Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Сеп 22, 2014 7:15 pm

Тони, няма да видиш зелено листенце, ако това очакваш да е покълването. :laugh: Аз обикновено накисвам 5-6, че и 10 блока. Накисвам ги в кофичка от кисело мляко вечерта. Сутринта сменям водата, изплаквам, отделям си блока за закуската и отново заливам. Не го държа в хладилника. На другата сутрин - пак същата процедура. За да видиш първите наченки на кълнче, т.е. леко да набъбне около едното връхче на зърното, трябва да минат поне 2-3 дни, все киснат във вода. Има и друга техника на кълнене, но аз не съм я пробвала. След като кисне 6-8 часа се измива. Поставя се в кутия с обилно намокрена кухненска хартия, затваря се и на другия ден отново се изплаква, сменя му се хартията и т.н. докато почне да кълни. То има и разни уреди за покълване, но на мен и буркан ми върши работа. При ежедневното плакнене няма <span class="corrected">опасност</span> да му стане нещо. Зърното просто се събужда за живот. Ако продължиш това с 1 блок повече дни, можеш да получиш и зелена маса.

Ето ти няколко линкчета за кълнене на зърна
http://www.zemianazaem.com/archives/159
http://vrindabg.com/2010/10/21/kylnove/
http://www.spiralata.net/kratce/index.p ... 29-shaller
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Пон Сеп 22, 2014 7:24 pm

Manya написа:Тони, няма да видиш зелено листенце, ако това очакваш да е покълването. :laugh:


Разбира се, че няма да има зелени листенца :) знам какво значи да покълне - не за първи път ям кълнове, но този няма и идея дори да тръгва да покълва.

Благодаря ти за линковете и разясненията - отивам да му сменям водата, че почти 24 часа седи в една вода. Ще го ям 1 блок сега за вечеря, пък да видим какво ще стане.
Последна промяна Tony на Пон Сеп 22, 2014 11:03 pm, променена общо 1 път
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Сеп 22, 2014 7:52 pm

Тони, пускам снимка на моята овесено-ечемичена смес. Горната е 2 блока преди накисване. Долната 1 блок след 3 дни киснене. Малко не са на фокус, но мисля, че разликата е видима.

Скрит текст:
Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Сеп 22, 2014 8:28 pm

Окрих нещо интересно в нета. Не съм го тествала, но сигурно ще стане супер, и ако успея и да го зонирам... :laugh4:

Бадемова майонеза

Необходими продукти :

• 150 гр.( пълна ч.ч.) сурови бадеми
• вода
• 1-2 ч.л. хималайска сол /на вкус/
• 3-4 с.л. зехтин
• сок от половин лимон
• сух босилек / или 2-3 скилидки чесън/

Приготвяне:

- бадемите се накисват за 20 часа. След накисването се изплакват добре и се обелват (за по-приятен цвят на майонезата);
- в блендер се изсипват обелените ядки и се добавя вода, докато ги покрие. Блендира се до гладка консиситенция;
- добавят се солта и зехтина и отново се блендира;
- добавя се сокът от лимона и отново разбъркване;
- когато е готова майонезата се поръсва сухият босилек и се разбърква добре.
- оставя се в хладилник да се овкуси поне за 2 часа.

Готовата майонеза може да се съхранява в хладилник 3-4 дни.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Пон Сеп 22, 2014 9:36 pm

О, има разлика - видима е. Горе-долу и при мен така изглежда... Много ми хареса само накиснат овес :laugh: очевидно и така ще се яде :) Само дето след като го претеглих 2 бл излезе 23,5 гр, при 14 гр сух овес...той почти 2 пъти си увеличил тежестта, но на вид определено не е набъбнал 2 пъти...но математиката не лъже - факт. :)

Майонезата изглежда супер вкусна. Ако успееш да я зонираш - да се похвалиш с рецепта ;)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Сеп 22, 2014 9:45 pm

Тони, при мен теглото се движи между 25 и 40 г в зависимост от дните на киснене. А майонезата ще си е чиста мазнина, лимона може да се пренебрегне в това количество. Само трябва като е готова (след изброяване на бадемите), да се претегли, че да се знае колко блока е станала. Но си я представям към пълнено с кисели краставички яйце :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Сеп 23, 2014 6:54 pm

В този студен първи есенен ден изпитах огромна нужда от нещо топло и сгряващо. И се сетих за ТРАХАНА (тарханата). И си помислих, че може да се получи разкошна зонова вечеря за студени вечери. Намерих един много пожълтял лист от тефтерче с рецептата и... сега си похавам това блаженство от детството ми. Е, не съвсем като оригинала, но стана великолепно. Всичко е в подправките. Едно време в къщи ги замесваха заедно с квасено тесто, правеха го на питета и сушаха на слънце. А зимата питето се натрошаваше, накисваше се във вода за 1 ден, за да се събуди кваса. Кашицата се изсипваше във кипнала подсолена вода и се вареше до леко сгъстяване. Поднесена с домашно сирене или извара и прясно бито масло.... ауууу...

Та ето моето решение да стане зонова вечеря:

Смлени подправи:
1 ч.л. чер пипер
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. канела
1 ч.л. карамфил
1 ч.л. кардамон
2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. лют червен пипер/чили
1/2 ч.л. кимион

Подправките се смесват добре.

3 БВ - 42 г смлени на брашно овес и ечемик (моята си смес - но може да се ползва и готово, както и пълнозърнесто)
3 БМ - 1 ч.л. гхи
3 БП - 84 г сирене или 150 г извара (или комбинация от двете)

Брашното се смесва с 1,5 - 2 ч.л. от сместа от подправки. Добавя се сол на вкус. Прави се на кашица с малко студена вода.

Кипва се 1 л вода. Кашата се сипва с бъркане в него и ври до леко (а може и по-голямо) сгъстяване. Получената гъста супа/каша се поднася гореща с натрошеното сирене/извара и лъжичката масло. Хапва се докато е гореща.

Добър апетит! Мен ме сгря великолепно след зинзикането днес!
Последна промяна Маня на Съб Окт 25, 2014 4:31 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Вто Сеп 23, 2014 7:43 pm

Звучи чудесно, Маня, само не разбрах къде е квасеното тесто, или къде слагаш кваса? Заинтригува ме, защото от 2 години ядем само домашен хляб с квас...тъй де, сега те ядат - аз ги гледам :) Но си мисля, че и това може да им хареса на домашните. :)
Скрит текст:
Днес снимах дребното как набива зонова пица, та му пукат ушите :)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Сеп 23, 2014 7:59 pm

Щом си поддържаш квас за хляба, можеш да объркаш 1 БВ квас (вероятно ще е около 1 равна с.л.) с 2 БВ овесено/ечемичено/ръжено брашно на кашица (за 3 БВ), която да добавиш към кипналата вода. Той ще придаде леко киселичък <span class="corrected">оттенък</span> на готовата гъсга супа.

Аз сега не го направих с квас, защото нямам у дома. Обяснявам, че в детството ми обесваха питета колкото капачка на буркан като добавяха описаните подправки към тестото и го сушаха на слънце. В по-късни години леля забъркваше набързо тук в София брашно и подправките на око, добавяше лимонтузу за киселко (на върха на лъжичката) и вареше на супа, която става с цвят на боза и горе-долу толкова гъста. Сервирахме я надробена с хляб (като попара), масло, сирене и натрошана люта чушка.

Аз си спестих хляба. Получи се нещо като малко по-рядка овесено-ечемичена каша с любимия ми вкус от детството. Абе, зонирах я :laugh1:

А ти какъв квас поддържаш - от бяло или ръжено брашно? Ръжения е супер. Аз си правя такъв, когато реша да правя хляб у дома.

В разни райони в България трахана се прави по различен начин - обикновено е тесто, в което са добавени чушки и домати и се оформя във форми подобни на паста, суши се и се вари после - нещо като българска паста. Но описаната рецепта е на моето семейство.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Вто Сеп 23, 2014 8:36 pm

О, благодаря за разяснението, Маня, записвам си и ще го пробвам тези дни. За първи път чувам за сушено тесто с подправки, което после да се вари... :) Тъкмо си намерих едно жълто сирене, тъй де, кашкавал - който излиза смесен продукт П и М и мисля, че ще се напасне на тази идея.
Кваса в момента ми е ръжен, защото най-лесно се поддържа и най-бързо се активира. Откакто открих сухото съхранение в хладилник съм повече от доволна. Това лято го разнасях насам-натам и правих на децата хляб и в България, че не искат да ядат с мая...то не е една беля. :laugh1:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Вто Сеп 23, 2014 8:46 pm

Като опита човек хляб с квас от пълнозърнесто брашно, после друг хляб не му е вкусен. Аз сега си купувам от "Слънце и луна" ръжен или ръж с лимец или ръж със спелта (там хляба си е с квас), защото синът ми е при мен и той нещо не може без хляб. А аз откакто съм в зоната съм хапнала най-много 2-3 филийки и то в последните 2-3 седмици. Иначе преди зоната и аз си месех у дома с ръжена квас. И пак ще го правя, ако някога реша да включа по-голямо количество хляб в менюто. Виж, зимата е нещо друго - 1 препечена филийка с гхи и сиренце и чаша хубав чай си е супер похапване. Но да падне снега, пък тогава ще го мисля.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tony » Вто Сеп 23, 2014 9:07 pm

Ами да ти кажа, аз слагам каквото брашно съм купила и имам. :laugh1: Обичайно хляба ни е смес от ръжено и брашно от "6 зърна", което е много вкусно и го предлагат тук. Много често му слагам трици и пшеничен зародиш - със зародиш много го харесват моите домашни. Иначе като правя предимно пълнозърнест с лимец, или с ръж и си знам кое брашно колко ВБ е и съм си го изчислила. Излиза от 23 до 26 гр хляб за 1 ВБ, но не ям почти. Рядко си позволявам по 1 блок когато ям яйца по панагюрски, че обичам да си топна в млякото с чесъна и гхи-то. :shy:

Мъж ми като бивш спортист и сега като настоящ седящ по 20 часа на компютър почти без движение...ако изключим карането на колело насам-натам по магазините, имаше кръвно 140/90-95 дълги години. От 2 години, откакто ядем хляб с квас поддържа 120/80, въпреки 15-20 кг в повече, които и той си носи. А не сме променили начина си на хранене, защото просто от години се храним с чисти/доколкото е възможно/ храни и с обилно количество пресни храни и здравословно, та сме склонни да мислим, че причината е предимно в хляба с квас. :peace1:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Сеп 27, 2014 4:24 pm

Мъфини с ябълка
6 БПВМ

3 яйца - 3 БП
150 г извара Олимпус - 3 БП
76 г овесени трици - 4 БВ
200 г ябълка - 2 БВ
2 ч.л. гхи/масло - 6 БМ
стевия, канела, карамфил, джиндифил, индийско орехче, бахар, кора от лимон/лайм/портокал, бакпулвер - на вкус.

Ябълката се настъргва на едро ренде. Всички съставки без бакпулвера се смесват, разбъркват добре и оставят за около 30 минути да починат (за да може триците да поемат влагата от продуктите и да набъбнат). Фурната се загравя на 180 градуса. Непосредствено преди разпределянето на сместа във формичката за мъфини (6 гнезда) се добавя бакпулвера. Пекат се 25-30 минути до готовност. Всеки мъфин е 1 БПВМ - удобен за следобедна закуска.

Така забърканото тесто може да се изпече и под формата на цял сладкиш, в тава покрита с хартия за печене и после да се раздели на 6 равни части.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот mahona » Пон Сеп 29, 2014 7:25 pm

Много приятно изглежда рецептата за мъфините и още тази седмица ще ги пробвам,но мисля че няма да сложа някой от подправките.Правих вече 2 пъти ябълков сладкиш който си измислих,но не стана за пред хора и си го ядох скришом :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Сря Окт 01, 2014 10:51 am

Manya написа:Мъфини с ябълка
6 БПВМ

3 яйца - 3 БП
150 г извара Олимпус - 3 БП
76 г овесени трици - 4 БВ
200 г ябълка - 2 БВ
2 ч.л. гхи/масло - 6 БМ
стевия, канела, карамфил, джиндифил, индийско орехче, бахар, кора от лимон/лайм/портокал, бакпулвер - на вкус.

Ябълката се настъргва на едро ренде. Всички съставки без бакпулвера се смесват, разбъркват добре и оставят за около 30 минути да починат (за да може триците да поемат влагата от продуктите и да набъбнат). Фурната се загравя на 180 градуса. Непосредствено преди разпределянето на сместа във формичката за мъфини (6 гнезда) се добавя бакпулвера. Пекат се 25-30 минути до готовност. Всеки мъфин е 1 БПВМ - удобен за следобедна закуска.

Така забърканото тесто може да се изпече и под формата на цял сладкиш, в тава покрита с хартия за печене и после да се раздели на 6 равни части.

Маня, колко бакпулвер се слага?
Печенето точно на какви функции се задава, т.е. горе, долу, с вентилатор, без ...?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Окт 01, 2014 11:00 am

Italiano написа:Маня, колко бакпулвер се слага?
Печенето точно на какви функции се задава, т.е. горе, долу, с вентилатор, без ...?

Аз ползвам бакпулвер на д-р Йоткер и на това количество слагам цяло пакетче.
Пека на програма сладки (тя включва вентилатора, но малко по-слабо отколкото програмата с вентилатор)- такава имам на печката и за мъфини на нея фурната се загрява за 10 минути на 180 градуса, пекат се на средно ниво за 20-25 минути.
Тези станаха леко глетави в средата. Но много вкусни.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта