Katerinka написа:Маня а минимум на колко часа може да се яде, по често ако се хапва, ще се намали отстоянието между храненията, да се хапва по два блока през два часа става ли? Или поне през три да е
Ами експериментираш. Когато съм пробвала с 2 блока съм издържала и 4 часа без чувство на глад - зависи от самото меню, ако е добре балансирано се издържа и по 4 часа, че и повече - как я карат мислиш тия дето се морят на 9 блока на ден. При тях имат 1 хранене от 3, 2 хранения по 2 и 2 хранения по 1 блок. Във времето, когато бях на "течна" храна заради зъбите петте хранения на ден бяха по два блока с интервалите на нормалното хранене.
Можеш да ядеш и 6 пъти на ден и си разпределиш блоковете така, че да имаш един вечер преди лягане. При схема 11 блока на ден Бари казва, че между основните хранения не трябва да има повече от 5 часа интервал и затова има една следобедна закуска, която е в подкрепа преди вечерята и една преди лягане. При моята схема аз се храня около 8:00 - 13:00 - 17:00 - 20:00 - 23:00 часа. И тъй като хапването ми е винаги под ръка, ако ситуацията ми го налага мога да хапна малко по-рано или малко по-късно. Понякога и си променям блоковете - има дни, в които съм на 10, има дни в които съм на 11. На 9 изпитвам глад. И отдавна не съм експериментирала да съм на 9 блока. Това са блокове, поне по мое мнение, за дами около 50-55 кг, които искат да станат 40
. А аз съм далеч от подобни болни идеи. Защото освен добре балансираното меню, то трябва и да съдържа известни калории. При 9 блока те ми се струват извънредно малко за моето туловище.
Дневните менюта на Бари осигуряват около 1200 калории на ден за жени, приемащи 11 блока, и 1500 за мъже на 14 блока. А това са съвсем ограничени дневни калории. Поне на мен ми се струва нездравословно да се пада под това.
Според различните калкулатори в мрежата моите дневни нужди от калории са 1400-1500. А аз приемам около 1200. Може би затова свалям значително по-бавно. Но на моята възраст е вредно бързото смъкване на килограми. Ще вземат да провиснат твърде рано разни места по тялото (не че е от значение, когато скоро ще се обръщат към теб с "бабо"), но не е и здравословно.
Зонковци свалиха и по 30 килограма за година време, но си докараха и някои проблеми, като не приемат рибено масло или пропускат да си добавят мазнини в менюто.
Така че е добре да се зонува правилно. А резултатите идват сами. Дори не усещаш как. Трябва да се зонува с лекота, без да се изпада в микронно мерене и стрес от това, че си хапнал 10 грама повече или по-малко от някой нутриент. Трябва да изпитваш удоволствие от храната, от приготвянето й, от поднасянето й. Да не се стресираш от това че си на "диета". Да приемеш, че всяка приета хапка лекува нещо в теб, за което дори не подозираш, че съществува и те зарежда с енергия, подобрява умствените ти способности, концентрацията. И Зоната наистина може да бъде удоволствие.
Предимството на блоковото хранене е именно в това, че не седиш с калкулатор да пресмяташ калории, а просто си похапваш вкусно, без да мислиш за това, а в същото време си ги редуцирал достатъчно, за да смъкваш излишните телесни мазнини и в същото време да поддържаш оптимално здраве или да помогнеш на някой основен здравословен проблем, който те мъчи.