Топла салата6 БВМ
1 БВ - 300 г савойско зеле, с отстранен кочан и твърди жили, нарязано на ивици
1 БВ - 100 г кейл, с отстранена централна жила, нарязан на ивички
1 БВ - 240 г цели чери доматчета
1 БВ - 1 морков (80 г), нарязан на тънки лентички с белачка за картофи
1 БВ - 70 г корен от пащърнак, нарязан на лентички с белачка за картофи
Дресинг1 БВ - сокът на 1 лимон
4 БМ - 40 впръсквания зехтин (1 1/3 ч.л.)
2 БМ - 1 с.л. сусамов тахан
сол, черен пипер, самардала, чили, балсамов оцет
Зеленчуците се задушават на пара за 20-25 минути.
Продуктите за дресинга се сместват и с тях се поливат зеленчуците, докато са още топли.
Може да се добави ситно нарязан магданоз (който в момента нямаше наличен).
Салатата е вкусна и топла, и студена. Може да се раздели на 3 порции по 2 БВМ или на 2 порции по 3 БВМ.
Протеинът - по избор - върви с пиле, телешко кюфте, варени белтъци, извара, "катък" по моята рецепта, риба на скара/от консерва, домашно цедено кисело мляко - въпрос на вкус и предпочитания.
