Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Tony » Сря Сеп 10, 2014 2:49 pm

Да, това че е извън тази част от табличката може и да е добре. Благодаря за пояснението, Ити. Имам още ечемик от България и ще гледам да си го изям.

5 гр за ВБ ми се струват малко...ама ще сваря 50 гр за 10 блока пък да видим като се сварят колко ще излезе.
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Сеп 10, 2014 3:09 pm

По данните за суровия ечемик за 100 г
П 12.48
В 73.48
М 2.3

излиза, че 1 БВ е 12 г. Приблизително толкова излиза и този, който си поръчвам от iHerb на Bob's Red Mill също излиза около 12 г за 1 БВ. Става въпрос за белен ечемик.
В сайта на Бари ечемика е 1 с.л., което излиза горе-долу толкова, когато се премери. А овеса е 1 1/2 с.л. в сурово състояние - по етикет излиза около 14 г.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Tony » Сря Сеп 10, 2014 5:13 pm

Благодаря ти, Маня. Изобщо не се сетих да погледна в ввтийм за съдържанието на отделните компоненти за 100 гр ечемик. Погледнах в нашата таблица, а там е 1/2 с.л. Моят ечемик е без етикет, че баща ми ми го взе от един фуражен цех. :laugh: Даже някои зърна са си с люспите, та ще трябва да си го чистя допълнително. :laugh:

Ще го смятам по 12 гр и отивам да го пречистя и да сложа да се вари за утре.
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Вая » Сря Сеп 10, 2014 6:46 pm

Привет на всички :)
От 2 седмици ме тресат едни дежурства , ходене напред-назад и не мога да мина от тук. Налагаше ми се тъй като не бях в къщи да разчитам на очно мерене и теглене. Държах плътно към режима, но не съм смъкнала нищо :( . От вчера съм си отново у дома и съм много точна поне до другата седмица когато ще си идвам в БГ :laugh3: ...там дано се одържа, ама надали.
Сега да ви попитам : Тук киселото мляко не е кисело, а е прясно със млечен протеин и хич не го тача...имат с една друга бактерия (бифидус), но пак не си падам. Купувам истинско кисело мляко с бг. бактерия от Кауфланд - ' Bulgar ' и е точно като едно време в стъклените бурканчета, но е с 3,5 % мазнина и друго няма. По принцип съм против лайт и нискомаслените продукти (изкуственно обезмаслени), но мислите ли, че правя голяма грешка като не се съобразявам с това изискване?
Самия процес на обезмасляване не е хич здравословен. Мисля, че и други тук са на това мнение, но ще се радвам да ми кажете какво мислите (май gogo беше говорил по темата)
Изварата, която купувам пак не е извара като нашата, а е като кисело мляко-такава консистенция и е 0,1 %, но с нея съм свикнала и някак я пропускам като обезмаслена.
Хубава вечер и благодаря ... сега ще си ви чета кротичко.
Аватар
Вая
 
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 5:18 pm
Швейцария

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Сеп 10, 2014 7:05 pm

Вая, бих те посъветвала да консумираш това мляко понякога, не всеки ден, а когато го включваш в менюто си, да не добавяш мазнини (ядки или зехтин) към менюто си. Все пак киселото мляко с Lactobacillus bulgaricus се е доказало като полезен и здравословен продукт. Но трябва да се консумира с мярка (както и всичко останало). Последното, което четох, е че в момента в Щатите са луднали по пробиотик на растителна основа, получен именно с щам на тази велика бактерия.

http://www.proviotic.com/
http://proviotic.bg/
Последна промяна Маня на Сря Сеп 10, 2014 7:32 pm, променена общо 2 пъти
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Вая » Сря Сеп 10, 2014 7:19 pm

Да Manya, и на мен бацила ми действа в много посоки добре и съм нещастна, че поне 2 % го няма. Хапвам го май почти всеки ден и не му слагам никакви мазнини, но си е 3,5 и е 175гр. За междинна закуска.На опаковката пише " Истински булгар" и мисля, че наистина е bc. bulgaricus.
Имам колега японец, който е луд по нашето мляко и винаги ми заръчва количества като пътувам до БГ. Там не знам кой модел е с истинска бактерия и го зареждам с това немското-българско :hug:
А въпроса с ечемика...от къде да си закупя в София защото тук не откривам...? :refuse:
Аватар
Вая
 
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 5:18 pm
Швейцария

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Сеп 10, 2014 7:40 pm

Аз купувам ечемик от биомагазини. Най-вече от "Слънце и луна". Или от iHerb. Вароятно може да се намери и на Женския пазар, само трябва да е белен.

А ето и за онлайн-поръчка в БГ - http://bio.kasida.bg/echemik-500-gr-avgeri-bio-5-9543.html

И такъв съм купувала и е готин. Той излиза по 14 г за блок въглехидрат.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Вая » Сря Сеп 10, 2014 7:57 pm

Manya о да...аз живея до слънце и луна (малките 5-те кюшета), но не се сетих за там. Благодаря ти. Ще почета в книгата за ечемика..не помня защо е препоръчан толкова :th:
Аватар
Вая
 
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 5:18 pm
Швейцария

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Сря Сеп 10, 2014 8:04 pm

Вая написа:Manya о да...аз живея до слънце и луна (малките 5-те кюшета), но не се сетих за там. Благодаря ти. Ще почета в книгата за ечемика..не помня защо е препоръчан толкова :th:
Там не съм сигурна дали има, защото е повече като ресторантче, но със сигурност има в този на Венелин. На две крачки е.

Овесът е по-препоръчаната храна, особено цели зърна или счукани като булгур (не на овесени ядки). Но и той и ечемика са зелени, за разлика от другите зърнени храни - жито, ръж, ориз, спелта, лимец, елда. Аз лично съм си направила смес от овес и ечемик в един буркан и си ги ползвам заедно - все по 14 г за блок въглехидрат. И то най-често само накиснат поне за един ден, за да покълне леко. Нямам време да го чакам да става на истински кълнове, но и така си е супер. Ечемикът и овесът са зоб за коне - значи са източник на много много енергия. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Вая » Сря Сеп 10, 2014 10:53 pm

Овеса...аз имам овесени трици - в тази форма ли го хапваш?
Аватар
Вая
 
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 5:18 pm
Швейцария

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Tony » Чет Сеп 11, 2014 5:01 pm

Вая, не съм Маня, но да ти кажа аз как ги ям. :) Овесените трици слагам обичайно в добруджанки, кексчета, или рулото от тиквички, което става божествено.

Овес и ечемик - само на зърна - си варя на 2 пъти със завиране и си добавям към млякото сутрин, или към салата, когато нямам нахут сварен за нея, пък имам ечемик. ;)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Вая » Чет Сеп 11, 2014 5:47 pm

Привет Тони, я бързо разкажи за тези доброджанки и кексчета...звучат апетитно някак :yess: , или сигурно си ги публикувала някъде? ...а и рулото също :chef1: ..от скоро съм и събирам всякакви изпитани рецепти и идеи :)
Благодаря ти за отговора, а Маня сигурно ще се включи с някоя идейка по-късно :)
Аватар
Вая
 
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 5:18 pm
Швейцария

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Маня » Чет Сеп 11, 2014 5:56 pm

Много приятни и изпитани рецепти от зоНковците можеш да намериш тук. Не е лошо да се разходиш повечко из сайта, към който е форума. Там Зоната е обяснена стегнато, ясно, има неща, които няма да откриеш в преведените на български книги на Бари. Както и в темите Готвене и рецепти - 1 и втора част тук, както и из дневниците на зоНковците. Просто се иска малко повечко четене - както на книгите на Бари, така и на форума и сайта. Винаги е от полза.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Tony » Чет Сеп 11, 2014 7:06 pm

Вая, Маня вече ти е отговорила - кексчета има 3-4 вида в рецептите на сайта. Преди 2 дни видях, че дори добруджанките ми са каличи там :) А рулото го има също в поне 2 варианта, ако не са и повече, които са в темата за готварските рецепти - част 1. Аз, обаче, предпочитам и правя това на Маня с малки промени, според каквото имам в килера и хладилника. :)
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот арлина » Чет Сеп 11, 2014 9:00 pm

Здравейте, отново и от мен. Отпуската свърши и вече съм с нормално ежедневие. Бях обещала да пиша за телешкия език. Най-сетне го изпробвах и мога да споделя мнение. Като цяло добре ми повлия, не излезнах от зоната, но чесно казано, ми се стори мало мазничък. Не го запържвах, само варен с червено пиперче, но някак си ми стана леко тежко от него. Преди умирах за мазни меса, но явно в последните месеци нещо се изродих :laugh4: , така че може би ще пробвам отново, но няма да е скоро, от друга страна може и да си внушавам, кой знае.
И искам да споделя нещо изключително позитивно, особено за отскоро появилите се, поне аз останах повече от приятно изненадана. Зарибих и мама да се храни по този начин, имаше проблеми с опасно високи холестерол и триглецериди. Лекарката й казала, че трябва да започне с лекарства, ако не се вземат спешни мерки, може да има сериозни последствия. Лошото е, че лекарствата се пият за цял живот. След 6 седмици си направи нови изследвания. Не вярвахме, че ще има голяма разлика в резултатите, поне в началото, но се надявахме поне да са спаднали надолу. Изненадата ни дойде, че те не просто бяха надолу, а си бяха и в нормални стойности. По-голям стимул от подобряване на собственото здраве не знам дали бихме имали.
арлина
 
Мнения: 25
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 9:47 am
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот Вая » Чет Сеп 11, 2014 11:13 pm

Да, книгата съм чела преди няколко месеца когато не започнах режима. Сега се захванах сериозно само със сайта тук и вашата помощ, за което благодарих и го правя и сега...Рецептите които са тук ги разгледах без да ги наизустявам и без все още да съм правила нещо от тук, а "добруджанките" съм пропуснала. Tony, мерси за идеята. Суровата салата с броколи, която ми подсказа Manya беше също добра идея и е вече в тетрадката с рецептите ми.
Съжалявам ако съм досадила ..
Хубава вечер :applaus:
Аватар
Вая
 
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 5:18 pm
Швейцария

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта