Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот negat1ve » Пет Окт 30, 2015 3:47 pm

Тези мъфини верно упорито създават проблеми :chef1: При рецептата "Мъфини с овесени трици - II вид" маи грамажа на съставка:

1 ч.ч. кисело мляко - 2БП + 2 БВ

е причината за главоболията ми. По грамаж от таблицата слагам 440 гр. кисело мляко 0,1% за да са 2 БП + БВ и сместа се получава доста повече като количество от вместимостта на формичка за 6 стандартни мъфина. Мисля че спокоино можех да направя още два мъфина и пак щеше да остане малко.

Отделно изключих фурната малко след като придобиха хубав загар като тези на снимката, но отвътре бяха още сурови. Майка ми казва, че може да е от смлените ядки които ползвам за 6БМ. Ядките прецаквали малко печивата или нещо подобно. Понеже формичката преливаше от всяко гнездо се наложи да я сложа в тавичка първо и цялото нещо във фурната. Възможно ли е заради допълнителния съд да са останали леко сурови отвътре? Идеи?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пет Окт 30, 2015 4:02 pm

Така, ползвай 1 кофичка кисело мляко. Тя си е 2 БП+2БВ приблизително. Не мога да си представя, че си отворил втора, за да ги натъкъмиш точно 440 г. Няма да загубиш много протеин, ако просто делиш кофичката на 2 блока. Ако се страхуваш, че ще прегорят, покрий с хартия през последните 5-6 минути печене и не вади веднага от фурната след изтичането им. (Цветът на снимката може да те подлъже, все пак е въпрос на качество на фотоапарата, с който е правена и настройките на монитора ти :laugh1: :laugh1: ). Печива се пробват с клечка. Като решиш че са готови, бодваш с клечка и ако оства суха, значи са ОК. Ако по нея остане от консистенцията - имат нужда от още печене.

Друго - тази рецепта е правена с американското кисело мляко. Българското е станало двойно повече като обем и течност и затова са прелели от формичките. За да я изпълниш точно както е описана, трябва да ползваш цедено кисело мляко Олимпус, което ще го наподоби. Делиш 350 грама на 2 и пак имаш 2 блока протеини и можеш да добавиш още 2 БВ трици. А ако го правиш с българско кисело мляко трябва да ползваш само половин кофичка и да натамъниш останалите съставки. Малко трябва да посмяташ.
Но по-добре се ориентирай към рецепти с бг кисело мляко, ако смятането и готварските ти умения те объркват. :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот negat1ve » Съб Окт 31, 2015 12:19 pm

Абе ако става въпрос за хапване едва ли ще отворя нова кофичка за да си отсипя 40 грама, но при рецептите гледам да съм стриктен. :chef1:

Ще пробвам с клечката и покриването следващия път. Фурната е вградена малка и маи не е особенно мощна, та и това не ме улеснява особенно. Глеам маи твоята рецепта за солени мъфини е с българско мляко, но нямам формичка с толкова много гнезда. Сигурно ще си купя нова силиконова формичка с 12 гнезда, тази металната и без това ми писна да я търкам като изоглавен при всяко използване. Уж си намерих хартия за печене на мъфини, помага малко но като прелеят и загорят отгоре после няма измиване без солидно накисване предварително и доста търкане.
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Сря Ное 11, 2015 9:42 pm

Днес купих пресен чернокоп от пазара в Бургас, сега му е сезона :) чернокопа е лефер, само че още е младеж :lol:
Любимата ми риба :laugh4: най ми харесва на чорба :) няма по вкусна рибена супа от чернокоповата :lol:
Сега ще ви запозная със зоновата рибена чорба а'ля Кюпри ( старото име на Приморско е Кюприя )
Готви я майка ми, по нейна си рецепта.
Да започваме да готвим :cooking1:
Ще правим три супи, всяка по три блока протеини.
Трябват ви 8-12 чернокопчета, моите бяха осем, защото бяха по едри. Първо трябва да се изкормят, и да се оставят във вода да се изкиснат за около половин час. Това го правим със всички риби, паламуда и скумрията ги изкисваме поне два часа, по този начин им излиза кръвта и рибата има по свеж и лек вкус :yess:
Следващата стъпка е да си премерите вода за три супи и да я сложите да заври, пускате рибата в тенджерата и след като пак заври, изчаквате около 5 минути и я вадите, внимавайте да не я преварите. Вадите рибата и слагате във водата два три тънки кръга лук, и около супена лъжица прясна пиперка червена, нарязани на ситно, сол, 7-8 зърна черен пипер, 2 големи дафинови листа ( имаме си дърво в къщи :bigsm14: ) щипка кимион, с.л. гьозум, и 1 к.л.пълна къри. Майка ми има навика да ръси от буркана подправките, и са малко натъкмени :laugh4:
След като се свари зарзавата, застройваме с 6 пъдпъдъчи яйца и три с.л. кисело мляко.
Докато чакаме зеленчука да се сготви, обезкостяваме рибката. Азпретеглих осем блока по 40 гр и ги разделих на три.
Закръглих и сложих по 100 гр риба на супа.
Всяка порция трябва да се балансира с три бл. В и три бл. М :chef1:
Ма много ми беше вкусно :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот negat1ve » Вто Дек 01, 2015 2:11 pm

Привет,

Някои да има впечетления относно кутиите за готвене на пара в микровълнова?
http://sistemaplastics.com/products/mic ... ve-steamer

По принцип какъв е най-бързия начин за готвене на пара на малко количество зеленчуци? Предполагам е онези кошнички къде се поставят в тенджера на силен котлон нали? Евентуално подсказка за конкретен бранд и/или магазин откъдето могат да се закупят?

Търся някакъв вариант за бързо размразяване и готвене на пара на замразени зеленчуци, че консервираните варива малко започнаха да омръзват. Имах навремето специализиран уред за готвене на пара, но си е голяма занимавка с миенето след използване на всички части и го дадох на майка ми. Също заемаше доста място.
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Пет Дек 04, 2015 10:49 pm

БАНИЦА ОТ НАХУТ И СИРЕНЕ

12 ПАРЧЕНЦА, ВСЯКО ПО 1БП+1БВ


СМЯТАХ ДА НАПРАВЯ НАХУТЕНИ КУРАБИИ СЪС СИРЕНЕ, НО СИРЕНЕТО МИ СЕ ОКАЗА ДОСТА ПОЕЛО ОТ ВОДАТА В КОЯТО СЕДИ, ПО ПРИНЦИП БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО ОСТАВЯ ДА СЕ ПООТЦЕДИ , НО АЗ БЪРЗАХ, КУРАБИИТЕ В ТАВАТА СЕ РАЗЛЯХА, ТЕСТОТО СЕ СЪЕДИНИ, СТАНАХА МНОГО ТЪНКИ, НО НЕВЕРЕОТНО ВКУСНИ, ВСЕ ЕДНО ЯДЕШ БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ. ЗА МЕН ТОВА Е НАЙ СПОЛУЧЛИВОТО МИ ЗОНОВО ПЕЧИВО.ЗА ДА ГО НАПРАВИТЕ ЩЕ ВИ ТРЯБВА:

ВАРЕН НАХУТ ПАСИРАН 480 ГР 12В
ОБЕЗСОЛЕНО СИРЕНЕ НИСКОМАСЛЕНО 315ГР 9П
АЗ СЛОЖИХ 330ГР ЗАЩОТО СИРЕНЕТО МИ СТОИ ВЪВ ВОДА И БЕШЕ ДОСТА НАПОЕНО.
ЯЙЦА 2 БР 2П
БЕЛТЪЦИ 2 БР 1П
СОЛ
ХЛЕБНА СОДА ГОРЕ ДОЛУ 1 КАФЯНА ЛЪЖИЧКА ПОГАСЕНА В ДВЕ СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ КИСЕЛО МЛЯКО И МАЛКО ОЦЕТ.

НАХУТА ГО ПАСИРАХ, СИРЕНЕТО ГО НАСТЪРГАХ НА ЕДРОТО РЕНДЕ, СМЕСИХ ВСИЧКИ СЪСТАВКИ И СЕ ОПИТАХ ДА НАПРАВЯ ТОПЧЕТА, СМЕСТА МИ ОБАЧЕ БЕШЕ МАЛКО ТЕЧНА, ЗАТОВА СИ ТЕГЛЕХ В КУПИЧКА КОЛКОТО МИ ИЗЛЕЗЕ ЗА БЛОК, И ИЗСИПВАХ ЛЕКО В ТАВАТА, ОФОРМЯЙКИ С ПРЪСТИ, ПЕКОХ В ЗАГРЯТА ФУРНА НА 250ГР ОКОЛО 25-30 МИН. ЕТО КАКВО СЕ ПОЛУЧИ :))

снимки тук:
http://ozonka.blogspot.bg/2015/12/12-11.html
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Пет Дек 04, 2015 10:52 pm

ТЕЛЕШКА СЪЗДЪРМА

1 БЛОК ПРОТЕИН Е 18ГР


ТРЯБВА ВИ ТЕЛЕШКО МЕСО, ТЕЛЕШКИ КОКАЛИ И МНОГО ДАФИНОВ ЛИСТ.
КОКАЛА Е ЗА ЖЕЛАТИН И АРОМАТ, АКО НЯМАТЕ КОКАЛИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЛОЖИТЕ И МАЛКО МАЗНИЧКО В ТЕНДЖЕРАТА, ИМАЧЕ СЪЗДЪРМАТА НЯМА ДА СЕ СПОИ И ЩЕ СТАНЕ ТРОШЛИВА , НО ВСЕ ТАКА ВКУСНА.
РЕЖЕТЕ ТЕЛЕШКОТО НА ГОЛЕМИ КУБЧЕТА И ГО СВАРЯВАТЕ ДОБРЕ , АЗ ГО ВАРЯ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ, ЗАЕДНО С КОСТИТЕ,НЯКОЛКО ДАФИНОВИ ЛИСТА, СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР И БАХАР НА ЗЪРНА. ОТЦЕЖДАТЕ ГО И СЛАГАТЕ МЕСОТО В СЪД С ОЩЕ НЯКОЛКО НОВИ ДАФИНОВИ ЛИСТА, СМЛЯН ЧЕРЕН ПИПЕР, СМЛЯН БАХАР И МАЛКО ОТ БУЛЬОНА АКО СЕ НАЛАГА, ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОВРИ НОВИЯ ДАФИНОВ ЛИСТ . СЛЕД КАТО СЕ ИЗПАРИ ТЕЧНОСТА, ГО ОСТАВЯТЕ ГО ДА ПРЕСЕДИ ЕДНА НОЩ, НА СУТРИНТА ПАК ГО ЗАГРЯВАТЕ, ОТДЕЛАТЕ ЛИСТИТЕ, СЛАГАТЕ ГИ НА ДЪНОТО НА НЯКАКВА СЪДИНАКА , МОЯТА Е ПЛАСТМАСОВА КУТИЙКА С ФОРМАТА НА ТУХЛИЧКА, ИЗСИПВАТЕ МЕСОТО, ПОНАТИСКАТЕ С ЛОПАТКАТА ДА МУ ИЗЛЕЗЕ ВЪЗДУХА, СЛАГАТЕ ДРУГИТЕ ЛИСТИ ОТГОРЕ ,ЗАТВАРЯТЕ С КАПАК И ОСТАВЯТЕ ДА ИЗСТИНЕ, НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН СЪЗДЪРМАТА СЕ Е ВТВЪРДИЛА И ЖЕЛИРАЛА И Е ГОТОВА ЗА КОНСУМАЦИЯ.
ПРАВЯ ВЕЧЕ ДВА ПЪТИ И ВИНАГИ МИ ИЗЛИЗА 18ГР ЗА БЛОК, ТАКА ЧЕ МОЖЕТЕ ДА НЕ СЕ МЪЧИТЕ ДА Я ЗАСИЧАТЕ :)))
СНИМКИ ТУК:
http://ozonka.blogspot.bg/2015/12/1-18.html
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Съб Дек 05, 2015 2:35 pm

САЛАТА ПЕРЛА


САЛАТАТА ПЕРЛА ВСЪЩНОСТ Е МАРИНОВАНА ХАМСИЯ ИЛИ ЦАЦА :))
ХАМСИЯТА Е ПО ВКУСНА, НО ПРИНЦИПА НА ПРИГОТВЯНЕ Е ЕДИН И СЪЩ.
ЗА ДА СИ Я НАПРАВИТЕ ВИ ТРЯБВА РИБА, СОЛ , ОЦЕТ , И ЗА ДА Е ЗОНОВА И МАЛКО ЗЕХТИН.

ПОЧИСТВАТ СЕ КОРЕМЧЕТАТА И СЕ МАХАТ ГЛАВИТЕ. ТЕЗИ РИБКИ СЕ ПОЧИСТВАТ ЛЕСНО, С НОЖ ПРОСТО СЕ РЕЖЕ ЧАСТ ОТ КОРЕМА ЗАЕДНО С ЧРЕВЦАТА.
СЛАГАТ СЕ В СИЛНА САЛАМУРА ЗА 24 ЧАСА. СИЛНАТА САЛАМУРА Е РАЗТВОР НА МОРСКА БЪЛГАРСКА СОЛ ( ТУНИСКАТА КОЯТО Е МАСОВО В МРЕЖАТА НЕ Е ХУБАВА ) В ВОДА. ПРОВЕРЯВА СЕ ДАЛИ САЛАМУРАТА Е СИЛНА КАТО СЕ ПУСНЕ В НЕЯ ЯЙЦЕ, ТО ТРЯБВА ДА ИЗПЛУВА, А НА ПОВЪРХНОСТА ДА СЕ ПОКАЖЕ МАЛКО ОТ ЧЕРУПКАТА С РАЗМЕР НА 5 СТОТИНКИ.
СЛЕД КАТО ИЗТЕКАТ 24-Е ЧАСА, РИБКАТА СЕ ИЗПЛАКВА С ВОДА И СЕ СЛАГА В ОЦЕТ ЗА 12 ЧАСА, СЛЕД ТОВА ПАК СЕ ИЗПЛАКВА С ВОДА , СЛАГА СЕ В БУРКАНЧЕ, РЪСВА СЕ МАЛКО ЗЕХТИН, И СЕ ПРЕВЪРТА НЯКОЛКО ПЪТИ БУРКАНЧЕТО, ЗА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ЗЕХТИНА. ГОТОВА Е ЗА КОНСУМАЦИЯ :))
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД , ЧЕ Е МАЛКО СОЛЕНКА И КИСЕЛКА. ИСТИНСКАТА МАРИНОВАНА ПЕРЛА СЕ СЪХРАНЯВА В ОЛИО, ТО ОТНЕМА ОТ КИСЕЛИННОСТА И СОЛЕНОСТА.
МНОГО СИ ВЪРВИ С ЛУК, ПРАЗ И ХЛЕБЕН МЪФИН :))
СЛЕД ДИСКУСИЯ С МАНЯ, РЕШИХМЕ ЕДИН БЛОК ДА Е 40ГР :))
снимките са тук :))
http://ozonka.blogspot.bg/2015/12/blog-post_5.html
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Съб Дек 05, 2015 3:16 pm

ВЕЯНА СКУМРИЯ


МНОГО Е ЛЕСНО ДА СИ НАПРАВИТЕ ВЕЯНА СКУМРИЯ В КЪЩИ :))
ВЗИМАТЕ ЕДНА СКУМРИЙКА, ПОЧИСТВАТЕ И ВЪТРЕШНОСТИТЕ ДОБРЕ, НИЕ Й РЕЖЕМ ГЛАВАТА, НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ПОСЛЕ РЕЖЕМ РИБАТА НА ТРАХУЛИ :)))) ТОВА Е ДИАЛЕКТНА ДУМА ОТ МОЯ КРАЙ И ОЗНАЧАВА ДА НАРЕЖЕТЕ РИБАТА НА КОЛЕЛЦА, С ДЕБЕЛИНА 1,5-2 СМ. ПОСЛЕ Я СЛАГАТЕ В СИЛНА САЛАМУРА ЗА 48 ЧАСА, СЛЕД ТОВА ВЪВ СЛАДКА ВОДА ЗА 20 МИНУТИ, ПОСЛЕ Я НАНИЗВАТЕ НА КОНЕЦ ЗА ГОТВЕНЕ, И Я ЗАКАЧАТЕ НЯКЪДЕ ДА СЕ СУШИ :)) СЛЕД ТРИ ДНИ Е ГОТОВА ЗА КОНСУМАЦИЯ :)) НЯМ,НЯМ :))
НЕ ЗНАМ КОЛКО Е ЕДИН БЛОК, МИСЛЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА Е ОКОЛО 35ГР, ЗАЩОТО Е ПОИЗСЪХНАЛА.
снимки тук:
http://ozonka.blogspot.bg/2015/12/blog-post_83.html
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот z_nalbantova » Нед Дек 06, 2015 3:24 pm

Здравейте, нова съм тук и искам да попитам колко блока и за какъв грамаж е по етикет кисело мляко 2 и 3,6 %.
z_nalbantova
 
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Дек 06, 2015 3:18 pm
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот gogo » Нед Дек 06, 2015 4:05 pm

z_nalbantova написа:Здравейте, нова съм тук и искам да попитам колко блока и за какъв грамаж е по етикет кисело мляко 2 и 3,6 %.

Здравей, киселото мляко за да е балансирано трябва да е с масленост 0,1%. Когато хормоналният ти карбуратор ти се настрои, то тогава 2% кисело мляко е добре. Ако имаш още въпроси питай в дневника ми.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Нед Дек 06, 2015 8:36 pm

z_nalbantova написа:Здравейте, нова съм тук и искам да попитам колко блока и за какъв грамаж е по етикет кисело мляко 2 и 3,6 %.

Ползването на нискомаслени или обезмаслени млечни продукти в Зоната се препоръчва, за да се намали съдържанието на наситени мазнини в менюто. Затова всички се стремим към наличните на българаски пазар нискомаслени или обезмаслени млечни продукти. Няма как да се намалят тези мазнини в крехките меса и рибата, но с млечните продукти е възможно.
Българските млека, независимо от маслеността си, общо взето могат да се ползват по 1/2 кофичка за 1 смесен блок протеини+въглехидрати, като когато се ползват от 2 и 3,6% (тези изобщо не са препоръчителни) не се добавят мазнини.
Препоръчителните мазнини в Зоната са зехтинът, авокадото и някои ядки.
По принцип няма забранени храни, но просто онези, които в таблицата са дадени в червено се препоръчва да се ползват относително рядко и то по-скоро като подправка.
За всички тези препоръки има подробни обяснения както в сайта, така и в книгите на д-р Сиърс и те не са просто приумица, а резултат от сериозни научни изследвания.
Ако желаете да постигнете резултати за здравето си е добре да се придържате главно към продуктите в зелената част на таблицата поне няколко месеца.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот z_nalbantova » Пон Дек 07, 2015 10:56 am

Благодаря за отговорите.
z_nalbantova
 
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Дек 06, 2015 3:18 pm
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Вто Дек 08, 2015 4:03 pm

Днес моето майче сготви супа от тиква :lol: направо си облизахме пръстите :laugh4:
ето ви рецептата :
СУПА ОТ ТИКВА И ПРАЗ
3 ПОРЦИИ, ВСЯКА Е 1 БЛОК ВЪГЛЕХИДРАТ И ЕДИН МАЗНИНА.
СТРАХОТНА СУПА ЗА ЗИМНИЯ СТУДЕН ДЕН!!!

ТИКВА СУРОВА 280ГР 2В
ПРАЗ ЛУК 100ГР 1В
СОЛ, ЧЕРЕН ПИПЕР, МАЛКО КИМИОН, МАЩЕРКА , ЗРЪНЦЕ СМЛЯН БАХАР, МАГДАНОЗ И ВОДА ЗА ТРИ СУПИ.
ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ И СЕ ЗАДУШАВАТ В ЕДНА ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА ГХИ, ЗА НЯКОЛКО МИНУТКИ ЗАЕДНО С ПОДПРАВКИТЕ, МАГДАНОЗА СЕ ПРИБАВЯ СЛЕД КАТО СЕ ИЗКЛЮЧИ КОТЛОНА.ДОБАВЯ СЕ ВОДАТА И СЕ ВАРИ ДО ГОТОВНОСТ НА ТИХ ОГЪН. ВОДАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАМЕСТИ С БУЛЬОН, СТИГА ДА ИМАТЕ ПОД РЪКА.
ВСЯКА ПОРЦИЯ СЕ БАЛАНСИРА С БЛОК ПРОТЕИН .

искам да добавя още нещо:
днес майка ми овкусила буркана със сусамовия тахан със стевия, но му сложила и щипка сол, тя неутрализира специфичния вкус на стевията, в последно време когато подслаждаме със стевия, дори и кисело мляко с плодове прибавяме и по малко сол, хапнах си блок печена тиква, полята със такъв тахан и много ми хареса :)
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Вто Дек 08, 2015 8:40 pm

Нахутена баница
8 бпвм

Скрит текст:
Изображение


Продукти:
1 БП - 1 цяло яйце
3 БП - 150 г извара обезмаслена от Лидв
4 БП - 140 г сирене "Маджаров" - лайт (леко обезсолено
8 БВ - 2 чаши нахут (накиснат от снощи) - меря вече набъбналия
8 БМ - 1 с.л. сусамово олио
Подправки: кимион, черен пипер, чили на прах, чубрица, риган, мащерка, 1 пакетче бакпулвер
Приготвяне: Смилам всички съставки в кухненския робот като добавям около 150 мл вода. Изсипвам в тавата на печката върху хартия за печене. Пека на 180 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна 25-30 минути (до приятен загар).

Идеята е на Катеринка. Но водена от казаното от Бари, че колкото повече е обработена храната, толкова по-голям е гликемичния товар, защото продължителното готвене разгражда клетъчните стени на въглехидратите и ги превръща бързо в прости захари за усвояване, а оттам се увеличава и инсулиновия отговор, реших да спестя една топлинна обработка (варенето на нахута или ползването на такъв от консерва/буркан, което е още по-зле, че вече е промишлено обработен продукт) експериментирам само с накиснат - т.е. само веднъж ще мине през огъня. Така си отговорих и защо сурова и варена леща и суров и варен нахут винаги се мерят по 1/4 чаша :laugh4: . Суравите са с по-нисък гликемичен товар от сварените/сготвените.
От понятието за гликемичния товар става ясно, защо приемането на въглехидрати най-вече от висококачествени зеленчуци е ключът към поддържане нивата на инсулина в подходящата зона. Колкото повече е обработена храната, толкова по-голям е гликемичния товар (това с особена сила се отнася за всички промишлено преработени въглехидрати).

Тъй като тавата е квадратна, режа първо от ъгъл до ъгъл и после на кръст. Оформят се 8 триъгълни парчета, всяко по 1 БПВМ.

Поднасям с кисело мляко 0,1% (или прясно със същата масленост), гарнирано със смлени орехи или бадеми за допълване до 2 или 3 БПВМ според настроението.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Katerinka » Вто Дек 15, 2015 9:51 pm

СПАНАК СЪС ПИЛЕ

ВСЯКА ПОРЦИЯ Е ЕДИН БЛОК ВЪГЛЕХИДРАТ, ПРОТЕИНИТЕ СА ПО ИНДИВИДУАЛНО ЖЕЛАНИЕ


СПАНАК 600ГР 1/2В
ПРАЗ ЛУК 100ГР 1В
СТАР ЛУК 65ГР 1/2В
ОВЕСЕНО БРАШНО 7ГР 1/2В
ПИПЕР ПРЕСЕН 120ГР 1/2В
СОЛ, ЧЕРВЕН ПИПЕР, ЧЕРЕН ПИПЕР, ДЖОДЖЕН , МАЩЕРКА, ЛЮТО ЧЕРВЕНО ПИПЕРЧЕ, ПРЕСЕН МАГАДАНОЗ.
РЕЖЕМ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ НА СИТНО И ГИ ЗАДУШАВАМЕ В МАЛКО ПИЛЕШКИ БУЛЬО, ЗАЕДНО С ПОДПРАВКИТЕ, БЕЗ ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР И МАГДАНОЗА. СЛЕД КАТО ПООМЕКНАТ, ПРИБАВЯМЕ ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР, БЪРКАМЕ ДА СЕ ПОСГОТВИ МИНУТКА-ДВЕ, И ПРИБАВЯМЕ БРАШНОТО, ПАК ПОБЪРКВАМЕ МАЛКО :))), СИПВАМЕ ДВА ЧЕРПАКА БУЛЬОН, РАЗБЪТКВАМЕ И НАТЪПКВАМЕ СПАНАКА В ТЕНДЖЕРАТА :)))
ЗАТВАРЯМЕ С КАПАКА И ЧАКАМЕ ДА ПООМЕКНЕ, ЗА ДА МОЖЕМ ДА РАЗБЪРКАМЕ. ДОЛИВАМЕ БУЛЬОН КОЛКОТО НИ ХАРЕСВА И ГОТВИМ ДО ГОТОВНОСТ, КОЕТО Е ОКОЛО 5 МИНУТИ. СЛЕД КАТО ИЗКЛЮЧИМ КОТЛОНА, ПРИБАВЯМЕ МАГДАНОЗ.
НАПРАВО СИ ОБЛИЗАХМЕ ПРЪСТИТЕ, ХАПНАХМЕ СИ С МЪФИНИ , ЧЕСЪНЧЕ И КИСЕЛО МЛЕКЦЕ

Снимковия материал е тук:
http://ozonka.blogspot.bg/2015/12/600-12-100-1-65-7-120-12.html

Манче обърни внимание, че не съм ползвала грам масълце :laugh4:
и нещо ми се върти в главата баница с праз и спинааачеее
утре ще се пробвам :chef1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron