Искам да споделя какво хапнахме днес
ама първо ще ви разкажа един виц
Минавал царя през село и решил да отдъхне в селския хан , и съответно да сръбне и той едно шкембенце. Много му харесала чорбичката и като се върнал в двореца, поискал готвача да му сготви и той шкембе чорба
Готвача като го хванал шкембето , като го метнал да го мие , търка , в три води да го вари , да не му замирише на царя и да му отреже главата. Поднесли го на царя, той сръбнал два-три пъти и недоволно казал- е не е същото
Представям ви моята ЦАРСКА шкембе чорба
продукти:
прясно мляко нискомаслено 660 гр 3П 3В
овесено брашно 21гр 1 1/2 В
масло 2 ч.л. 6 М
вода 600мл
пилешко филе сварено или печено 90 гр 3П
сол, черен пипер , червен пипер , лют червен пипер , чесън.
общо 6П 6М 4 1/2В - трябват по 1/2В на порция за баланс
1-2 скилидки чесън се смачкват и се нарязват на ситно , и се позапържват в маслото , прибавя се 1 ч.л червен пипер , солчица , черно пиперче , лют пипер и брашното , бърка се бързо за да се позапържи брашното , което с толкова малко мазнина е трудничко , затова е добре тенджерата да е с керамично покритие , и се прибавя постепенно и при постоянно бъркане разреденото с водата мляко, което не трябва да е студено , а леко топло. Бърка се непрестанно докато не заври , може и да поври 1-2 минутки. Отделно може да се приготви счукан чесън с оцет
В три купички се нарязва на ситно по 1 блок пилешко месце и се разпределя бульона. Аз добалансирах всяка порция с 40 гр - 1/2В за десерт.
Също така брашното ми стана на топченца и го разбих бульона с пасатора
.
Много ни хареса чорбичката
нищо , че е царска