Tatyana написа:Пипи, Кари, много ви благодаря и на двете за бързия отговор
Май малко взех да се вманиачавам, но поне в началото исках да съм по-стриктна. Значи ще си карам по таблицата, а ако не е обезмаслено нещо не добавям мазнини. И без това е много по-лесно с тази таблица и сега вече разбирам големия труд, който е положен по нея. Голямо облекчение е .
Ще се опитвам да не досаждам с много въпроси (като попрочетох сайта и форума повечето отпаднаха), но поне в началото вероятно ще ги има. Само още 1 и ме извинете предварително, ако не е в подходящата тема.
Имам едни земни ябълки (гулия) в хладилника и не ми се ще да изхвърлям, защото мисля, че са полезни. Не ги открих в таблицата и според моите изчисления 1 блок от тях е 60 г. Данни: въглехидрати - 17, фибри - 2. Не я долюбвам много математиката, но се надявам поне с тези формулки да се оправям правилно.
Благодаря от сърце за посрещането
Татяна, здравей и от мен.
Много правилно постъпваш, като гледаш да си стриктна, дори и поне в началото. Въобще не се вманиачаваш. В таблицата е дадено сирене-котидж(нискомаслено) А какво значи нискомаслено, защото както видяхме има 20% масленост има и 10%. За мен това са големи количества мазнини и няма как да се балансира такъв котидж като протеин. Още повече, че се съмнявам, че тези мазнини са от препоръчваните за консумация в Зоната, за да махнем с ръка на по-голямото количество от тях. Аз не открих котидж в БГ, който за мен да е балансиран и затова се отказах от консумацията му. Ям много извара с масленост 0,5. Ям и понякога, вече доста по рядко, и синьо сирене, но него го изчислявам за мазнина. В крайна сметка всеки решава сам за себе си.
Някъде бях писал, сега пак ще напиша за смятането по етикет. Има резон да се смятат по етикет такива продукти, за които се съмняваме, че могат да имат доста по-различен състав. Какво имам впредвид. Една ябълка и в Америка и в БГ си има подобни въглехидрати и това си е. Повечето поливане, торене, слънце едва ли могат да влияят в значителна степен върху количеството въглехидрати. Подобно е и за много други продукти. Не такова е положението обаче с киселото мляко например. Тук в началото много се балтахме колко грама е блока кисело мляко. И тогава именно изчислението по етикет показа, че млякото в БГ, поради факта, че има други стойности по етикет, е 220 гр за 1БП+1БВ(и това важи за мляко с масленост 0,1%), докато за млякото в САЩ стойността е 120 гр.
Когато купувам шунка или извара или някаква консерва например винаги си правя изчисление по етикет.