да приемаш. Това не означава еднакъв грамаж яйце, салата и ядки, а еднакви блокове, информация за които какво количество представляват можеш да намериш тук.
След това трябва да разпределиш блоковете в 5 хранения на ден - закуска, обед, следобедна подкрепа, вечеря и късна подкрепа. Ако изчислиш, че трябва да приемаш да речем 10 блока, това би означавало да ги разпределиш примерно така: 3:2:1:3:1 за съответното хранене. Времето между основните хранения (закуска, обед и вечеря) не трябва да надхвърля 5 часа).
Добре е в първите месеци да се придържаш към продуктите от зелената зона на таблицата (благоприятни храни). Така ще пренастроиш обмяната си и ще почувстваш ефектите от Зоната.

Ако имаш още въпроси не се притеснявай да питаш. Успех!

Отдели си време да разгледаш и попрочетеш информацията в сайта, която в синтезиран вид ще те запознае и с нови моменти в Зоната, както и по-лесно ще разбереш философията на този начин на хранене.
Десислава
 
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 7:26 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Elina1 » Пет Ное 28, 2014 1:17 pm

Как делите овеса на блокове след като е сварен? Отмервам в сурово състояние 9 Б,варя а после? Въпроса ми също важи и за лещата и за други ястия от които приготвям повече Б. Доста ми е неудобно да готвя за всяко ядене по отделно.
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Пет Ное 28, 2014 1:54 pm

Свареното/сготвеното теглиш отново и делиш на блоковете, които си заложила в суров вид.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Elina1 » Пет Ное 28, 2014 4:58 pm

:Hello: :ok: Благодаря за бързия отговор. Утре за закуска овес! :lol: :chickrun:
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Elina1 » Съб Ное 29, 2014 9:26 pm

Ето ме отново с въпроси :) . :msmile7: Днес тотално се обърках, реших да смятам по формулите, досега гледах таблицата с блоковете и не знам защо, но получавам доста разминавания. Ползвах тези формули :
1БП = (100/съдържание на протеини в 100 гр)*7
1БВ = (100/съдържание на въглехидрати в 100 гр)*9
1БМ = (100/съдържание на мазнини в 100 гр)*1,5
По формулите си пресмятам, че Свежото сирене на Хелиос/ П -9,В-1, М-3/ излиза ми 78гр за Б, а в таблицата Б-42гр.
Изварата, която понякога взимам(при нас само такава има) Матант кашкавалена П-11,6 , М-1,9 ми излиза 60гр, а в таблицата е ниско маслените извари са по 56гр. ? :hm:
При котидж сиренето пък мазнините и протеините ми се струват доста близки П-55, М-66, то протеин ли е или мазнина.
Голям проблем ми е и нахута, в таблицата е 50гр за Б (не сварен), а в ББ е 33 гр сварен.
Та къде бъркам? Вие как процедирате с блоковете, таблицата ли гледате или смятате по етикет?
НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ВАЛИ!
Аватар
Elina1
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Съб Ное 29, 2014 9:56 pm

Таблицата съдържа инфо за продуктите, както са дадени от Бари и измерени в грамаж от Пипи. Но голяма част от тях не се покриват с българския стандарт на продуктите. Аз лично практикувам комбинация между чашки, грамажи и изчисляване.В таблицата нахута не е даден в грамаж. Нахута си го меря по 1/4 чаша за блок несварен (и тъй като май само аз го ям само накиснат :laugh4: :laugh4: т.е. суров). Ако е от буркан/консерва сварен - пак меря 1/4 чаша за блок, а ако има етикет със съдържанито - изчислявам. Точно с него не ми се играе да го меря абсолютно до милиграм. По принцип така действам и с останалите зеленчуци. Около посочения грамаж. Но като премериш глава лук, морков, зелен фасул и всичко останало 5-6 пъти вече се свиква с обема и ще можеш и на око да определиш дали е 100 или 110 г. При въглехидратите такива малки разлики обикновено не играят особено влияние в баланса. Меря точно пилешкото, рибата, месото, сиренето, протеина на прах.
В таблицата няма свежо сирене Хелиос, а има обезмаслено сирене, каквото нашия пазар май не предлага. Поне досега не съм открила. Българското сирене (с изключение на това Хелиос), ако го изчислиш по етикет, винаги ще излезе мазнина. Затова си си го изчислила правилно по етикет. Ако решиш да хапнеш друго сирене - просто го брой като твърдо сирене в червено (т.е. 28 г за блок) и в повечето случаи аз не добавям мазнина. Има едно уж по-ниско маслено на Маджаров, на Добрев и на Олимпус. Но и те по етикет са си мазнинки. Но все пак са с по-малко мазнина.
Нискомасления котидж от Лидл (със светлосиния етикет) горе-долу 1 кутийка са 3 БП. Всички други видове са смесени протеин и мазнини.
Спралки в ВВ-теам или в нета правя само за храни, които нямат етикет или ги няма в таблицата. И тъй като в таблицата има почти всичко, което обичам да хапвам, ползвам предимно нея. Особено в началото, когато се спразва зелената зона с нея е най-лесно.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот marianapanova » Нед Дек 07, 2014 12:33 pm

Някой знае ли има ли ограничение за консумирането на червено цвекло,понеже съседката ми имат огромни количества и ме снабдява. Хапвал от него 2 по 1 блок на ден.
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron