БРОКОЛИ "БАНИЦА"3БПВМ
3 БП - 3 яйца или 6 белтъка
1 БВ - 320 г броколи
1 БВ - 130 г стар лук
1 БВ - 1 с.л. стафиди (червеничко!)
3 БМ - 1 ч.л. зехтин
Броколито се настъргва или на ситно ренде, или в кухненски робот, така че да стане като на трохи, може и с нож да се накълца, но отнема доста време.
Лукът се нарязва в желаната форма (аз го препдпочитам на тънки полумесеци. Задушава се и леко се запържва в зехтина.
Добавя се към суровото броколи, заедно със стафидите и яйцата. Добавят се подправки - мента, къри, куркума, черен пипер, кориантър, сол - на вкус. Всичко се разбърква.
Растила се в тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене така че да е с дебелина около 1,5-2 см. Пече се в предварително загрята фурна на 190 г около 30 минути.
Голяяяяма порция! Но може да се раздели на три по 1 БПВМ и да се допълни по желание с други вкуснотии: нискомаслено сиренце, да се полее с нискомаслено кисело мляко с малко чесън и ядки или каквото ви дойде на ум.
"Баницата" е вкусна и топла, и студена.