от Маня » Чет Авг 11, 2016 9:39 am
Първо, добре дошла!
Българските саламурени сирена (особено тези о БДС) изчислени по етикет за 1 БП излизат окоол 35 г. (изчислени по етикет излизат мазнини). Но тъй като са богати на мазнини, когато се консумират, не се добавя мазнина. Лично аз на пазара съм открила само две марки, които са нискомаслени (обезмаслени не съм срещала). Това са на Маджаров от серията Light и на Олимпус. Те също изчислени по етикет са по-скоро мазнини, но поне аз съм си ги приела за протеини и пак по 35 г за 1 БП и при употребата им добавям намалено количество полезни мазнини (зехтин, маслини, ядки, авокадо).
Най-добре е да ползваш данните от таблицата в сайта. И да се придържаш основно към продуктите, оцветени в зелено. (Но ако погледнеш последната таблица в сайта на Бари Сиърс - и тази, в нашия, има различия с неговата - понякога явно в резултат на поредно изследване, някои продукти сменят мястото си в степенуването като добри, приемнили и лоши за Зоната).
Колкото до бирата - в нито една оизат книгите на Бари Сиърс не е била зелена. Единствено чаша вино (и то най-добре червено) се приема за добър избор. (Но в последната му таблица и виното вече е червено!)
Всъщност в Зоната няма забранени храни. Има храни, които влияят благоприятно на отделянето на инсулин (наричаме си ги "зелени"), такива които имат не дотам добре влияят на този процес ("оранжеви") и такива, които силно увеличават отделянето на инсулин (и от там стават причина както за напълняването ни, така и за редица хронични заболявания - както сме си ги нарекли "червени"). Просто последните трябва да се ползват изключително ограничено в дневното меню.
За да има добри резултати е много необходимо първите месеци човек да се придържа максимално стриктно към системата на блокове и основно да се придържа към "зелените" продукти. Методът на око също е възможен, но там резултатите са относително по-бавни и не така добри.
Всяко едно по-продължително излизане от режима (каквато е била почивката ти) води до известно задържане на желаното отслабване (но не забравяй, Зоната не е диета за отслабване, Зоната е начин на хранене, който осигурава добро здраве, а отслабването е бонус!). Двата килограма + няма как да свалиш за четири дни. Нормално седмично в Зоната е да се смъкват 300-500 грама на седмица. Само в началото смъкването е по-бурно, защото е свързано с интензивно отделяне на задържани в клетките течности. (А и отслабването при различните индивиди е различно! - при едни по-бързо, при други по-бавно. Има и моменти на задържане на този процес - т.нар. плато, което е напълно естествено и не само при спазване на начина на хранене по Зоната).
Така че не се отчайвай и обезсърчавай. Просто забрави за кантара и сантиметъра за известно време, придържай се към зелените продукти и резултатите ще дойдат сами.
И намери време да попрочетеш както сайта по-задълбочено, така и публикуваните там книги.
А също и да включиш омега-3 мастни киселини в менято си (рибено масло).