negat1ve написа:Под "да ми хрупкат" се разбира почти сурови така ли? В смисъл от описанието на цялата процедура ми се стори, че няма достатачно време да се запекът стабилно и да хванат коричка? Т.е. да не се старая да ги запичам кой знае колко?
Не бих казала, че са сурови - все пак са минали през огън, но за кратко. За коричка изобщо не говоря. Това ще унищожи сума полезни вещества от зеленчука. Всъщност различните зеленчуци изискват различно време. Като си направя микс от чушка, домат, морков, броколи, карфиол, гъби и савойско зеле най-суров естествено остава карфиола, след това морковите, броколито, гъбите, чушката, домата, зелето (от полусурово към почти готово). Понякога, ако ми се играе повече и имам повече време си ги пека на отделни купчинки на плочата и постепенно вадя онова, което вече е готово. Или просто избирам по-малко зеленчуци с близки изисквания за термична обработка. Но тогава понякога обемът става огромен. И няма изяждане.
Е, аз по принцип по рецепта готвя само сладкиши - там ако сбъркаш брашното или захарта и всичко умира. Но тъй като вече и такива неща не правя - експериментирам. Понякога се получава, понякога не. Но рядко ми се случва да отиде нещо в кофата (освен ако не го препека, така че да не мога да го сдъвча ) Както днес се опитах да си направя пестил от сини сливи - но нещо фурната ме подведе. Уж на 50 градуса за сушене, а явно нещо не е било съвсем така (май ще викам майстор ). И като се прибрах след два часа - всичко беше на въглен и отиде в кофата. Добре че бяха само 1 кг сливи, че да не ме е яд чак толкова. А по инструкциите трябваше да съхне 5 часа на 100 градуса