Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Gazilot » Вто Яну 28, 2014 10:32 pm

За огромно съжаление, единственото което може да се направи в пробитата ни държава, е да дадеш някой бон да пребият шефа на фирмата производител.
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Зоната
 

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Хриси » Сря Яну 29, 2014 6:09 pm

eldass написа:Защото се спазват законите и всеки си търси правата. Аз няма как да водя дело за това, контролните органи се уведомени....може би и на КЗП трябва да пиша. :mrgreen:


Елдас, наистина би могло се сезира КЗП. За съжаление дори и за т.н. "предявяване на хранителна информация" (като например за нискомалсените продукти), в писмото не са написали, че производителят е "задължен", а че "би трябвало да обяви хранителните стойности". Според мен ето така Добрев се е измъкнал, защото едно е да на 1000% задължен, друго е препоръчителното в смисъл на "би трябвало". Според мен по-голям смисъл има да се обърнеш към телевизията. Там няма да ги санкционират, но пък ще им направят една хубава антиреклама. Все пак телевизията е четвъртата власт в България и работи на моменти доста успешно. ;)
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот gogo » Сря Яну 29, 2014 8:57 pm

Дали Маня не може да даде съвет какво може да се стори? :think2:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Darina » Чет Яну 30, 2014 5:57 am

Ако съм разбрала правилно изварата е била насипна, т. е. "непакетирана". Производителя е изпълнил нормативните задължения съгласно наредба 23/17.05.2001г. които са:
Чл. 9. (1) При непакетираните храни, предназначени за крайния потребител или за снабдяване на заведения за обществено хранене, хранителната информация включва само основна информация за енергийната стойност и хранителни вещества съгласно чл. 8, ал. 2.

Чл. 8.(2) Основната информация включва данни за:
1. енергийната стойност;
2. количества на белтък, въглехидрати и мазнини.

Ако тази информация е липсвала само тогава може да се предяви някакъв иск към производителя, че не е спазил нормативна уредба, НО върви докажи, че търговеца не е унищожил, изял, скъсал и т. н. етикета на торбата с извара.
Съвсем друг е въпроса с доказване на невярна информация на етикета, особено за храните - лабораторни анализи от незнам колко си и независими лаборатории, които почти не съществуват у нас. (Тук се сещам за едно журналистическо разследване за лабораторни изследвания - кръвна картина на един и същ човек, в един ден в 4-5 лаборатории със сериозни разлики в основни показатели, които не могат да се повлияят само от времето през което е минал човечеца през няколкото лаборатории.)
Докато бизнеса - производители и търговци не спрат само да се равняват по редицата тъпи закони, които са задължени да спазват и не започнат да градят имидж, но пък затова се изисква среда на лоялна конкуренция ще страдаме ние потребителите. То не, че търговците и производителите на са и потребители, но както и да е.
Искам да споделя следния пример: Много обичам сирене и кашкавал, особено кашкавалче, ооооох, кашкавалче I’ll miss you…, но от както се храня по зоната не хапвам, защото са много мазни. Ами яж извара ще кажете…, но не я обичам и не ми е вкусна, много рядко в някакви рецепти я използвам, сиренето на "х....с" обезмасленото ми прилича на желирано нишесте и също не ми е вкусно… Но, когато консумирах ежедневно горепосочените два продукта си ги купувах само и единствено от две специализирани магазинчета за млечни продукти. И в двата магазина са разбрали какъв е вкусът ми всеки път ми предлагат конкретни продукти, защото от партида до партида може да има разлика от земята до небето и всички ние като потребители го знаем. Ще ви дам само един пример, който иска може да провери: кашкавал „Р……..а” има различни опаковки – в супермаркетите са едни големи правоъгълни пити, в млечните магазинчета са едни по-малки и пак правоъгълни пити и това не веднъж, а няколко пъти паралелно съм пробвала и съм установявала: вкусът е различен, а цената една и съща или какво излиза има „произведено за еди кой си супермаркет” и „произведено за този, който иска да продава на клиентите си вкусен кашкавал” и при това на една и съща цена. Всички знаем за тези производства, но защо трябва да са на една и съща цена? В супера се продават много и различни стоки покрай верото ще си купим и кашкавал, а специализираното магазинче ухажва клиента с качество. Не, че не пазарувам от супермаркети и промоционални стоки, но не си купувам от там например сирене и кашкавал, нито пък месо. И още нещо: в едното магазинче съм виждала собственичката да опитва изварата, която и доставят и да я връща, ако не и харесва.
Много дълъг пост с който разбира се не предоставям информация, която липсва на който и да е от нас, но ако по цялата верига: потребител – търговец – производител има някакъв контрол и съвест и професионализъм и т. н. нещата може мноооооооого бавно, но все пак да се подобрят.
Темата е необятна и мога дори сама да си опонирам мнението от този пост, защото: предлагането е според търсенето… Бедността ни прави потребители на некачествени стоки, но… ако знаете какво ми е коствало да убедя майка си, която е пенсионер, че е по-добре да си купи 300 гр. охладено месо, отколкото два пъти по-голямо количество замразени еди кога си пилешки бутчета.
Просто искам да не се предлага една и съща стока с различно качество на една и съща цена. Искам като вляза в магазина да преценя и да имам обаче тази възможност да си купя скъп препарат против мухъл или някакъв по евтин заместител, да преценя дали днес ще си купя по-скъпа и качествена шунка или някакъв по-евтин вариант, но в България все още разграничването на това качество не е на нивото на европейските държави.
Всяко отделно действие и животът като цяло (ако не се превърне в природна случка, а се води съзнателно) означава поредица от най-дълбоки решения, чрез които душата избира своята съдба, смисъла на своята дейност и съществуване. Макс Вебер
Аватар
Darina
 
Мнения: 19
Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 9:54 pm
Варна

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Plam4e22 » Чет Яну 30, 2014 11:10 am

Дари, в същия дух си водя монолозите докато пазарувам от някой от супермаркетите, но колкото и да се опитвам да намеря окончателен отговор, толкова повече разбирам, че Те са винаги една крачка пред нас.
Но както и да го погледне човек- монетата винаги има поне 3 страни, затова няма как да нямаш И друг избор...като например, намирам хора, които се занимават с това и си водя мое си лично проучване ;) говоря с доставчици или все има начин да се разбере НЕЩИЧКО от приятели,познати....
Най- много се доверявам на малките, локални фирмички (обикновено някакъв семеен бизнес), които се стараят да задържат клиентела.
П.С. Кашкавалът напълно съм го изключила от менюто си, но понякога си позволявам да го сложа като мазнина в някое ястие, но в никакъв случай не ми е протеин :notagree:
Това, което трябва да се случи, то се случва!
Аватар
Plam4e22
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 328
Регистриран на: Пон Мар 18, 2013 3:44 pm
Пловдив

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Italiano » Чет Фев 06, 2014 1:23 pm

Да ви кажа какво установи благоевградския Шерко: в Билла има заредени 4 вида извара!!! Това никога не е било.
Та освен че пак са пуснали Маджаров + традиционно седящата и почти некупувана Олимпус, имаше тази новата Карловско и ... МЕРОНЕ!
И аз си викам, че най-накрая намерих изварата след толкова добри препоръки за Мероне, та си взех 7 опаковки.
Добре, ама май се предоверих - тя се оказа някаква суха и сладка. Яде се, ама го няма онова удоволствие.
Сега се разбрахме с жената да прави чийзкейк, че да не ме яд, че съм накупил толкова много.

Но по-любопитното в случая е дали това в Билла е инцидентно зареждане, или занапред ще се превърне в традиция.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Чет Фев 06, 2014 1:39 pm

МЕРОНЕ наистина сладни, но много повече прилича на домашна извара от всички останали, които съм опитвала. А е суха вероятно от технологията. Аз лично много харесах Олимпус - макар че е кремообразна.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Italiano » Чет Фев 06, 2014 1:57 pm

Ами, аз като не съм ял домашна извара ...
Но за мен сладненето е проблем, защото си я правя с кисело мляко и маслини и така трябва да слагам повече сол, за да компенсира сладкото.
Както и да е - всеки с предпочитанията си.

Ако някой пазарува често от Билла, нека сподели дали и при него е така заредено с 4 вида извара!
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот eldass » Чет Фев 06, 2014 2:28 pm

И аз не съм яла домашни млечни продукти и се осланям на опит от магазинната мрежа. И попаднах на една извара в Лидл - 280 гр. смешно пакетче - 17 гр. протеин, 1 гр. мазнина и 3 въглехидрат, 1 гр. сол - доста ми харесва и е само 1,09 лв.
Мероне - сладка /не ми допада това/ и жълта /защо?!/.
Карловско - като вкус ми харесва, но има Е.
Олимпус - защо е като крем това чудо, сигурно е дообработвана? :th: На вкус я бива.
Маджаров - доста безсолна това е добре, но има Е.
Добрев - също не беше лоша на вкус, но много несериозно се отнесоха с мен като клиент.

Чакам за още видове за тест. :lol:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Karrita » Чет Фев 06, 2014 2:32 pm

eldass написа:И аз не съм яла домашни млечни продукти и се осланям на опит от магазинната мрежа. И попаднах на една извара в Лидл - 280 гр. смешно пакетче - 17 гр. протеин, 1 гр. мазнина и 3 въглехидрат, 1 гр. сол - доста ми харесва и е само 1,09 лв.


Аз от доста време използвам тази извара, малко е суха, но с една лъжичка кис. мляко става супер. Мероне я използвам за сладкиши :)
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Чет Фев 06, 2014 2:45 pm

eldass написа:Мероне - сладка /не ми допада това/ и жълта /защо?!/.

Вероятно източникът е смесен - млечна и кашкавалена. И от домашно мляко също жълтее.

За онези, които искат да си направят нискомаслена извара у дома (и имат време):
2 л прясно мляко 1%
1 кофичка кисело мляко 0,1 или 1%
щипка сол
щипка захар

Поставят се в тенжера всичките съставки. Завират на силен огън. Като се пресече прясното мляко (10-тина минути) се разбърква няколко пъти). Оттегля се от огъня. Оставя се да изстине. Прецежда се през гевгир покрит с марля. И готово... Колко влажна или суха ще бъде - зависи от времето на отцеждане.

Същата е процедурата и с домашното прясно и кисело мляко (но там става значително по-маслена).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Italiano » Чет Фев 06, 2014 4:02 pm

Маня, после как изчисляваш колко е за 1 блок?

А пък тук - в Благоевград, няма Лидл!
:о
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Маня » Чет Фев 06, 2014 4:11 pm

Italiano написа:Маня, после как изчисляваш колко е за 1 блок?

А пък тук - в Благоевград, няма Лидл!
:о

От домашното мляко ще е по-трудничко - вероятно не трябва да се брои само като протеин. То си има уреди за измерване маслеността на прясното мляко, ама ние не сме кравари и не живеем на село.
Зимно време млякото е по-маслено, а лятно - с по-ниска масленост (особено ако кравите са на свободна паша). Но пък маслото от млякото се отделя сравнително лесно дори в домашни условия. Ама за това - по-късно (технологичния процес е същия като домашния, но в големи количества и контролиран с измервателни уреди да го докара прясното до 1%, 2%, 3,6%, които се пренасят в заквасеното автоматично. От онова което отделят като мазнина се правят маслото и сметаната. А в някои случаи се вкарват обратно дори в по-големи количества от естественото съдържание, за да се получат разните специални жълти сирена или туй новото "мъжко" мляко на данонците с високия % масленост.)

Купешкото - по таблицата с +- грам-два. От силно обезмасленото ще се получи извара със същата ниска масленост. А цвика - водата която остава, е супер за замесване на разни вкуснотийки с овесени трици и подобни без да се ползва прясно или кисело мляко.

По подобен начин може да се направи и домашна рикота, но там пресичането на млякото е или с лимонтозу, или сок от лимон - ще видя по някое време какви бяха пропорциите.

А домашно маскарпоне се прави от сметаната на млякото пак като се пресече с лимонова киселина или лимон и се цеди като изварата.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Хриси » Чет Фев 06, 2014 9:17 pm

Днес ходих в Лидл, за да потърся пуешката шунка на Пикок. Уви! Нищо не намерих, освен свинско филе (тънко нарязано), не обезмаслено и на Пикок свинско месо в консерви като русенско варено, което е с 5% мазнини на 100гр.
Може ли да ме насочите за конкретни етикети, имена на месни продукти подходящи за Зоната, които евентуално да търся? Много се разочаровах, защото нито има обезмаслена шунка, нито котидж, нито рикота, нито каквато и да било храна без мазнини (освен кис.мляко Пилос и някаква извара).
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот eldass » Пет Фев 07, 2014 9:44 am

Хриси, котиджът 2,2 % мазнина винаги го търся и местя цялата щайга, защото има 1-2 кутийки от светлосиния етикет на целия ред и трудно се виждат. Получава се едно дребно разминаване в процента мазнина на капака е 2,4, в табличката с хранителните стойности е 2,2. Ето така изглежда приблизително за ориентир. За другите продукти не мога да помогна.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

Мнениеот Хриси » Пет Фев 07, 2014 9:49 am

Мно*-го благодаря, Елдас! А аз през цялото време търся да пише на капачката "cottage". Пак ще го търся в Лидл (Бургас). Може да опитам в друг "клон" на Лидл. :)
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Яну 03, 2014 4:40 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта