Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот HippoDel » Пет Яну 10, 2014 2:32 pm

Кари, ти си злато. :love:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Karrita » Пет Яну 10, 2014 3:42 pm

HippoDel написа:Кари, ти си злато. :love:

:love1: За теб винаги Хипчо ...
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Хриси » Нед Яну 12, 2014 5:50 pm

Здравейте, имам въпрос относно граха. По таблицата 1 БВ е 40 грама грах, а по етикет 100 грама. Да хапвам по етикет, нали? Понеже разликата в грамажа е чувствителна за стомаха.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот gogo » Нед Яну 12, 2014 9:10 pm

Хриси написа:Здравейте, имам въпрос относно граха. По таблицата 1 БВ е 40 грама грах, а по етикет 100 грама. Да хапвам по етикет, нали? Понеже разликата в грамажа е чувствителна за стомаха.

Хриси, аз бих се доверил на изчислението по етикет, като имам едно на ум с http://www.vzonata.com/Hormonalna-nastroika.php.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Plam4e22 » Нед Яну 12, 2014 9:37 pm

Karrita написа:
Оризово брашно 79%
Ечемичено брашно 72%
Пшеничено брашно 72%
Царевично брашно 70%
Ръжено брашно 66.2%
Овесено брашно 61%
Брашно от елда 73,7%
Житно брашно 56,8%
Соево брашно 19,1% (бобово)
Ленено брашно - 16 % ( не е зърнено)
Брашно от лимец - 70.19%
Брашно от спелта - 66 %

Като разбира се едва ли тези цифри са достоверни на 100%, но в общи линии може да се добие представа.


Кари, само ми е интересно това ЖИТНО брашно с какво е различно от ПШЕНИЧНОТО? :think2: Иначе няма как да не се възхитя на способностите да изчисляваш разни блокове и проценти- супер мозък си :bigsm47:
Това, което трябва да се случи, то се случва!
Аватар
Plam4e22
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 328
Регистриран на: Пон Мар 18, 2013 3:44 pm
Пловдив

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Хриси » Пон Яну 13, 2014 8:23 am

Gogo, фибрите винаги ли ги вадиш от грамажа на въглехидратите? На етикета на граха даже пише, че имат почти 5 гр. фибри на 100 гр., т.е. на 100 грама има 9 грама въглехидрати и 5 гр. фибри, което би трябвало да означава, че на 100 гр. грах има едва 4 гр. въглехидрати. Правилно ли разсъждавам? Също и на хляба Бонус пише, че на 100 гр има 38 грама въглехидрати и 22 грама фибри. Ако извадя грамажа на фибрите се получава повече от 1 ф хляб за 1 БВ. :roll:
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Italiano » Пон Яну 13, 2014 1:00 pm

Така се прави, да. Вадиш фибрите от въглехидратите и тогава изчисляваш.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Хриси » Пон Яну 13, 2014 2:06 pm

Italiano написа:Така се прави, да. Вадиш фибрите от въглехидратите и тогава изчисляваш.


Thanks. Значи голямо ядене ще пада. Скоро ще напиша и моя дневник.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот лилит » Пон Яну 13, 2014 4:49 pm

Като четете етикета гледайте дали фибрите са дадени като част от въглехидратите или са предварително извадени и написани в отделна графа.
Например на хляб "Вита" който коментирахте на предната страница са записани отделно и там не се вадят от въглехидрата.
Изображение
Аватар
лилит
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 174
Регистриран на: Чет Мар 07, 2013 10:01 pm
Пловдив

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Karrita » Пон Яну 13, 2014 4:53 pm

Plam4e22 написа:
Karrita написа:
Оризово брашно 79%
Ечемичено брашно 72%
Пшеничено брашно 72%
Царевично брашно 70%
Ръжено брашно 66.2%
Овесено брашно 61%
Брашно от елда 73,7%
Житно брашно 56,8%
Соево брашно 19,1% (бобово)
Ленено брашно - 16 % ( не е зърнено)
Брашно от лимец - 70.19%
Брашно от спелта - 66 %

Като разбира се едва ли тези цифри са достоверни на 100%, но в общи линии може да се добие представа.


Кари, само ми е интересно това ЖИТНО брашно с какво е различно от ПШЕНИЧНОТО? :think2: Иначе няма как да не се възхитя на способностите да изчисляваш разни блокове и проценти- супер мозък си :bigsm47:


Пламче, жито и пшеница е едно и също, но брашното се различава по начина на мелене на зърното.Колкото по-финно и бяло е брашното, толкова то-дължо време се запазва, толкова то-лесно се усвоява от организма. Но такова брашно е по-бедно на витамини, минерални соли и целулоза. Колкото по-грубо и черно е брашното, толкова по-кратко време може да се запазва. Това брашно е по-богато на витамини, минерални соли, белтъчини и целулоза. Явно и затова се различават по стойности.
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Karrita » Пон Яну 13, 2014 4:55 pm

лилит написа:Като четете етикета гледайте дали фибрите са дадени като част от въглехидратите или са предварително извадени и написани в отделна графа.
Например на хляб "Вита" който коментирахте на предната страница са записани отделно и там не се вадят от въглехидрата.

Оооо и Лили се завърна... :lol: ;)
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот HippoDel » Пон Яну 13, 2014 5:50 pm

лилит написа:Като четете етикета гледайте дали фибрите са дадени като част от въглехидратите или са предварително извадени и написани в отделна графа.
Например на хляб "Вита" който коментирахте на предната страница са записани отделно и там не се вадят от въглехидрата.

Точно така е! Не се бъркайте.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот лилит » Пон Яну 13, 2014 5:58 pm

Karrita написа:
лилит написа:Като четете етикета гледайте дали фибрите са дадени като част от въглехидратите или са предварително извадени и написани в отделна графа.
Например на хляб "Вита" който коментирахте на предната страница са записани отделно и там не се вадят от въглехидрата.

Оооо и Лили се завърна... :lol: ;)

Във форума - да, в зоната - не съвсем :shy: :lol: .
Ама 'почвам, де, полека лека... :laugh:
Изображение
Аватар
лилит
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 174
Регистриран на: Чет Мар 07, 2013 10:01 pm
Пловдив

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Karrita » Пон Яну 13, 2014 6:02 pm

Почвай почвай :lol: , че охлюва трябва да става заек :laugh1:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот Italiano » Вто Яну 14, 2014 1:13 pm

А пък снощи един грах в буркан на етикета му пишеше само въглехидратите без фибрите и ... добре, че беше чашката на Пипито!
:done:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-2 тема

Мнениеот eldass » Вто Яну 14, 2014 2:24 pm

Здравейте!

Ще се опитам и аз да се храня в Зоната. При мен проблемът е диабет тип 2 вследствие от безразборно хранене, много тесто и сладко и наследствена обремененост. Дано да имам подобрение на кръвната захар на гладно и след хранене и успешно да спазвам пропорциите на хренене. Изчислих, че имам нужда от 11 блока, но храната като количество ми е много. Вчера едва съм изяла 7 блока.
Днес закусих с 3 блока - овесени ядки 42 гр. 3БВ
сирене 80 гр. 3БП
зехтин 1/2 супена лъжица 3БМ

Сега обядвах с 2 блока - извара 106 гр. 2БП
чери домати 240 гр. 1БВ
портокал 1/2 част 1БВ
орехи 2 броя 2БМ

Следобед ще хапна 1 блок - кисело мляко Верея 2% - 220 гр. 1 БВ + 1 БП
магадамия 1 бр. 1БМ

За вечеря 3 блока - извара 168 гр. - 3БП
карфиол 220 гр. - 1/2 БВ
портокал 1 бр. - 2БВ
авокадо 3 бр. супени лъжици - 3БМ

Късна закуска 1 блок - кисело мляко Верея 2% - 220 гр. 1БВ + 1 БП
тахан 1/2 супеа лъжица - 1 БМ

Моля, някой с опит да погледне менюто и да ми покаже грешките, ако не съм схванала отновни неща. Благодаря!
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта