Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Plam4e22 » Пон Юли 01, 2013 3:44 pm

Нимфа, относто лечебния глад, това наистина е само и единствено временна мярка и не може да се гладува цял живот, но по-важното е философията, която имаше Лидия Ковачева за този начин на лекуване. Нейната работа се базира само на нейн собсвен опит,който тя придобива на базата на собственото си изцеление от най-невероятни болести. Именно и източната религия е тази, която учи на въздържание и философски начин на виждане към храната, начина на живот и изобщо същността ни, затова аз смятам, че храненето е просто нужда и "заряд", от който живеем. Изключително силно вярвам, че когато сме в Зоната, сме на правилното място, но не отричам нито едно от твърденията на лечебния глад, защото от малка са ме "захранвали" :bambam1: с тези знания, въпреки, че така и не станах фиданка :text-nocomment: всичките ми роднини се лекуват при д-р Емилова, затова много рядко се консумира месо или каквото и да е от магазина, а във всеки случай предпочитаме "домашно готино" :hungry:
Това, което трябва да се случи, то се случва!
Аватар
Plam4e22
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 328
Регистриран на: Пон Мар 18, 2013 3:44 pm
Пловдив

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот nympheacea » Пон Юли 01, 2013 7:57 pm

Plam4e22 написа:Нимфа, относто лечебния глад която учи на въздържание и философски начин на виждане към храната, начина на живот и изобщо същността ни, затова аз смятам, че храненето е просто нужда и "заряд", от който живеем. Изключително силно вярвам, че когато сме в Зоната, сме на правилното място, :hungry:


с яснота, че отиваме Off topic /Pipilota можеш да изместиш темата :laugh: / Както казваш Пламче, източните учения. Дълбоко вярвам, че местоположението ни на земята определя /в повечето случаи/ насоката към която трябва да вървим. Има схващане, че еквивалента на източното учение за нас на запад е това на Хермес Трисмегис или така наречения Херметизъм. Няма да коментирам различни учения, казвам го като аргумент на това в което вярвам, а то е, всеки район има свои вярвания, своя храна, билки, и т.н. и те са най-подходящи за тези които са родени на съответното място и носят съответния дух. Всяко място има и своите специфични болести също, които са най-податливи на лечение с местните билки и т.н.
На мен това хранене /зоната/ ми даде този баланс. Гладът и въздържанието са просто друг път, от друга отправна точка, но дестинацията на всички е една и съща.
ама много оф топик бе..... :oh:
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Pipilota » Вто Юли 02, 2013 4:16 am

Хехех, я да надзърна и тук :mix4: , че до сега се разхождах и дневника на пламчето, и много се смях, и викам да дойда тук, малко на по-сериозна почва, че да успокоя страстите :)
Нимфичке :hug: , споко относно Off topic :hug: Това е най-общата тема, и след като няма тема за лечебен глад, означава че тук можем да си го дискутираме, а и пак е свързано с храна.

Аз например не съм запозната много с материалите на Лидия Ковачева, но съм чела книгата Лечебен глад на Пол Брег. Това много много преди да се запозная със Зоната. И бях изключително впечатлена. Много зарибително беше написана, но и там се говореше по скоро за самия автор, за неговия личен опит. Брат ми така се беше зарибил, че стигна до 15 дена пълен глад, само на вода :dum: Това преди много години, когато бях на 18, но я помня много добре тази книга.

Както бях споменала в един по стар пост, ако ми попадне Брито на прицел, направо ще го бомбандирам с въпроси. Въпроси от рода точно за лечебния глад, или за веганите например, как оцеляват тези хора без протеин, защото е очеизваждащо, че не те не могат да си набавят необходимото количество от зеленчуци, освен ако не ядат по 24 часа соя и тофу. И съм 100% сигурна, че ще ми даде напълно логично обяснени отговори, ама де късмет да го пипна на живо :( А между другото, познавам две жени, които са пълни вегани от години, и двете са с доста големи спасителни пояси около кръста :laugh4: Което си го обяснявам до някъде, ама има и фиданки, за които пък нямам обяснение.

Относно гладуването, колкото и зарибителна да беше тази книга на Пол Брег, така и не успях да изкарам повече от един ден :) И гладувах по един ден в седмицата, като за начало, уж да се подготвя за по дълъг период :laugh: ама грънци...пък и тогава младост пуста, кой ти мисли за здраве на тия години :lol:

А другото което ми се е случвало докато съм в Зоната вече- естествено че съм имала, и имам, и ще имам дни, в които да не съм в Зоната, било от работа, или на почивки, или по поводи и т.н, и особено като пропусна ядене, и после естествено зверски глад, и съответно изяждане на по-голямо количество храна, и така, имала съм седмици нередовно и небалансирано хранене. Най вече като съм на почивка, умишлено излизам от зоната, за да се отърся от този стрес, и да си отпочина истински дето се вика, от работа, от готвене и от мислене за блокове и баланс.

И че да си дойда на думата, в такива моменти , т.е след такива периоди съм изпитвала истинска нужда от истински глад, т.е искало ми се е наистина да гладувам за да се пречистя. Чувствала съм се някак си задръстена, мръсна ли, как да го кажа не знам. И после като огладнеех, (с риск да направя кефа сега на някой вегетарианец) ми се ядеше нещо "чисто", без месо, без сирена и млека, нещо точно "чисто" ми искаше организма. Рядко ми се е случвало, но се случва. Но опредлено не бих гладувала, и не бих поставила тялото ми в процес на "самоизяждане". Може би вече прекалено много съм запозната със зоната, и имам чувството, че ако започна да гладувам, ще издевателствам изключително зверски над горкото ми тялото в истинския смисъл на думата.

И сега се подготвям за великото излизане от зоната, тъй като е време за почивка, но като се храня просто ще внимавам, да направя излизането по-плавно, че след първите 2-3 небалансирани хранения, това "инсулиново гадно" направо ме убива, но после вече с колкото и въглехидрати да се наблъскам, не го усещам. Първите хранения само са големия зор. И то най-вече говоря за въглехидрати под формата на водка и уиски :oh: :bigsm27: ама ми се случва рядко да избухна в такава дълга почивка, така че съм си го заслужила :angel: Дето се вика, веднъж се живее... :laugh:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот крас.мира » Вто Юли 02, 2013 9:07 am

Здравейте на всички.Всеки ден ви чета и черпя информация за което ви благодаря.От миналата година съм в зоната и по точно от 20 ІХ и съм смъкнала 19 кг за 9-10 месеца,но вече не мърдам .Сигурно защото си позвалявам волности като вечер с малко ракийка и винце и от време на време нещо тестяно.Защото като ми замирише не мога да се въздържа.Но след отпуската мисля по сериозно да се заема.Но аз ви пиша за друго.Понеже вечер си хапвам кисело мляко което аз си заквасвам и до сега си го хапвам по 220 гр и три бъдема.Но като гледам новата таблица тя е 1/2 ч.ч .Кое е правилно? И друго започнаха да ми се цепят ноктите предполагам , че не е от зоната.Някой ако може да ми даде съвет ще се радвам много.На всички пожелавам весело и зоново лято. :happy-sunny:
крас.мира
 
Мнения: 16
Регистриран на: Сря Мар 06, 2013 6:44 am

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Italiano » Вто Юли 02, 2013 10:47 am

Киселото мляко си го хапвай по 220 за блок. Лично мнение.

Обаче повдигаш интересен въпрос с виното. Айде, за ракията е ясно, че е в червената зона. Тестените - също.
Обаче виното си е в зелената.
Но напоследък ми се случва да усещам някакво изтощение след пиене на вино.
Снощи с вечерята пих чаша вино (115 мл.) като 3-ти ВБ.
Сутринта обаче много трудно станах и все едно съм изпил 1 литър вино. Не е точно махморлук, не ме боли глава, не ми се гади, но съм като утрепан и с много пресъхнала уста.
Та си мисля, дали заради промяната в хормоните организмът ми по различен начин обработва виното. То ясно, че е различен, ама много странно се получава. Хайде, вчера играх футбол и, да речем, че съм се дехидратирал допълнително. Макар доста вода да изпих после.
Ама веднъж пих 2 чаши вино (общо 3 ВБ) със съответните протеини и мазнини и ми се врътна главата. Някак си ме хвана от 2 чаши, а преди не се е случвало. и на другата сутрин пак станах доста трудно.
Зоната ще вземе да ме откаже от виното. :о

Вие имали ли се такъв ефект след консумация на вино?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Eskarina » Вто Юли 02, 2013 11:17 am

Italiano написа: Някак си ме хвана от 2 чаши, а преди не се е случвало. и на другата сутрин пак станах доста трудно.
Вие имали ли се такъв ефект след консумация на вино?

italiano, аз не съм голям пияч :), но и на мен онази вечер ми се завърта главата от половин чаша бяло вино! Преди би се случило на втората чаша чак...
На сутринта не забелязах нещо по-различно от други сутрини - дори и да е имало,не съм обърнала внимание.
Но вече избягвам да пия дори и вино. Чашката ми само стои пред мен, за да правя компания на мъжа ми :)
Eskarina
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Пон Юни 24, 2013 12:30 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Italiano » Вто Юли 02, 2013 11:36 am

Значи има нещо, има нещо ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот nympheacea » Вто Юли 02, 2013 2:54 pm

Pipilota, това за което говориш е напълно нормален ефект. Обяснявам си го с примера, ако нарушиш баланса си в едната посока, тялото веднага гледа да мине на противоположната за да си върне центъра. За това е тази жажда за глад. Аз също си имам пиянски опс, почивни дни :laugh4:, приготвям се психически 3-4 дена предварително, обикновено съм на бира и уиски, НО първо вече по-бързо ме хваща, второ, като ме хване и намаля темпото, после целия кеф ми отива по дяволите и не ми се пие изобщо. Italiano, последния път се зашеметих от 1/2 бира........ мисля, че зоната ме възпитава да живея здравословно и както малките деца имат афинитет към здравословните храни /преди да ги научим какво е това шоколад и сладолед/ така и нашето тяло само почва да ни бута в посока полезна за нас. Между другото пак офф топик, току що говорих с една много добра позната, която преди горе долу седмица е посетила Алекс Орбито и има направена , хммм как да я нарека, операция с голи ръце, после тръгнах да чета в нета, и всичко което прочетох беше повторение на това което тя ми разказа като ефект. Причината да го споменавам е, че този дълбоко вярващ човек, както и всички други филипински хилъри, искат от хората да променят живота си след интервенцията, да спрат да пушат и пият. Сега като се замисля за зоната, точно това се случва с мен относно пиенето, а преди 1 ден дори и такава мисъл ми мина за пушенето :obscene-smokingweed:.
Между другото да се похваля, вчера за сефте бях на йога, горещо препоръчвам на всички :msmile14:
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Italiano » Вто Юли 02, 2013 3:01 pm

Значи един вид Зоната ни казва "Внимавай с алкохола, приятел!" ... :laugh:

п.с. Ето какво пише в Книгата:
"Престоят в Зоната е най-добрата ви защита срещу рака и има благотворно въздействие върху много други болести, в това число диабет, артрит, „умствени" заболявания като депресия и алкохолизъм, даже хронична умора."
Ами, той - Барито, си го е казал. :stupid:
Последна промяна Italiano на Вто Юли 02, 2013 3:18 pm, променена общо 1 път
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот nympheacea » Вто Юли 02, 2013 3:17 pm

Както уж на майтап казвам, че щерка ми ме вкарва в правия път вместо аз нея, така усещам и тялото да вкарва акъла в правия път, вместо обратното.
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Pipilota » Сря Юли 03, 2013 5:43 am

Их, тази тема за алкохола направо ми докосва нерв :laugh: Ама да обясня защо, за да не останете с грешно впечатление :laugh:
Понеже Барито беше писал в един абзац от книгите му за алкохолиците, и за действието на алкохола, и защо някои хора стават зависими. И го четох с голям интерес. После исках да сложа кратка статиийка или превод на това което казва сиърс, и като не си спомням в коя от всичките му книги го четох, и като се почна едно търсене и прелистване, и пак търсене, да ти се скъсат нервите, и така и не мога да го намеря :bigsm35:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Eskarina » Сря Юли 03, 2013 9:41 am

Italiano написа:"Престоят в Зоната е най-добрата ви защита срещу рака и има благотворно въздействие върху много други болести, в това число диабет, артрит, „умствени" заболявания като депресия и алкохолизъм, даже хронична умора."

Незнам за алкохола, слава богу, не съм специалист :refuse: , но за хроничната умора го почуствах върху себе си - преди бях вечно уморена и нищо не ми се правеше, домакинската работа беше кошмар, въобще не готвех, нямах желание за нищо. Сега - коренна разлика - сутрин се събуждам наспана, не ми се прилягва обратно, веднага се захващам за работа из къщи, дори и време ми остава да се чудя какво да свърша :laugh:
Направо не мога да се позная :о
Обаче вчера за първи път се притесних сериозно, няма да познаете за какво - че не съм премерила правилно дозите в зоновата манджа, която забърках :laugh3: Сега ми е смешно, ама направо пристъп на паника имах.
Имали ли сте подобни преживявания и страхове?
Eskarina
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Пон Юни 24, 2013 12:30 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Italiano » Сря Юли 03, 2013 10:00 am

Да знаеш как ти завиждам за наспиването ... и тази сутрин бях като утрепан.
Не знам защо така се получава.
Вдигнах блоковете с от 11 на 12 - не свърши работа.
Снощи реших за храненето преди лягане да пробвам с 2 блока. Викам си, може 1 блок да ми е малко за цялата нощ. Никакъв ефект. Пипи, мъжът ти колко блока хапва преди лягане?
Иначе другите "симптоми" са налице - не чувствам глад, не ми се яде сладко. Вчера жената пред мен си яде от един от двата ми любими сладоледа, а аз си я гледах като пич и изобщо не ме дразнеше.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Eskarina » Сря Юли 03, 2013 11:38 am

Italiano написа:Вчера жената пред мен си яде от един от двата ми любими сладоледа, а аз си я гледах като пич и изобщо не ме дразнеше.

:laugh: Аз преди за сладолед и шоколад човек убивах. Вечер тайничко от децата им ядях от шоколадите от хладилника, криейки се зад вратата му :shy:
А сега вчера правихме бисквитена торта с децата и въобще не се изкуших - само я опитах с върха на ножа и толкоз. Даже и не съжалявах, че не мога да ям. :) И щерка ми (11г) се чуди какво ми става и навсякъде ме хвали колко съм отслабнала. :angel:
Eskarina
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 36
Регистриран на: Пон Юни 24, 2013 12:30 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот Italiano » Сря Юли 03, 2013 12:10 pm

Eskarina написа:Вечер тайничко от децата им ядях от шоколадите от хладилника, криейки се зад вратата му :shy:
И щерка ми (11г) се чуди какво ми става и навсякъде ме хвали колко съм отслабнала.

Я кой бил крадецът от хладилника!
:laugh:

Браво, браво! Ето това ако не са явни резултати от Зоната, кое да е?!
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната

Мнениеот nympheacea » Сря Юли 03, 2013 12:13 pm

Italiano направо ми е жал за теб, кажи ми какво да те правим с това недоспиване, честно, много го умувам и последното което ми дойде в главата:
Смени си възглавницата!
Ако трябва промени посоката в която спиш
Ако трябва смени жената /за малко/ :laugh1:

EDIT: PIPILOTAaaaaaa Искам LIKE бутон като във ФБ.
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron