Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопаджия

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот ginette » Вто Сеп 23, 2014 11:26 am

Безобразие ,нямам думи ,с какво ли не ни тровят ,само за да печелят :ang: Аз сама си подквасвам кисело мляко .На нашия пазар има млекомат ,със сертификат и редовно купуваме,вярно че е с висока масленост ,но си мисля поне знам,че е истинско .То затова може би задържам кг . :laugh: .След инфото от Гого съм провокирана следващия път да извадя едно бурканче вън от хладилника за месец и да го тествам. :th:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Зоната
 

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Tonkata » Вто Сеп 23, 2014 1:03 pm


Абе, Гого, къде се чуло и видяло химично съединение да претърпи промяна при положение че си му сложил всички реактиви, консерванти, ароматизатори, овкусители, оцветители и накрая си ги написал и на етикета - та да информираш потребителя, защото си "загрижен" за неговата безопасност ! :bigsm32: :bigsm36:
Това ми е болна тема и все още не мога да остана безучастна! Убедена съм, че така тормозя най-вече себе си, но цялото ми същество крещи срещу тази тотална безотговорност и безхаберие, че ми идва да изпозастрелям първо "отговорните фактори" - разбирай чиновниците, втори - търговците с тяхната постоянна алчност за все по-големи печалби, трети - производителите на псевдо храни. Ама като че ли трябва да започна с потребителите, които купуват ли купуват, стига да е евтино и след това търчат по лекари и знахари !!! :gunshot: :gunshot: :gunshot:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Маня » Вто Сеп 23, 2014 1:34 pm

Мда, аз затова много рядко например купувам от Лидл. Вярно, цените са ниски, стоките си имат етикети, но честно да си призная, нещо нямам доверие на качеството, което предлагат. Много ми е вкусен котиджа, но тия дни открих един забравен в хладилника с отдавна изтекъл срок - и нищо му нямаше. Все едно съм го купила вчера.
А за млеката съм си направила тест поне по отношение на наличието на нишесте - във Верея и Елби няма такова. Може да има сухо мляко, но нишесте няма. А Елби дори става кисело, като домашно подквасено мляко.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Tony » Вто Сеп 23, 2014 7:57 pm

Що ли не се учудвам... :( Аз си подквасвам мляко и повече от 5-6 дни, ако не го подновя и нещата не ми се получават добре...т.е. вероятно полезните бактерии умират.

ginette, може да се опиташ да го "обезмаслиш" домашното мляко. Аз тук си купувам мляко от ферма със сертификат и го обезмаслявам, за да си правя извара и да подквасвам на децата. Не знам реално колко се обезмаслява, но от 8 л мляко излиза около 600 гр каймак и масло отделило се отгоре при каймака, а като го избия на масло от това количество излиза около 280-300 мл гхи, та си мисля, че си е съвсем добре. ;)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Маня » Вто Сеп 23, 2014 8:06 pm

Тони, правиш го много добре обезмаслено. С тия отделени количества сигурно постигаш 1% масленост. Прясно издоено кравето мляко е с масленост между 3,5 до 4% в зависимост от сезона и начина на хранене. Обикновено лятното мляко е по-нискомаслено, особено когато кравите са на свободна паша. Зимата, когато остават повече на закрито и се хранят с фуражи, млякото става по-маслено. Освен това е по-маслено непосредствено след като се отелят и с течение на времето маслеността намалява.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Tony » Вто Сеп 23, 2014 8:43 pm

Да, Маня, вероятно има вариация в масленоста на млякото през резличните сезони. Днес точно ходихме за мляко и това си говорихме с жената там, че тук целогодишно кравите са на вън и на паша, защото лятото не е топло и е дъждовно, а зимата е мека и без сняг. Аз за 5 г реално не съм видяла изсъхнала трева и даже се чудя как при толкова влага листата на дърветата успяват да пожълтеят и окапят. :laugh4: Та голяма разлика в храненето на кравите няма и затова и млякото им е серфицирано по стандарт и то е с определени показатели - това точно е с 3, 5 % масленост, но пък като в съотношение П/В е перфектно. Макар, че аз от него не ям на кисело, а само на извара си го правя. Кисело си купувам обезмаслено от магазина все още... като смъкна едни 20 кила може да проям и от домашното - тогава ще трябва да купуваме поне по 10-12 литра, че да мога да подквасвам доволно количество и за себе си :)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот HippoDel » Сря Сеп 24, 2014 5:38 pm

ginette написа:След инфото от Гого съм провокирана следващия път да извадя едно бурканче вън от хладилника за месец и да го тествам. :th:

Аз моите буркани с домашно заквасено мляко и без да ги вадя от хладилника, пак се вкисват. Колкото по-дълго седи квасеното мляко, толкова по-кисело става, дори и в хладилник.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Стеф » Чет Сеп 25, 2014 7:56 am

По-кисело става ако е качествено и няма примеси в него :yess: А другото не се променя - и аз съм тествала - около месец стои и не си променя вкуса :laugh:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот gogo » Чет Сеп 25, 2014 9:37 am

Да, истинското си е истинско.... Другото - с вкус на ... :(
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Стеф » Чет Сеп 25, 2014 9:42 am

....пластмаса - меко казано...Понеже известно време нямахме мляко /чакахме кравата на село да се "обебе"/ и купувах от магазина кисело мляко - единствено Верея се доближава до вкус на домашното мляко, всичко останало е смесица от всевъзможни боклуци - да бе наистина - какво му слагат вътре че има такъв гаден вкус /освен нишесте де/
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот mahona » Чет Сеп 25, 2014 9:54 am

Частниците му слагат свинска мас,а в заводите палмово масло :gunshot:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Стеф » Чет Сеп 25, 2014 10:03 am

:bigsm34: И хората го ядат.... :bigsm36:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот gogo » Чет Сеп 25, 2014 10:46 am

За съжаление обаче на балкона не мога да гледам овца, още по-малко крава или биволица. :refuse: А едно време съм кусал и биволско мляко. Дали има още биволи/ци в БГ? :th:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Маня » Чет Сеп 25, 2014 10:55 am

gogo написа: Дали има още биволи/ци в БГ? :th:
Има, и какво хубаво масло става от млякото им... Синее, синее и е с дъх на ядки... Но само като отида на село...
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот Tonkata » Чет Сеп 25, 2014 10:57 am

gogo написа:За съжаление обаче на балкона не мога да гледам овца, още по-малко крава или биволица. :refuse: А едно време съм кусал и биволско мляко. Дали има още биволи/ци в БГ? :th:

Гого,
има ама са малко. Мандрата Пършевица има ферма за биволици и от млякото им прави сирене, кашкавал и кисл. мляко, ама повечето го изнася за по-платежоспособни пазари. Преди да фалира месокомбината в Силистра и те имаха ферма има и на още няколко места в България, но всичко /месо, мляко/ е за износ.
Сори майка, ама за нас - "химичните съединения" било то в кофичка или в черво ! :notagree:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Зоново приключение на gogo-Пътеводител на зоновия стопад

Мнениеот gogo » Чет Сеп 25, 2014 1:23 pm

Manya написа:
gogo написа: Дали има още биволи/ци в БГ? :th:
Има, и какво хубаво масло става от млякото им... Синее, синее и е с дъх на ядки... Но само като отида на село...

Кога тръгваш за село? :think2:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта