А аз да се похваля с моето творение! Направо съм горда със себе си, въпреки че има какво още да се желае!
ЗОНОВА ТОРТА - първи вариантблат:
4 яйца - 4БП
4 с.лъж.брашно - 56гр. - 4БВ
стевия на вкус, ванилия и настъргани лимонови кори
Формата за торта се намазва с мазнина и се поръсва с брашно(аз използвам част от брашното за блата).
Разбиват се по отделно жълтъците и белтъците(много се съмнявах дали ще успея да разбия хубаво жълтъците като няма добавена захар, но се получи).
Към разбитите жълтъци се прибавят постепенно брашното и разбитите белтъци като се редуват.
Разбърква се внимателно, за да не спадне. Добавя се стевията. Добавя се ванилия и настъргани лимонови кори.
Изсипва се в тавичката и се пече в загрята на 200 градуса фурна. Пробва се с клечката дали се е опекло.
След като се опече и поизстине блата се разрязва на две части.
Затопляте около 200мл вода почти до завиране, добавяте стевия на вкус(аз добавих с аромат на черен шоколад), може да се добави някаква есенция и няколко капки лимонов сок. С половината от направения сироп заливате едната част от блата.
Следва крема, който в случая е импровизация от наличните ми продукти. По принцип смятах да я направя с друг крем, но поради липса на някои продукти за направата му реших да импровизирам.
224гр извара - 4БП
4 ч.лъж.сладко - 2БВ
Разбърках хубаво сместа да стане еднородна. С една част от нея намазах блата.
Покрих с другата част на блата, сиропирах с останалия сироп. Намазах с останалата част от крема и го загладих с нож.
Използвате 2БВ плодове по избор за украса отгоре. Аз използвах 1/4 БВ ягоди(толкова ми бяха останали) и 1 и 3/4БВ банани.
Отгоре поръсвате със смлени орехи или други ядки, а в случая с кокосови стърготини - 8БМ.
Слагате да поседи в хладилника да се стегне, а и да си поеме сиропа. След това разполагате с торта, която се равнява на 8БПВМ. Може да се разреже на 8 парчета по 1 блок или на 4 парчета по 2 блока.
Моята все още отлежава в хладилника. Като я разрежа ще публикувам и снимка в разрез.
При първа възможност ще направя и другия вариант на крема и ще го публикувам заедно със снимков материал.