Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Окт 28, 2013 12:41 pm

stef_227 написа:какви колбаси ползвате ,кои са добри ,за да има резервен вариант ,като се върнеш от работа и няма много време за готвене ,да се наприви нещо лесно. досега ползвам пилешко месо ,риба и кайма .


От колбасите: шунка(пуешка, пилешка, свинска), но минимум с 16гр. протеини на 100гр., филе "Елена" и пастърма. Аз си купувам от Лидл, прошуто с 3гр. мазнини, но не знам дали го има в България.
Също, за набързо, ям консерва риба тон, скариди, миди, скумрия в доматен сос. (Знам, че Ити е против консервите, но аз си хапвам понякога.)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Italiano » Пон Окт 28, 2013 1:17 pm

То аз съм и против шунката, ама си хапвам понякога. :laugh:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Окт 28, 2013 2:14 pm

Italiano написа:То аз съм и против шунката, ама си хапвам понякога. :laugh:


:bigsm41:
Е, важното е, че не си против биричката! :bigsm1: :bigsm5:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Italiano » Пон Окт 28, 2013 2:23 pm

Определено! :mrgreen: :bigsm41:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Ное 04, 2013 7:04 pm

Здравейте малки, големи и още по-големи зоНбита :lol:
Ето какво си сготвих днес за вечеря :cook:

Чушки с кайма и гъби - 6 блока (2x3 )

6 бр. средно големи чушки ( 480 гр. ) - 2 БВ
360 гр. пресни гъби - 1 БВ
14 гр овес - 1 БВ
168 гр. телешка кайма - 6 БП ( каймата е по 28 гр. защото е домашно мляна от месо )
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
сол
чубрица
риган
червен пепер
черен пепер
или който каквито подправки обича

Умишлено БВ са с по един по малко за да има чаша вино ( 115 гр. ) към вечерята. Който не желае вино, може да добави домат - 240 гр или да увеличи овеса на 28 гр.

Задушават се ситно нарязаните гъби, докато покафенеят. Към тях се добавя каймата, като в тенджерката трябва да има малко вода и предварително свареният овес. Задушава се докато каймата се посвари и който ще слага домати, сега му е времето :). Сместа стои на котлона докато водичката поизври, след което се добавя зехтина и подправките.
Чушките се почистват, измиват и посоляват малко отвътре. Пълнят се с плънката и се слагат във фурната, като се слага малко вода на дъното на тавата.
Да Ви е сладко!
Скрит текст:
Изображение
Последна промяна Karrita на Вто Ное 12, 2013 12:51 pm, променена общо 1 път
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Ное 04, 2013 7:11 pm

:bigsm18: Ммммм, чак им усетих миризмата!
Изглеждат страхотно. Мерси, че сподели рецептата.
Майстор си! :cook: :applaus:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Ное 04, 2013 7:17 pm

Hippcho, че съм майстор, майстор съм, че и то скромен :laugh1:
Имам доста рецепти, някой стари и сега ги преработвам, някой сега си ги измислям.
НО, мисля, че успях да измисля тортата, сега остава само да я направя :cook:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Ное 04, 2013 7:19 pm

Karrita написа:
НО, мисля, че успях да измисля тортата, сега остава само да я направя :cook:

:о Чакам с НЕТЪРПЕНИЕ! :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Italiano » Вто Ное 05, 2013 1:06 pm

Айдеее, на Нимфи славата и отиде - Кари ще я изпревари за тортата.
:laugh4:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Вто Ное 05, 2013 9:05 pm

Italiano написа:Айдеее, на Нимфи славата и отиде - Кари ще я изпревари за тортата.
:laugh4:


Ити, нищо не се знае! Туко виж Нимфичка се нахъсала. :laugh1:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Вто Ное 05, 2013 11:53 pm

Реших и аз да ви споделя една рецепта за супичка, която според мен, е божествено вкусна. Дано да ви хареса. Рецептата я адаптирах към Зоната от рецепта на Надя Петрова.

КРЕМ СУПА ОТ БРОКОЛИ - 4 порции по 1ВБ и 2МБ
броколи 320 г 1ВБ
1 глава лук 130 г 1ВБ
8 скилидки чесън 29 г 1ВБ
морков 64 г 4/5ВБ
пресен спанак 240 г 1/5ВБ
1 л вода
1 авокадо 136 г 8МБ
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
ИНСТРУКЦИИ:
1. Нарежете лука и чесъна, сипете малко от водата в тенджерка и задушете леко лука докато омекне.
2. Добавете останалата вода, моркова и броколитe и кипнете.
3. Намалете котлона и оставете за още 5 минути.
4. Добавете останалите съставки и пасирайте докато се получи фина крем супа.

Хапвам си я на 4 порции по 1ВБ и 2МБ. С 2ПБ месце или сиренце и 1ВБ плод за десерт.

Ето и снимчица.
Последна промяна HippoDel на Чет Ное 28, 2013 9:17 pm, променена общо 1 път
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Ное 11, 2013 9:22 am

Айде да ви почерпя с една тортичка :bigsm39:
Скрит текст:
Изображение
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Ное 11, 2013 12:14 pm

Karrita написа:Айде да ви почерпя с една тортичка :bigsm39:
Скрит текст:
Изображение


Еееее, Кари,
Не е честно, само снимка, да ни текат лигите! :bigsm33: А рецептата?

Браво на теб печелиш приза за шеф-готвач! :cook: :bigsm20: :bigsm21:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Ное 11, 2013 1:45 pm

Добре де, ето и рецептата:

Торта " О'зонка " - 12 блока I вариант


Блат

овес. трици - 203 гр ( по етикет ) - 7БВ
яйца - 2 бр. - 2БП
белтък - 1 бр - 1/2 БП
прясно мляко - 375 мл. - 1 и 1/2 БВ + 1 и 1/2 БП
бакпулвер - 1 бр
зехтин - 1/3 ч.л. - 1 БМ
стевия
ванилия
канела
кокосови стърготини

Сироп за блата

Гореща вода - 150-200 мл
стевия
нес кафе безкофеиново - на върха на лъжичката

Крем

кис. мляко - 440 гр - 2 БВ+ 2 БП
извара - по етикет - 6 БП
сладко от смокини ( или по желание) - 3 ч.л. - 1 и 1/2 БВ
стевия
какао ( много малко )
желатин

Орехи - 11 броя начукани за поръсване - 11БМ

Приготвяне

Разбивате яйцата, прясното мляко, бакпулвера, зехтина, стевията, канелата с миксер. Прибавяте овес. трици и кокосовите стърготини, разбърквате ( на ръка ) и оставяте сместа за 30-40 мин. След което разделяте сместа на две равни части и печете всяка от тях в еднакви тавички в предварително загрята фурна - 200 градуса.
След като се изпечат блатовете, се оставят да изстинат, след което се нарязват на квадрати ( големи колкото бисквита ) и блата от първата тава се напоява със сиропа.
Междувременно се забърква крема с миксер ( желатина се слага последен, като първо се кисне 15 в студена вода и после зе разтапя на водна баня ), слага се половината крем върху вече напоеният блат. Отгоре се нареждат парчетата от втория блат, пак леко се напояват със сиропа и се покриват с останалия крем. Поръсва се с орехи и се слага в хладилника за минимум 2 часа.
Продуктът съдържа 12 БП, 12 БВ, 12 БМ.
Забележка: Стевията се слага в количество по вкуса на всеки. Пробвайте на сладост в процеса на правене на всяка от частите на тортата и имайте предвид, че в суров вид трябва да е с една идея по сладко отколкото ви харесва, след изпичане сладостта леко се губи ( това важи само ако има топлинна обработка).
Да ви е сладко!
Скрит текст:
Изображение
Изображение
Изображение
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Ное 11, 2013 2:21 pm

Karrita написа:Добре де, ето и рецептата:

Торта " О'зонка " - 12 блока I вариант



Е, това е друго нещо! :bigsm18: Охо, I вариант, значи ще има и втори? :bigsm24:

Въпросче: Защо режеш блата на парчета?
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Ное 11, 2013 2:27 pm

HippoDel написа:
Karrita написа:Добре де, ето и рецептата:

Торта " О'зонка " - 12 блока I вариант



Е, това е друго нещо! :bigsm18: Охо, I вариант, значи ще има и втори? :bigsm24:

Въпросче: Защо режеш блата на парчета?


Мисля да изпробвам II вариант на крема, Hippo :lol:
Режа го на парчета, защото тоя блат става много тънък и препечен ( подобно на оригиналния блат на торта "Гараш" ) и така се напоява по добре със сиропа и крема.
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron