Зонуването на АняТ

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Сря Яну 08, 2014 1:03 pm

gstoicheva написа:Здравей,Таня!
Според сайта bbteam - 27 грама суров чесън е един блок въглехидрати. Добър апетит!

Благодаря, ще направя довечера :lol:
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Зоната
 

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот HippoDel » Сря Яну 08, 2014 3:35 pm

gstoicheva написа:Здравей,Таня!
Според сайта bbteam - 27 грама суров чесън е един блок въглехидрати. Добър апетит!

Гери, не си извадила фибрите. 29г=1БВ. Не, че в случая разликата е голяма, но по принцип, не забравяйте да изваждате фибрите от въглехидратите. :) :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Чет Яну 09, 2014 9:47 am

Така, да се отчета за лещата :lol:
Вероятно имам грешки, но се надявам да ме поправите.
Изхождах от факта, че лещата и сурова и сварена е 50 гр = 1БВ
Взех 350 гр. сурова леща = 7 БВ
1 БВ суров лук
1БВ домати - консерва
1 БВ суров чесън
3 ч.л. сусамово олио
1500 мл вода ( след сваряването )
Реших че от така приготвената смес 150 мл е 1 БВ
Ядох 2 БВ от сместта + 2 БП от Котидж + сусамовото олио от лещата
беше добре по моему.
Ще изчакам коментариите на опитни зонови готвачи :think:
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот HippoDel » Чет Яну 09, 2014 2:18 pm

tshivacheva написа:Така, да се отчета за лещата :lol:
Вероятно имам грешки, но се надявам да ме поправите.
Изхождах от факта, че лещата и сурова и сварена е 50 гр = 1БВ
Взех 350 гр. сурова леща = 7 БВ
1 БВ суров лук
1БВ домати - консерва
1 БВ суров чесън
3 ч.л. сусамово олио
1500 мл вода ( след сваряването )
Реших че от така приготвената смес 150 мл е 1 БВ
Ядох 2 БВ от сместта + 2 БП от Котидж + сусамовото олио от лещата
беше добре по моему.
Ще изчакам коментариите на опитни зонови готвачи :think:

Таня,
Не мога да схвана, как си определила, че 1ВБ=150мл.(Ако само водата ти е била 1500мл. след сваряването, а не цялата леща.) Мериш цялото количество готова леща, която е общо 10 ВБ и да го разделиш на 10 и получаваш колко е 1 ВБ. В литри или на грамаж. Малко е сложно да разделиш гъстата и течната части по-равно, ако искаш да си максимално прецизна, трябва да я пасираш. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Чет Яну 09, 2014 6:15 pm

Да Хипо, цялото количество готова леща беше 1500мл. От нея 150 мл е около 1 БВ ( разбира се не с аптекарска точност ) - в мл.
Сега дойде времето да споделя как съм се прекарала с тези мл. Купих си чашка , на чийто етикет пишеше 250 мл.
Аз знаех по принцип , че 250 мл е чаена чаша. Тази обаче беше почти двойно по - малка. Снощи реших да премеря в мл . вода ( знаейки, че при водата 1мл = 1гр ) и гр от кантара. Оказа се , че чашата която купих за 250 мл събира 150 гр вода, т.е. тя е 150мл.
Така че, аз съм консумирала почти винаги по - малко въглехидрати. Може би и затова така бързо свалих 10 кг.Всяко зло - за добро ! Сега не зная , да продължавам ли с моята чашка или да увелича въглехидратите? Вие сигурно ще сте за второто, но имайки предвид ЗБ и това че се чувствам добре и зоново мисля да продължа с 150 мл-овата чашка.
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот HippoDel » Чет Яну 09, 2014 6:38 pm

Аз всичко си меря на кантарчеро, въобще не ползвам чашка. С чашка, трябва да кълцам всичко на дребно, и витамините отиват на вятъра, не че в днешните плодове и зеленчуци има много, ако колкото има, гледам да ги опазя. ;) Е като готвя, разбира се, ги режа, ама пак си ги меря на грамаж. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот HippoDel » Чет Яну 09, 2014 6:39 pm

Аз всичко си меря на кантарчеро, въобще не ползвам чашка. С чашка, трябва да кълцам всичко на дребно, и витамините отиват на вятъра, не че в днешните плодове и зеленчуци има много, ако колкото има, гледам да ги опазя. ;) Е като готвя, разбира се, ги режа, ама пак си ги меря на грамаж. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Чет Яну 09, 2014 8:00 pm

Това е много важна за мен информация. Аз до сега правех така: нарязвам например гъби и ги задушавам. След това ги мерех с чаша ( по таблицата 2 по 250 мл ) . Така мерех и зелето и карфиола и всичко. Сега като за гъбите ( сварени) няма грамаж , как да ги меря? Те сурови са 360 гр . ( 1 БВ ) Ако взема 720 гр ( 2 БВ ) и ги задуша , после да ги претегля и разделя на две, така ли?
Така и с карфиола : 4 по 440 гр задушавам и после тегля и разделям на 4 ?
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот HippoDel » Чет Яну 09, 2014 11:31 pm

tshivacheva написа:....... Те сурови са 360 гр . ( 1 БВ ) Ако взема 720 гр ( 2 БВ ) и ги задуша , после да ги претегля и разделя на две, така ли?
Така и с карфиола : 4 по 440 гр задушавам и после тегля и разделям на 4 ?


Аз така правя. Така е най-точно. Ползвам мерките за задушени зеленчуци ориентировъчно, само ако са приготвени вече и нямам друг избор. Но когато аз си готвя, меря всичко сурово и след обработка деля на броя на блоковете. :love:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Пет Яну 10, 2014 4:57 pm

Разбрах Хипо и ти благодаря!
Сега обаче имам друг прблем. От няколко дни съм с вирусна инфекция и до днес се оправях някак. Днес съм с ужасна ххрема и ми се хапва супичка. Имам бяло пуешко месо ( домашно )и искам да си приготвя супичка , като за болен човек.
Мисли, мислих и реших да направя така:
Слагам на кантара пуешките гърди =196/ 28 = 7 БП
Лук 130 гр .........................................1БВ
карфиол........................................... 1 БВ
овес ................................................3 БВ
1 кофичка кис. мляко ...........................2 БВ + 2 БП
шафран ( за вкус .................................)0Б
1 яйце...............................................1БП ( може и без него )
общо количество ------------------------------------------1400 мл
140 мл течност ще има 1 БВ + месото 1 БП
Така става ли?
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот HippoDel » Пет Яну 10, 2014 5:06 pm

Принципно е така, но не съм сигурна,че след варенето течността ще бъде пак 1400г. :think:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Пет Яну 10, 2014 5:34 pm

Течната част след варенето ще я измеря в каната, (която е 1 л ) , ще я разделя на 7 ( 1 БВ ) след което може да я пасирам за да е съвсем точно .
Пак благодаря , Хипо. Дано да оздравея! Ще сложа вместо карфиол - броколи. Тръгвам да :cook:
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот Italiano » Пет Яну 10, 2014 5:47 pm

Да, с пасиране най-добре ще станат нещата.
Но пък пуешко пасирано ... обикновено се пасират зеленчуци и като цяло продукти, които не са толкова разнообразни накуп.

По-добре си ги свари вътре тия неща и като станат готови ги извади.
Така можеш да си ги ядеш като манджа и дори да си ги разделиш, ако са по-едро нарязани.
А пък бульончето от варенето би трябвало да е придобило приятен и наситен вкус и с него ще утолиш желанието за супа.
Оздравявай бързо!
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Пет Яну 10, 2014 6:10 pm

Супер , Италиано! Чудесна идея, така ми се хапва бульон! Май ще го направя по твоята рецепта! Сега ври и аз точа зъби! Ще се постарая да оздравея бързо и да ви дам отчет! :cooking1:
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот nympheacea » Пет Яну 10, 2014 7:27 pm

Здравей Таня.
Това е първия дневник който чета след много време през което не съм влизала. Плаках хяколко пъти. Още на първите постове на Гази и Италиано, за това чувство, за тяхната зонова лудост която те стопля от вътре. Плаках и на статията ти в която обясняваше как си стигнала до тук, защото си преживяла нещо много по-тежко от това което аз преживях и все още преживявам. Плаках за всичко, което ти е причинила болката. После плаках на един пост на Каритка /забравих за какво точно беше/ и накрая плаках /отново/ за това което казваш за семейството и това, че си го намерила тук, защото разбрах, че това е и моето семейство и се почувствах виновно, че го бях изоставила.

Благодаря ти за споделеното. Минала си през ада, но вече трябва да си сигурна, светина в тунела ИМА. Радвам се, че си я намерила. Блягодаря, ти ми даваш надежда.
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 276
Регистриран на: Сря Май 01, 2013 12:50 pm

Re: Зонуването на Таня

Мнениеот TanyaS » Пет Яну 10, 2014 9:51 pm

nympheacea написа:Здравей Таня.
Това е първия дневник който чета след много време през което не съм влизала. Плаках хяколко пъти. Още на първите постове на Гази и Италиано, за това чувство, за тяхната зонова лудост която те стопля от вътре. Плаках и на статията ти в която обясняваше как си стигнала до тук, защото си преживяла нещо много по-тежко от това което аз преживях и все още преживявам. Плаках за всичко, което ти е причинила болката. После плаках на един пост на Каритка /забравих за какво точно беше/ и накрая плаках /отново/ за това което казваш за семейството и това, че си го намерила тук, защото разбрах, че това е и моето семейство и се почувствах виновно, че го бях изоставила.

Благодаря ти за споделеното. Минала си през ада, но вече трябва да си сигурна, светина в тунела ИМА. Радвам се, че си я намерила. Блягодаря, ти ми даваш надежда.

Е, Нимфичка, аз не се чувствам толкова нещастна сега! Да , имам своите тъжни моменти , но повечето са спокойните и изпълнени с цел и положителни емоции . Непрекъснато си повтарям, че правя най - доброто за себе си :зелена , зонова храна и физ. движения
Тази вечер след вещите напътствия от Хипо и Италиано си сготвих разкошна супа . Хапнах 2 блока от нея и вече хремата ми е по - добре. :lol:
Недей да плачеш, моля те! Бих те почерпила със супичка, но няма как. Стана толкова лековита. Лекува хрема, страх, дава се и за мерак и т.н. :love:

Да, безкрайно много съм признателна на хората във форума, защото ми подадоха ръка в труден за мен момент. А какво му трябва на човек? Една блага дума, малко подкрепа и топла зонова супичка :done:


:4smile: :4smile: :4smile:
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 235
Регистриран на: Чет Ное 07, 2013 7:35 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron