Hippo написа:Да де, ама нали в Зоната протеините в зърнените, плодовете и зеленчуците не се броят, защото почти не се усвояват. Може би при тях трябва да се въведат само въглехидратите и мазнините.
Хипо, и аз това се чудех. Но виждам, че точно тази таблица отчита и трите. Затова се чудя все още по въпроса как да бъде направена. Маня беше започнала да преработва таблицата от сайта да може и да смята, но не знам докъде е стигнала с нея.
Какви таблици ще правите ?Нали Маня направи една таблица като тази в сайта, само че да изчислява повече блокове. Впросът е как да я сложим в сайта сега. Каква друга таблица искате да правите ?
И не се водете по тази която Кристал е дала, защото както казах, има много несъответствия. Знам я от години тази табличка, и никога не ми се е налагало да я ползвам.
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..."
pipilota написа:Какви таблици ще правите ?Нали Маня направи една таблица като тази в сайта, само че да изчислява повече блокове. Впросът е как да я сложим в сайта сега. Каква друга таблица искате да правите ?
И не се водете по тази която Кристал е дала, защото както казах, има много несъответствия. Знам я от години тази табличка, и никога не ми се е налагало да я ползвам.
Пипи, прочетох това, че има несъответствия в таблицата, просто ми стана интересна идеята да се направи нещо подобно, с което лесно да се изчислява например като готвиш какви количества да слагаш от отделните продукти, за да се балансира храната. А тази табличка на Маня няма ли начин да се прикачи към сайта като файл за изтегляне?
Не че не може да се направи и таблица, като тази на Кристал, с данните от нашата таблица, но за това се иска висш пилотаж в ексела. Първо трябва да се създаде базата данни, после тя да се върже към крайната таблица и това си е бая бая труд, ако някой го може, може да опита. Аз лично смятам, че това е излишен труд.
Всъщност май има смисъл от това единствено ако се вземат предвид всички съставки на продуктите, иначе би било по-лесно да се смята с данните от нашата таблица - все пак за една манджа не отиват повече от 5-6 съставки.
tanita68 написа:Всъщност май има смисъл от това единствено ако се вземат предвид всички съставки на продуктите, иначе би било по-лесно да се смята с данните от нашата таблица - все пак за една манджа не отиват повече от 5-6 съставки.
Виж, ако реши някой да отвори ЗОНОВ РЕСТОРАНТ, тогава си струва. Но за готвене дори за семейство от 4 души моята табличка върши супер работа.
Здравейте,не знам дали въпросът ми е за тази тема и да ли е дискутирано някъде из форума,но от толкоз четене съвсем се обърках.Днес и Танита ми е обяснила за тази формула,но нещо пак не схващам.Моля да ми разясните: На пример имам сухари пълнозърнести със следното съдържание на 100гр(уточнявам,че една филийка е 8 гр.),та за 100 гр.:протеини-12 въглехидрати-67,7 мазнини-6 изчислих по формулата(100/12)*7=58гр-това е един БП,за другите получих 13гр.-1БВ, 25гр.-1БМ при положение,че една филийка е 8 грама ,ако реша да изям 1/4от БП ,как да си до изчисля въглехидратите и мазнините?Струва ми се,че идват много нищожни стойностите им? Моля помогнете ми.Не искам да бъркам и да излизам от Зоната. Приятна вечер
Три неща погубват човека:Гордост,Завист и Злоба!!!
Първото, което бих те посъветвала е временно да забравиш за сухара, хляба, тестените изделия. Всички те са продукти, които трябва да се ползват в ограничено количество, но най-добре след първите два-три месеца в Зоната да се включват в менюто, ако човек толкова не може без тях. Въпреки че така се свиква, че изобщо не се сещаш за хляб. Аз дори питка омесих и я подарих.
Но ако все пак решиш или ти е жал да го дадеш на птичките, трябва да изядеш 13 г, т.е. 1 1/2 филийки приблизително. Когато изчисляваш от трите стойности взимаш най-малкото число и това определя продукта дали е протеин, въглехидрат или мазнина. Само в някои случаи продуктите са смесени - като млякото да речем.
Не се вживявай в осминки и шестнайсетинки. Свят ще ти се извие да смяташ. Към тази 1 1/2 филийка, която се равнява на 1 блок въглехидрат, трябва да прибавиш 3 блока протеини (мръвка, извара, белтък и т.н.), 2 блока други въглехидрати (домати, чушки, салата, нахут) и 3 блока мазнина - зехтин, ядки, тахан - количеството в чашки или грамаж за 1 блок си ги взимаш от таблицата.
Благодаря ти за помоща!!!!С още четене и твоите разяснения най-накрая зацепих .Знам за хляба,тестените неща и сухарите,но в един прекрасен момент се оказа,че запасите ми в хладилника драстично намаляха .А и дъщеря ми винаги иска да яде каквото и аз!!!На всичко отгоре колата ми се развали ,цялата седмица ще вали (не мога да използвам колелото)и най-близкия магазин е на 5 км.-едва в събота моя приятелка ще дойде,за да ходя да пазарувам.Иде ми да се До тогава ми се иска поне да е балансирано храненето и по възможност по малко в червения сектор.За протеините и мазнините разбрах вече.Остава ми още малко да си съставя седмично меню и да изчисля от кое по колко трябва да пазарувам за седмицата,защото тук без кола си като без крака!!! Лека и спокойна вечер
Три неща погубват човека:Гордост,Завист и Злоба!!!
Manya написа:Колкото и червеното, стига да е сухо - 115
Маня, това се чудих и аз, та ти благодаря! Изпихме си червеното домашно вино и сега чакаме попълнения от България, ама да видим кога ще да са..та временно ще минем на каквото има в килера, а се оказа, че има само бяло, сухо вино поне са 5 бутилки.