Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
Manya написа:Избираш си пълнозърнесто брашно - добре е да не е пшеничено, а да речем ръж, спелта, лимец, ечемик, овес (или комбинация от тях). Взимаш си от "Слънце и луна" (ако си от София) квас или от пълнозърнесто ръжено брашно си правиш сама квас (с малко четене в интернет ще разбереш как става, изобщо не е трудно). На опаковката на брашната вече има данни за съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини. Но от личната си практика веднага ти казвам - 1 блок пълнозърнесто брашно от изброените е 14-15 грама. Мериш си кваса по 14-15 г. за блок, по същия начин мериш и брашното. Омесваш си хлебчето, за което вече знаеш като цяло колко блока съдържа. Втасва. Печеш. Теглиш и делиш на блоковете които си вложила вътре и определяш колко е 1 блок - броиш като въглехидрат. Можеш да го замесиш и без квас, със сода, като содена питка. Не забравяй да добавиш малко сол, защото хлябът без сол е безвкусен.newwoman777 написа:И пак да питам-като си правя сама черен хляб,как да разбирам коолко грама да ям за 1 блок?
Но ето ти пример за содена ръжена питка: 10 БВ (въглехидратни блока)
150 г ръжено брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
Вода да стане малко по-късто от тесто за кекс.
В тавичка покрита с хартия за печене изливаш кашата и я оформяш като питка. Печеш във загрята на 180 градуса фурна около половин час, като след 20-тата минута можеш да провериш с клечка как върви процеса на печене. Като извадиш от фурната завиваш първо в хартия, после в кърпа и оставяш добре да изстине. Хлябът е здравословен, ако изобщо го приемем за здравословна храна като сме решили да следваме Зоната , когато е студен.
Претегляш си готовата питка и делиш на 10 - за да видиш колко грама ти излиза 1 блок (не е много, ще се закачи на кътника ти )
Аз лично си купувам не готови брашна, а зърно от ръж, овес, ечемик, нахут. Меля в мелничката за кафе (е вече в Нутрибулета) и ползвам като напълно пълноценно, пълнозърнесто, грубичко "брашно" за зонови мъфини, пици, тутманик (по рецепти предложени от Зонковците в темата за готвене, в дневниците им и в сайта). Или си измислям сама.
Колкото до протеините - суроватъчен изолат или просто суроватъчен, но неовкусен е едно добро решение. Дава възможности да се комбинира както с плодове, така и със зеленчуци. В него няма добавки на подсладители, оцветители и овкусители (в повечето случаи все някакви Е-та). Обикновено опаковките, които съм ползвала след изчисляване по етикет 1 блок излиза около 8 грама. И е много удобно да се ползва, когато си падаш леко вегетарианец. А белтъците и нискомаслените извари, нискомаслените сирена (намират се, но не толкова лесно) също са идеален източник на протеин. В магазините за здравословни храни предлагат протеин на прах от соя, грах, коноп, но те са със спечифичен вкус и поначало се усвояват малко по-различно от организма.
newwoman777 написа:
То аз имам още един въпрос де(да не кажа и че са повече,но ще ви ги задавам по един,да не ме блокирате като супер-нахална ).....ами чета-чета из друга литература и косата ми настръхва какво ядем(млякото не е мляко,месото е бъкано с какви ли не отрови,ами то какво ли не е де и направо ме хваща див ужас) Та започнах и кисело мляко да си заквасвам като начало....но не зная така по колко грама да го определям за 1 блок и да добавям ли и мазнина?
Manya написа:Добре дошла Десислава и дано проявиш повече постоянство, за да се задържиш в Зоната.
Да на пръв поглед изглежда трудно, но бързо се свиква и става начин на хранене за цял живот. Да започна с това, че Зоната не е диета за отслабване, а начин за балансирано хранене, което води до здраве и отслабването е само един бонус към това. При някои отслабването е по-бързо, при други по-бавно. Когато си в относително прилично съотношение на ръст и тегло (като при теб) вероятността да свалиш бързо килограми е относително по-малка (ако това очакваш).
За да определиш как трябва да разпределиш храната си за деня, можеш да изчислиш \
тук колко протеинови блокове трябва да приемаш на ден съобразно мерките си и физическата си активност. Съответно по толкова въглехидратни и мазни блокове трябва да приемаш. Това не означава еднакъв грамаж яйце, салата и ядки, а еднакви блокове, информация за които какво количество представляват можеш да намериш тук.
След това трябва да разпределиш блоковете в 5 хранения на ден - закуска, обед, следобедна подкрепа, вечеря и късна подкрепа. Ако изчислиш, че трябва да приемаш да речем 10 блока, това би означавало да ги разпределиш примерно така: 3:2:1:3:1 за съответното хранене. Времето между основните хранения (закуска, обед и вечеря) не трябва да надхвърля 5 часа).
Добре е в първите месеци да се придържаш към продуктите от зелената зона на таблицата (благоприятни храни). Така ще пренастроиш обмяната си и ще почувстваш ефектите от Зоната.
Ако имаш още въпроси не се притеснявай да питаш. Успех!
Отдели си време да разгледаш и попрочетеш информацията в сайта, която в синтезиран вид ще те запознае и с нови моменти в Зоната, както и по-лесно ще разбереш философията на този начин на хранене.
Назад към Здравословно хранене
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта