Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
Manya написа:Тони, няма да видиш зелено листенце, ако това очакваш да е покълването.
Бадемова майонеза
Необходими продукти :
• 150 гр.( пълна ч.ч.) сурови бадеми
• вода
• 1-2 ч.л. хималайска сол /на вкус/
• 3-4 с.л. зехтин
• сок от половин лимон
• сух босилек / или 2-3 скилидки чесън/
Приготвяне:
- бадемите се накисват за 20 часа. След накисването се изплакват добре и се обелват (за по-приятен цвят на майонезата);
- в блендер се изсипват обелените ядки и се добавя вода, докато ги покрие. Блендира се до гладка консиситенция;
- добавят се солта и зехтина и отново се блендира;
- добавя се сокът от лимона и отново разбъркване;
- когато е готова майонезата се поръсва сухият босилек и се разбърква добре.
- оставя се в хладилник да се овкуси поне за 2 часа.
Готовата майонеза може да се съхранява в хладилник 3-4 дни.
Manya написа:Мъфини с ябълка
6 БПВМ
3 яйца - 3 БП
150 г извара Олимпус - 3 БП
76 г овесени трици - 4 БВ
200 г ябълка - 2 БВ
2 ч.л. гхи/масло - 6 БМ
стевия, канела, карамфил, джиндифил, индийско орехче, бахар, кора от лимон/лайм/портокал, бакпулвер - на вкус.
Ябълката се настъргва на едро ренде. Всички съставки без бакпулвера се смесват, разбъркват добре и оставят за около 30 минути да починат (за да може триците да поемат влагата от продуктите и да набъбнат). Фурната се загравя на 180 градуса. Непосредствено преди разпределянето на сместа във формичката за мъфини (6 гнезда) се добавя бакпулвера. Пекат се 25-30 минути до готовност. Всеки мъфин е 1 БПВМ - удобен за следобедна закуска.
Така забърканото тесто може да се изпече и под формата на цял сладкиш, в тава покрита с хартия за печене и после да се раздели на 6 равни части.
Italiano написа:Маня, колко бакпулвер се слага?
Печенето точно на какви функции се задава, т.е. горе, долу, с вентилатор, без ...?
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта