Gazilot написа:Таня,
принципно съм съгласен с теб, но има мааааалко разлика в храните тогава и храните сега.
Да, хранехме се на корем, но маста беше от прасе, млякото беше от крава, сиренето също, месото не беше прано в разтвори като чорапи. Маслото не беше като маргарина, следващата стъпка в производството на който, е получаване на пластмаса ( И всички помним вкуса на соцмаргарина, колко различен беше от сегашните производни на каучука).
И единственото Е беше солта.
Промишлената хранителност не беше завладяла всеки един продукт, аз вече се съмнявам във всяко нещо, остойностено и на щанд с цена. След като устои на моите хранително-вкусови предпочитания, рухнаха, показвайки колко е пошло всичко съвременно, колко високо-фруктозен сироп има в 60% от храните на 21-ви век, вече не вярвам на нищо. Но навремето, нямаше и толкова стрес, които ни залива в момента, от тази несигурност на бита и начинанието в тази шибана държавица.
Та, ядяхме много, но и се движехме много, и ядяхме качествени продукти. И не пиехме хапчета за лудо.
Не съм съгласна!
Да, сега храните са изкуствени, така е!
Но аз говорех за отношението ни към храненето!
Моите баба и дядо бяха селски хора. През зимата ядяха кисело зеле с червен пипер , през лятото таратор, дори и без кисело мляко! Месо ядяхме в неделя, когато се заколваше домашна кокошчица. Те си сипваха в една чиния и двамата ядяха от нея. Месото беше колкото 1 - 2 БП в тази чиния . Те живяха по 90 години! Представете си 1 кокошка , а хората бяхме 7 възрастни и 3-4 деца! Колкото и голяма да е била кокошката, като я разделиш на 10 ....сметнете по колко грама се пада на човек! А сега месо се яде всеки ден , по много и тлъсто! И се смята за голяма работа, този, който може да си го позволи! Да не говорим за кроасани, дюнери, мак доналси и др. Ами пастите, тортите под път и над път....и се храни народът! Такава бях и аз! Донесат топла питка в болницата - ям на корем! После пък баница ...на корем, хайде и баклвичка...на крак....и като се върна вкъщи , гладна като вълк...нахвърлям се върху хладилника...сирене, кашкавал....и ядки по 200 - 300 гр ( нали са полезни )
Абе сбъркана работа!
Сперед мен , отношението към храните, разбирането за храненето и съчетаването на трите вида макронутриенти трябва да се изучава в училище, защото ние сме сбъркани вече. Ние злоупотребяваме поради незнание и не можем да научим децата си !