Въпреки, че едно от правилата казва да не си отваряме дневник веднага след регистрацията, реших да направя точно това (дано не ми се карате много

Да се представя, на 39 години, 180 см., 85 килограма (някой може би ще каже, че на пръв поглед всичко е на ред с пропорциите), е да, но не.
Защо реших да вляза в зоната? На 09.05.2017г. (ден победа) след ставане от сън се събудих с идеята, че искам по някакъв начин да променя живота си. От какво беше продиктувано това точен отговор не мога да дам, но може би факторите са няколко. Първо не ми хареса профила в огледалото, който виждах - все едно гледам малко сомалийче, слабо тяло с един голям корем (обиколка 100см.), като най-вероятните причини за това са изпития алкохол, изяденото свинско и заседналия начин на живот. Но това до 2011година не беше така. До тогава се спортувах редовно (фитнес, футбол, баскетбол). Тогава след един инцидент се обездвижих за няколко месеца, след това пък на работата стана доста стресиращо и не оставаше време за спорт (това е просто оправдание, винаги могат да се намерят едни 15 минути).
Като прибавим към големия корем и евентуално възможна генна обремененост ( баща ми, вуйчо ми и дядо починаха на около 55 години от инфаркт), реших че трябва леко да променя мирогледа си за живота.
И след като взех това решение, изхвърлих целия твърд алкохол от къщи в тоалетната. Раздадох всичкото свинско налично в хладилника на комшиите, свързах се с един известен фитнес треньор (няма да споменавам името) за изготвяне на хранителен режим. Взех свободен ден, обиколих магазините и заредих кухнята със здравословни продукти (оставих малко сладкиши за детето

Преди около една седмица съвсем случайно попаднах на книгата на Бари Спиърс, която ме заинтригува. След като я прочетох реших да потърся мнения за "Зоната" и попаднах на вашия (вече нашия) сайт. Прочетох и тук всичко и в мен започнаха да възникват въпросителни. Прегледах целия изготвен ми хранителен режим и за моя изненада той до някъде имаше допирни точки със "Зоната" и най-вече като съотношение протеини:въглехидрати:мазнини, но се различаваше по количеството на порциите.
Ето защо ставайки тази сутрин взех окончателно решение стриктно да започна да се придържам към "Зоната" (за мен не е проблем тъй като често съм спазвал хранителни режими, разбира се до 2011година).
Поста стана малко дълъг, ето защо минавам към следващата част.
Както написах и по-горе, висок съм 180 см, тегло 85 килограма, телесни мазнини 23%, съсредоточени в коремната област и т.нар "любовни" дръжки

Основната ми цел е да намаля обиколката на корема, като сваля мазнините на 15% (първоначално) но без да намалявам крехката телесна маса. Според калкулатора трябва на ден да приемам 11 блока. Ходя на фитнес три пъти седмично по един час, като тренировката ми включва 10минути кардио в началото и 15 минути в края (бързо ходене на пътека), по две упражнения за основните група мускули - гръб, гърди, крака (едно време са ме учили че мазнини се свалят като се тренират тези групи мускули) и две упражнения за корем.
И тук идва първият въпрос:
1. Трябва ли да вдигна приема на протеин с един блок, след като целта ми е да сваля процента мазнини без да свалям от крехката телесна маса?
Успоредно с храненето и фитнеса приемам и добавки, които са: Омега 3 (рибено масло), витамин Д-3, Магнезий, Цинк, L-карантин.
Ето и втория въпрос:
2.Да продължавам ли с приемането на добавки и по-точно с Д-3 и Л-карантин (за тях не пише в книгата) ?
Третия ми въпрос е свързан със самата "Зона". Ще ви изложа менюто си за днес, като молбата ми е да си кажете мнението дали съм схванал смисъла на блоковете, респективно смисъла на "Зоната".
11 блока, разпределени според ежедневието ми: 3-1-3-1-2-1
7:00ч.
Яйца от пъдпъдъци - 6бр.;
Прясно мляко 1% - 1 ч/ч;
Грейпфурт - 1бр. (280гр.);
Пуешка шунка - 42гр.;
Маслини - 9бр.
10:30ч.
Кисело мляко - 200гр.;
Сурови фъстъци - 6бр.
13:00ч.
Маруля - 500гр.;
Зелен лук - 80гр.;
Чери домати - 2бр.;
Риба тон (консерва) - 126гр.;
Зехтин - 1 ч/л.
15:30ч.
Кисело мляко - 200гр.;
Лешници - 3бр.
19:00ч.
Пилешки гърди - 56гр.;
Домати - 240гр.;
Краставица - 480гр.;
Маслини - 6бр.
22:30ч.
Сух протеин - 7гр.
Ябълка - 100гр.;
Сурови бадеми - 3бр.
Сън от 23:00ч. до 06:00ч.(плейстейшъна е с парола, която само дъщерята знае

Поста стана малко дълъг за това мисля да приключвам за сега. Предварително благодаря на всички, които са имали търпение да го прочетат, както и на тези, които ще дадат отговори на поставените от мен три въпроса.