nelinceto, привет! Аз зонувам от може би 2 години с прекъсвания понякога, но се завръщам в зоната винаги
след леки отклонения, но общо взето цялото семейство се храним зоново и според принципите на Зоната. Децата ми са по-малки от твоят тийн, а и тук училищни лафки и джънк храни в училище няма, та ми е една идея по-лесно в това отношение, но ще ти споделя моят опит, пък ти вземи от него каквото ти е полезно и мислиш, че би свършило работа във вашия случай.
Готвя зоново за всички ни, че съм мързелива и ми е по-лесно. Това, разбира се, че означава, че децата ми (на 5 и 7 г) са нон-стоп с балансирано хранене, но поне се опитвам. За тях блокове не броя изобщо и не им ограничавам плодовете и зеленчуците за нищо на света...просто гледам с тях да хапват "на око" сирене, кашкавал, месо, яйца и т.н. както и ядки, за да е балансирано храненето. Мога да ги държа "кръжащи" около зоната, защото тук е практика децата да си носят храна от къщи в училище, защото там на обяд имат само супа - всяка сутрин им приготвям по 3 кутийки на всеки. В 10 ч ядат плод обичайно, който не балансират, защото го ядат навън във времето за игра и няма как да си ядат цеденото кисело мляко, или изварата с него...така че не на всяко хранене успяват да балансират, но пък и не е нужно подрастващи да са съвсем стриктни, според мен. За обяд им правя балансирано меню - зонова баница, пица, сандвичи с добруджанки и месо, например и винаги имат пресен зеленчук, за баланс. Разни подобни тип сандвичи със зонови хлебчета и яйце, пилешко и ядки, или маслини (обожават маслини и двамата) и зеленчук, за да е балансиран обяда. За следобяд им правя у дома зонови мъфини (правя едни чудни с ябълка, канела и джинджифил, които те много обичат), или бисквитки със зонови брашна и стевия/агаве и извара/яйца, или пък бонбоните на Кари, но с протеин на прах и удвоени ядки, които също много ядат. Така изкарват по 7 часа в училище и когато се приберат вечеряме заедно. Или готвя изчислени манджи по съответен бр. ПВМБ и тегля по колкото блока смятам, че ще изядат, или готвя отделно В, обичайно с М и отделно правя П - задушени месца, кюфтенца от смляно месо и т.н. и комбинирам.
Разбира се, случва се да хапват и обикновен хляб...имам предвид домашен, с квас, който им правя аз, но слагам и брашна като лимец и спелта и т.н., не само зонови, но пък се опитвам горе-долу да го балансират с достатъчно протеини. Все пак те са деца и се случва да си хапнят бонбони и сладолед...виж чипсове и разни крекери не обичат особено, та ги пропускат, но не мисля, че за един подрастващ е голям проблем, при положение че при следващото хранене ще балансира. А и предпочитам да не им забранявам изрично да не ядат това, или онова, а през цялото време обяснявам защо не е полезно да се прекалява с даден вид храна/напитка.
При което 7 г. ми дъщеря обясняваше на баща си, който шофира 2 дни, за да се приберем навреме за училище и последните 300-400 км си позволи кока-кола, че тя съдържа аспартам, който е ужасен и ще се бие лошо с червените му кръвни телца и дори може да ги разболее....
Така че, не им забранявам да хапват какво им се хапва, но е в ограничени количества и по-често се хранят зоново и балансирано. Един вид "кръжат" около зоната и те - щат, не щат.
За сега това ме устройва и те се чувстват добре. Ама и карат колело ежедневно минимум по 3-4 км, ходят на спорт 2 пъти седмично и на скаутски лагер по 3 часа луди игри всяка събота, а в дни като днешния обикалят половината околия за норматив на колелета - имат по 9,4 км навъртяни по задачи само днес...
Чувстват се добре, да чукам на дърво не боледуват и за протокола дъщеря ми е на 7 г. и и 7 м. и тежи 24,5 кг, при височина 130 см, а синът ми е на 5 г. и 4 м. и тежи 21, 2 кг, при височина 118 см.