Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Dafny » Пет Мар 17, 2017 2:37 pm

Благодаря Маня,
Ще проявя търпение и ще чакам.
Аватар
Dafny
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Фев 14, 2017 2:04 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Чет Мар 30, 2017 9:43 pm

Идея за сутрешна закуска или междинно блокче

"Ашуре"

3 БПВМ

Изображение

2 БВ - сварен мик от овес и ечемик (може да е и само овес)
1 БВ - 1 с.л. петмез от фурми / сироп от агаве или 1/2 с.л. мед
3 БП - 27 г суроватъчен протеин на прах
6 МБ* - 6 ч.л. смлени ядки по избор (моите са микс бадем, пекан и какаови зърна)
1 ч.л. канела, джинджифил, карамфил, кардамон или смес от тях
*удвоени заради протеина на прах

Към свареното зърно добавям първо ядките и петмеза/агавето и канелата, накрая добавям и протеина на прах. Добавям и 1-2 с.л. от водата, в която е вряло зърното :)

**В купичката - 1 БПВМ
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот shtur4e » Пет Мар 31, 2017 6:54 am

Маня, освен професор в Зоната, съвсем заслужено може да те титуловаме и за Мастер шеф в Зоната. Жалко, че вече бях вечеряла, съзирайки тази рецепта....Но днес няма да й се размине! :bigsm20:
"You can have results or excuses. Not both."
Аватар
shtur4e
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 185
Регистриран на: Пет Окт 14, 2016 12:06 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот hrizantema » Съб Апр 08, 2017 4:15 am

Маня, :)
сърдечно и безкрайно Благодаря :hug: за линка, който си дала в дневника на Газилот към книгата
на Тай Болинджър, "Ракът - да оцелееш извън матрицата".
Прекрасна е!!! :smdance:
Ако има и други интересни четива, ще ти бъда безкрайно благодарна ако ги споделиш. :pray:
Аватар
hrizantema
 
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Фев 13, 2017 4:37 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот shtur4e » Съб Апр 08, 2017 9:32 am

hrizantema, не намирам този линк в дневника на Гази, може ли да го копнеш тук. Имам интерес към темата.
"You can have results or excuses. Not both."
Аватар
shtur4e
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 185
Регистриран на: Пет Окт 14, 2016 12:06 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот hrizantema » Нед Апр 09, 2017 4:43 am

Щурче,
на 15стр. в края. :yess:
Аватар
hrizantema
 
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Фев 13, 2017 4:37 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 20, 2017 1:00 pm

Изображение


Да придадем на Зоната малко екзотичен източен привкус :)

КРАСТАВИЦА С КАЙМА И АЗИАТСКИ ПОДПРАВКИ

6 БПВМ

6 БП - 168 телешка кайма от филе (може да се ползва свинска, пилешка - ако е с повече от 10% мазнини - както повечето купешки - 1 БП вече не е 28, а 42 г) - зелено
2 БВ - 960 г краставица (това са 4 "стандартни" краставици) - зелено
4 БВ - 56 г див ориз (червено)
3 БМ - 1 ч.л. олио от авокадо (зелено)
3 БМ - 1 ч.л. сусамово олио (зелено)
1/2 глава чесън, 1 главичка лук шалот, 2 см корен джинджифил, 2 см корен куркума, 2 с.л. лек соев сос, 1/3 от люта червена чушка (кайен), люспи чили

Краставиците се измиват. Обелват частично, така че да се редуват обелена и необелена част. Разполовяват се по дължина. С лъжица се почистват семките. (Запазете ги, може да ги добавите към чаша зелен таратор, без да ги броите!) Краставиците се нарязват на полумесеци. Посоляват се и се оставят да престоят половин час, за да отделят част от водното си съдържание.
Каймата се маринова за 30 минути със соевия сос. В тиган (или уок) се задушава с малко водичка до надребняването и (като за мусака). Изважда се от тигана.
В същият се задушават в остатъчната от месото мазнина (то винаги пуска мъничко, дори да е най-крехкото) и малко водичка нарязаните скилидки чесън, джинджифил, куркума, шалот и люта чушка. Отново се изваждат от тигана.
Оцедената краставица се изплаква. Подсушава се в кухненска хартия. В тигана на максимална степен се загрява авокадовото олио. Добавя се краставицата и се "запържва" за 3-4 минути. После в тигана последователно се връщат първо подправките, след това и каймата и се разбъркват заедно за още 4-5 минути.
В същото време дивият ориз се сварява. При сервирането се поръсва със сусамовото олио.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 20, 2017 1:19 pm

Изображение


Мъфини с маслини

6 БПВМ

2 БП - 1 яйце+2 белтъка
4 БП - 200 г домашен катък (извара, сирене, цедено мляко)
6 БВ - 90 г овесени трици
6 БМ - 18 маслини
див лук, копър, босилек, черен пипер, чили, 1 ч.л. бакпулвер
Всичко се смесва, разбърква добре, разпределя в силиконова форма за мъфини с 6 гнезда. Пече се на загрята фурна с вентилатор на 200 градуса 25 минути.
*Идеален за междинна закуска или за сутрешна закуска с кофичка кисело мляко от 2% без добавяне на мазнини.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 20, 2017 1:24 pm

Изображение


БОБ С МАСЛИНИ

9 БВМ
5 БВ - 1 1/4 чаша предварително сварен и замразен боб/боб от консерва, изплакнат и оцеден
1 БВ - 240 г чушка
2 БВ - 2 моркова
1 БВ - 1 глава лук
няколко скилидки чесън, джоджен, черен пипер, чили
9 БМ - 27 маслини
Зеленчукът се нарязва и заедно със замразения боб и подправките се задушава в малко вода до омекване на зеленчуците. 2-3 минути преди сваляне от огъня се добавят нарязаните на четвъртинки маслини. Разделя се на 3 порции по 3 БВМ.

Протеиновият блок по избор. В случая задушено на пара и замразено за по-късна употреба пилешко филе - 78 г., което се затопля заедно с ястието.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 20, 2017 1:27 pm

Изображение


Блокче за междинна закуска

ПЪЛНЕН ДОМАТ


1 БПВМ

1 БВ - 240 г домат (моят беше 250 - може да се получи и от 2 по-малки домата)
1 БП - 50 г домашен катък (извара Ведраре, сирене Маджаров лайт и кисело мляко - рецептата я има нейде и групата или в дневника ми, но и в каквото и съотношение да ги смесите - делите крайното тегло на вложените протеинови блокове и си определяте блока.)
1 БМ - 3 маслини
листата от 1 стрък босилек
Доматът/доматите се разрязват на две половини и се издълбава с лъжица от семената част, така че да се оформи лодка. Вътрешността се накълцва заедно с босилека, маслините и се смесва с катъка. Пълнят се половинките домат.
*Млечният продукт може да е само сирене, само извара, котижд сирене - въпрос на вкус и налични продукти :)
** Рецептата е взаимствана от последната книга на Бари Сиърс, която преведох, преработен с наличните у дома продукти :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 20, 2017 1:33 pm

Изображение


ЗЕЛЕНЧУКОВИ СПАГЕТИ С ПРОТЕИНОВИ БОНБОНИ

1 БВ - 240 г тиквичка
2 БВ - 160 г моркови
леко посолени и задушени за 5 минути на тиган
3 БП - 120 г проитеинови бонбони
3 БМ - 1 ч.л. зехтин върху спагетите

Рецепта за протеиновите бонбонки
10 БП нискомаслено сирене
2 БП цедено кисело мляко

Сиренето се намачква с вилица и се смесва с цеденото киселото мляко.Добавят се подправки на вкус: в моя случай люспи чили, черен пипер, кимион. От получената смес се оформят топчета. Овалват се в зелени подправки.
В случая в чопъра заедно с 1 с.л. сусамово брашно смлях смес от копър и магданоз, в които овалях бонбоните
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Май 20, 2017 1:37 pm

Изображение


ЯГОДОВО-ЯБЪЛКОВ-ШОКОЛАДОВ МУС

6 БПВМ

2 БВ - 240 г ягоди
2 БВ - 26 г ябълково брашно (или 200 г пюрирана ябълка))
2 БВ - 4 с.л. (20 г) какао
6 БП - 54 г суроватъчен протеин
6 БМ - 3 с.л. сусамов тахан
6 БМ - 6 ч.л. счукани ядки (поръсват се при сервиране)
* мазнините се удвояват заради протеина на прах
листата от 3 стръка свежа мента

Всички продукти се смесват в чопър или с пасатор :)
1 БПВМ излиза около 80 г.
Любителите на сладолед могат да си го замразят във фризера :)
Онези, които все още не са преодолели желанието си за сладко, могат да добавят стевия
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Май 31, 2017 4:30 pm

СЛАДКО-СОЛЕНИ МЪФИНИ БЕЗ БРАШНО
6 БПВМ

Изображение


1 БП - 6 пътпъдъчи яйца или 1 яйце
3 БП - 1 кофичка (200 г) котиджа лайт*
2 БП - 20 г суроватъчен протеин на прах (по етикет)*
1 БВ - 1 с.л. петмез от фурми**
5 БВ - 110 г киснало 24 часа зърно еднозърнест лимец****
8 БМ - ядки (в случая киснати обелени бадеми и сурово кашу)***
канела, джинджфил, ванилия
6 черешки за разкош, които не броя

Яйцата, котиджа, протеина и петмеза се смесват. Добавя се добре оцеденото зърно лъмец и подправките. Сместа се разпределя във форма за мъфини с 6 гнезда. Във всяко гнездо се добавя черешка и ядките, така че всяко "мъфинче" да е с необходимото количество мазен блок.
Пече се в предварително загрята фурна с вентилатор на 200 градуса в ниската част на фурната, за да не прегорят много ядките - 20-25 минути.
* котиджа и протеина на прах могат да се заменят с 5 блока нискомаслена извара
** петмезът от фурми може да се замени с агаве, смлени фурми, мед)
*** ако не ползвате протеин на прах не удвоявайте блоковете мазнини задобавения протеин.
**** вместо лимец можете да ползвате овес или ечемик (или смес от трите вида зърно). След накисване 1 БВ излиза 24-25 г.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Юни 10, 2017 7:06 pm

ТОРТИЧКА
8 БПВМ

Изображение

Време за приготвяне: около 40 минути

Блат:
2 БП - 4 белтъка
4 БВ - 60 г овесени трици
1 БВ - 3 кайсии
4 БМ - 4 ч.л. сусамово семе
щипка сол, 1/2 ч.л. бакпулвер, канела, карамфил, джиндживил, 2 капки стевия

Белтъците се разбиват на твърд сняг със солта, стевият и бакпулвера. Триците се смилат заедно със сусамовото семе и подправките се смилат в нутрибулет на фино брашно. Кайсиите се също се пасират в нутрибулета. Смлените трици, сусамово семе и кайсии се смесват с белтъчния сняг внимателно с вгъване. Сместа се изсипва в подходяща тавичка и се пече на загрята на 200 градуса фурна с вентиратор 10 минути. (Получава се нещо като пандишпанен блат.) Блатът се оставя да се охлади като се набучва с вилица на няколко места.

Оформяне на тортата:
6 БП - 240-250 г "бита сметана"
1 БВ - 1/2 с.л. мед
1 БВ - 3 кайсии
2 БВ - 20 вишни
4 БМ - 4 ч.л. сусамово семе
течна ванилия, 2-3 капки стевия

"Битата сметана" се разбива отново с меда и ванилията и се изсипва върху вече изстиналия блат. Вишните се почистват от костилките. Кайсиите се нарязват на резенчета. Плодовете се разпределят върху крема и всичко се поръсва с предварително леко запеченото маково семе.
Прибира се в хладилника да се охлади добре.
Плодовете могат да са други - според наличните през сезона, а зимата от зонови компоти :)
Ако искате леко да ви киселее, може да ползвате 4 БП "бита сметана" и 2 БП изцедено кисело мляко.
В цялата торта има само 1 червен блок - 1/2 с.л. мед. Всичко останало е зелено :)

"Бита сметана"
1 опаковка извара Ведраре се пасира с 3/4 - 1 чаша нискомаслено прясно мляко в нутрибулет, блендер, с пасатор до фин крем
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот shtur4e » Чет Юни 22, 2017 7:21 am

Маня, искам да изкажа дълбоката си благодарност за новопреведената и публикувана книга "Зоната свободна от възраст". Изключително полезна и необходима за всички зонковци, особено за по-напредналите във възрастта. Още веднъж - сърдечни благодарности! :blagodaria:
"You can have results or excuses. Not both."
Аватар
shtur4e
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 185
Регистриран на: Пет Окт 14, 2016 12:06 pm
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот velislava » Вто Дек 26, 2017 6:58 pm

Маня написа:ЕЧЕМИЧЕН ХЛЯБ С КВАС

И ето резултата :) . Не можех по полезен да го съчиня. Да е от зърно, което Бари одобрява, да е с квас, а не с мая, да няма бакпулвер. Е, вярно, отнема време. Но ако веднъж си направи човек квас, може да го поддържа (особено онези дето не могат без хляб.)
Скрит текст:
Изображение

Имаш нещо против бакпулвера ли?
Аватар
velislava
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Апр 13, 2016 5:58 am
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта