За съжаление май ще ви разочаровам с моето мнение за спирулината. На времето като изчетох всичко на Барито за рибеното масло, тръгнах да търся и други варианти за добавки, но на по достъпна цена...и естествено спирулината ми се загнезди като добро решение. И понеже съм Тома-неверни, и винаги имам съмнения, тръгнах да претърсвам нета и всякакви източници на информация. Когато става въпрос за някой непознат за мен продукт, винаги се започва едно велико ровене и четене...и така
И относно спирулината -дни и нощи, изчетох целия свят
И най-накрая затворих всички страници с разочарована физиономия
Само ще ти нахвърлям на кратко - тези водорасли са пълни с токсини, които няма как да бъдат пречистени на молекулярно ниво. Отделно из целия свят е плъзнала китайска спирулина, пълна с какво ли не. Няма как да се разбере на кой производител на спирулина да се вярва. Добрата спирулина е само в Австралия и Нова Зенландия. Проблема е, че всички китайци пишат за тяхната спирулина че е отглеждана и пакетирана в австралия и нова зенландия.
Спирулината има много полезни качества, за които си споменала, но за съжаление, ако не попаднеш на добър продукт, риска да си увредиш здравето с тксини е много голям. И вече ще се повторя за сетен път, но Барито казва че токсините са като хлебарките в мотелите...влязат ли веднъж, няма излизане.
Единствения начин да си сигурна че взимаш качествена спирулина, е като изискаш от продавача да ти покаже лиценз къде е произведена спирулината. В австралия се изисква лиценз за производството на спирулина.
Второ- без значение къде е произведена спирулината, дали е местна или се внася, всяка фирма трябва да има "сертификат за произход",от къде идва спирулината.
Също трябва да има разрешително за легално производство на спирулината.
Етикетите също трябва да се четат много внимателно, но по принцип и много трудно може да се вярва на тези етикети.
На тези водорасли им трябва тропическо време, и повечето от тях са около екватора, където могат да получат максимална слънчева светлина и добра температура. Отделно се отглежда само на открито, и няма как да се избегнат гадориите от промишленото замърсяване. И другото-производството на едно кило добро качество спирулина на прах струва повече от AU 50$ (без опаковката, и крайната обработка)
За това повечето производители предпочитат вносната спирулина от тайланд и китай, която е много по евтина. Но понеже всички знаят, че ако спирулината не идва от Австралия, ще е трудно да се продава, за това залъгват клиентите като пишат на етикетите "произведено в Австралия" а всъщност там само ги пакетират , за да могат да оправдаят написаното на етикета.
И изобщо много неща има около спирулината, които направо могат да те откажат от този продукт. Ама да не ставам досадна, само ти нахвърлях малко инфо, а вече ти си избираш дали да станеш приют за хлебарки, пък колкото и да е полезна спирулината