Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пет Юли 10, 2015 8:12 am

Здравей негатив :laugh1: , леле че никнейм, сори.
Първо за резултата ти - много си е добър с тези 4,5 свалени килограма и намалели обиколки. В Зоната не се отслабва бързо, отслабва се постепенно, равномерно и здравословно. Зоната не е диета за отслабване, отслабването е бонус към начин на хранене, който човек избира за цял живот, ако иска да е здрав, бодър, жизнен, дълголетен.
Разпределението на блоковете ти е добро, въпросът е какво е съдържанието на менюто ти. Ако споделиш какво има във всяко едно хранене може да сме ти по-полезни дали правилно балансираш храната.
Колкото до часовете на хранене - принципът е интервалът между тях да не надвишава 5 часа. А как ще ги разпределиш в денонощието зависи изцяло от твоя личен режим. Щом имаш нощни смени просто си разпредели храненията според грарфика си. Сънят също е важен за доброто здраве.
По принцип Бари Сиърс определя закуската като най-важното хранене за деня, защото след продължителната почивка организмът се нуждае от зареждане. Така че къде ще включиш най-голямото хранене е въпрос на личен избор. Освен това би могъл ако 4 блока ти идват много на едно хапване да включиш един от тях в някоя от междинните закуски - вместо 1 - 2 блока.
Ако имаш още въпроси, питай, ще се опитаме да ти помогнем. И прочети инфото в сайта, ще ти е от полза. Там ще намериш отговори на доста от въпросите, които напират в теб.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Зоната
 

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот gogo » Пет Юли 10, 2015 10:37 am

Следобедната закуска можеш да я направиш 2 блока за сметка на един блок от вечерята. Кофичка кисело мляко 0,1% + 6 бадема, или нещо друго, за 2БМ е супер следобедна закуска.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пет Юли 10, 2015 8:53 pm

Ще попитам тогава за някои блокове който ме съмняват (главно въглехидрати и някои протеини) и маи не съвпадат точно с таблиците в сайта.

За 3 х БВ са ми дадени:
- 3 филии хляб ( 28 гр. филия х 3 = 84 гр.)
- 1 филия хляб + 300 гр. домати + 300 гр. краставици
- 150 гр. чушки + 300 гр. домати + 300 гр. краставици
- 600 гр. задушени или готвени зеленчуци микс

Последното ме вълнува особенно защото често го хапвам цялото или наполовина често за вечеря. Разминаването идва от изричното уточнение в сайта, че зеленчуците се мерят в сурово състояние а не като готов продукт след готвене. Аз ги правя в една дълбока йена, обикновенно ползвам замразени зеленчукови миксове от магазините като избягвам тези с прекалено количество моркови, картофи или ориз. Примерно последното "готвене" включваше 450 гр. пакет зелен нарязан фасул + 450 гр. пакет брюкселско зеле + 450 гр. пакет карфиол + малко пресни чесън, глава лук, един домат. Ползвам и готови смеси за гювече. Има ли шанс тези 600 гр. зеленчуци микс да са балансирани? Как да ги балансирам?
Отделно теглото на замразените зеленчуци не пада чак толкова колкото ако се ползват пресни. По пътя на логиката ако нещата се мерят преди готвене най-чисто ще е ако отмеря количеството зеленчуци и дирекно в дълбок тиган докато се задушът под капак. Гледах едни чугунени Wok тигани със стъклен капак преди време, но ми се видяха доста парички за нещо което може да не ползвам особенно често.

За 3 х БП:
- 90 гр. кюфте от нетлъсти меса (говеждо, свинско) - Взимам свински шол или друго колкото се може по-нетлъсто месо което се смила пред мен на един хубав месарски щанд в Халите. Получената кайма + половин или една глава ситно нарязан лук се омесват с минимални добавки сол и чер пипер, оформят на кюфтенца и изпичат в плик във фурна без добавка на мазнини. Само каквото си пусне месото. Става малко твърдо кюфте, но се яде. Каймата губи около половината си тегло при изпичане т.е. от 90 грама кайма излиза ~ 45 гр. изпечено кюфте. Балансирано или не?
- 90 гр. пиле - Правя го в същата йена, отдоло малко зеленчуци с малко вода, отгоре добре начуканите и овкусени със сол и чер пипер пържолки. Взимам само охладени пилешки гърди на Джиев, меря сготвеното месо.
- 90 гр. риба тон или друго филе тип консерва. - Чесно казано още не съм открил консерва риба тон в собствен сос чието оцедено тегло да е точно 90 гр. но инпровизирам с по-големи консерви въпреки, че често има предупреждения да се консумира незабавно след отваряне и да не се съхранява повече от ден-два отворена консерва. Намерих в кауфланд една консервирана херинга (или сардини, бяга ми в момента) чието оцедено тегло беше 90 гр. но беше в доматен сос и имаше някакви минимални количества мазнина (олио) и не си купих.
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Пон Юли 13, 2015 6:06 pm

Как се изравняват блоковете когато ползваме продукти с близки двойни стойности като кисалото и прясното мляко 0,1%? Примерно искам да си направя шейк в блендера за леката следобедна закуска с пъпеш:

220 гр. прясно мляко 0,1% + 130 гр. пъпеш

ги изравнявам с примерно 56 гр. нискомаслено сирене котидж + 6 бр. бадем ядки за мазнини и цялото това се смята за 2 х БП,БВ и БМ нали?

Друг въпрос - казано ми е при глад да добавям по още един блок БП,БВ и БМ към конкретното хранене и този блок да не го вадя от следващите хранения за деня. Т.е. не е проблем при нужда да си добавям по един-два блока към дневния прием стига да го правя балансирано и съгласно пропорциите на зоната?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Пон Юли 13, 2015 6:13 pm

negat1ve написа:Как се изравняват блоковете когато ползваме продукти с близки двойни стойности като кисалото и прясното мляко 0,1%? Примерно искам да си направя шейк в блендера за леката следобедна закуска с пъпеш:

220 гр. прясно мляко 0,1% + 130 гр. пъпеш

ги изравнявам с примерно 56 гр. нискомаслено сирене котидж + 6 бр. бадем ядки за мазнини и цялото това се смята за 2 х БП,БВ и БМ нали?

Друг въпрос - казано ми е при глад да добавям по още един блок БП,БВ и БМ към конкретното хранене и този блок да не го вадя от следващите хранения за деня. Т.е. не е проблем при нужда да си добавям по един-два блока към дневния прием стига да го правя балансирано и съгласно пропорциите на зоната?


Правилно си разбрал изравняването на смесени продукти.
След около седмица, ако правилно си балансирал менюто си, чувството за глад изчезва. Важното е по калкулатора да си си определил минимума блокове, които трябва да приемаш. Това зависи от физическото ти натоварване, освен от мерките и килограмите. Ако по някаква причини си увеличил физическото натоварване, тогава трябва да увеличиш блоковете. Допускам, че по калкулатора може блоковете да са ти малко. Бари по принцип препоръчва 11 блока за жените и 14 блока за мъжете. Нашият калкулатор ползва по-осъвременени данни, затова е възможно да ти излизат по-малко блокове. Ако изпитваш глад - пробвай да увеличиш блоковете с 1 от изчислените с калкулатора. И си провери балансирането на всяко меню за деня.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Вто Юли 14, 2015 6:42 pm

Как процедирате при готвенето на овес и с какво го съчетавате за да е чат-пат вкусно? Интересувам се главно кога се мери (преди или след накисването и сваряването), че го има в два варианта в таблицата? Сигурно поема доста вода ако се накисне за една нощ и малко или много ще има промени в грамажа. Колко е един блок като грамаж, че все още не съм си взел мерителна чаша и тегля всичко на везна в грамове?

Варите ли повече за да имате за няколко хапвания или винаги пресен? Проблем ли е сварен овес да се съхранява ден-два в хладилник? Колко вода долу-горе на какво количество за да се минимизира този момент с кипенето? Десетина минути след като заври или просто на слаб оган? Аз съм с индукционни котлони и подозирам, че дори на слабите степени ще има изкипявания?

Ако не е станало ясно за пръв път ще варя овес и не искам да омажа цялата кухня. Мерси предварително!
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Вто Юли 14, 2015 7:04 pm

Рядко варя овес, предпочитам да го ползвам само киснат. Меря в сух вид и след това деля количеството най-често на око (вече след доста практика). Но накиснатия е около 21-22 г за блок. За мен така е по-полезен, защото вече леко покълва. В моя дневник можеш да намериш информация за кисненето на различните ядки, зърна и семена.

При варене - вари се като жито. (Между другото, ако си го накиснал предварително става по-бързо). Можеш да свариш повече блокове. Мериш отново когато е сварен и така си определяш колко е 1 блок (щом си имаш кантарче няма проблем). Най-добре е първоначално да го включиш на силен котлон, с малко повече вода, а после да намалиш котлона, за да не кипи. И по възможност в по-голям съд, за да не кипи, да има място за надигане на пяната. Аз обикновено го варя за 10-15 минути. После свалям от огъня, покривам с кърпа и капак. И чакам да изстине. Ако остане вода просто си я пийвам или добавям към някое смути. Сварен може да се съхранява няколко дни в затворен съд в хладилник. Но колко точно не мога да кажа. Просто трябва да го наблюдаваш. Доста Зонковци си варят по 10 блока, за да имат по 2 за сутрешна закуска.

Идеално се комбинира с извара, яйца, шунка, Може да се добавя към салата, за да се намали обема. Може да се комбинира и с плод. Аз го добавям в зеленчукови смутите, за да понамаля малко обема. Често го забърквам с извара , тахан, подправки (канела, куркума, карамфил, джинджифил), послаждам със сок от агаве (1 БВ - 12 г) или стевия. Зимно време си меля брашно от зърното в кафемелачка и си варя трахана - пак в моя дневник може да намериш рецептата. Великолепна стопляща зонирана супа.

Разходи се из моя дневник, може да ти се родят доста идеи какво да си хапваш. Блоковете можеш да си ги натъкмиш по твоите нужди.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Вто Юли 14, 2015 9:01 pm

Ами аз вече сложих едни 140 гр. да се киснат, сутринта ако са все още твърди ще ги повъря малко. Дано набъбнат малко като обем - доста мижави ми се видят като количество за 10 БВ. Мерси!
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Melkat » Сря Юли 15, 2015 7:48 am

Аз го варя без предварително накисване. Тегля в сурово състояние нужното количество (поне 14 блока, че да имам закуска цяла седмица) , наливам вода два-три пръста над овеса и слагам на котлона. Когато заври, изключвам котлона, но оставям тенджерата върху котлона с капака. Забравям за овеса за няколко часа. След 5-6 часа повтарям процедурата. Така овесът поема много вода (не забравяй, че основната храна е водата :) ) Обикновено 1 блок сварен овес ми излиза 53-56 грама.
Ако не се лъжа, този начин на варене на овеса беше описан от Хипо - да е жива и здрава и зонова :)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Сря Юли 15, 2015 12:51 pm

Аз май го направих по подобен начин, само че наобратно - първо накисване цяла нощ и сутринта леко варене докато си хапвам закуската. Само накиснат зърната му ми се видяха с малко по-твърда обвивка за дъвчене и го метнах да се повари за 5-10 минути. Успя да кипне веднъж докато беше под капак, добре че го видях навреме. След накисването водата беше нормална, при варенето пусна бяло и стана по-мътна. Ползва ли се за нещо?

Последно колко е един блок като грамове от такъв сварен/накиснат овес?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Сря Юли 15, 2015 1:14 pm

Измерваш суров. 140 г - 10 блока. Киснеш/вариш. Измерваш. Полученото количество делиш на 10. И колкото се получи. Различно е - зависи колко време кисне/вари. От сорта овес - колко вода ще поеме. Така че мериш и накиснатия/сварения.

Така се процедира и при готвене. Мериж сурово. Готвиш. Мериш отново и делиш на вложените сурови блокове.

С времето се свиква и придобиваш окомер кое колко е. Колко голям домат е приблизително 1 блок. Колко пълна лъжица е 1 блок накиснат овес. Колко парче от шунката е 1 блок. Периодично мериш за сверка на окомера. Но това се постига след доста дълго време практикуване на Зоната. На мен ми отне около година. Сега меря точно само протеините. А зеленчуците и плодовете от време на време контролно (1 път в седмицата ;) )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Сря Юли 15, 2015 4:39 pm

Разбрах ;) тъжното е, че "стоплих" едва при последното пояснение. Няма да излезе готвач от мен май ;(

Взех си буркан нахут за проба днес, че не бях и чувал за подобно вариво преди Къци Вапцаров да щурмува реалити форматите наскоро. Нахута от консерва готви ли се или дирекно оцеждам, меря и ям? Предполагам върви повече с млечни продукти (извара или сирене котидж) отколкото с разните меса?
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Маня » Сря Юли 15, 2015 8:07 pm

Нахутът от консерва се консумира директно без да го вариш повече. Той си е готов за хапване. Ако има данни на етикета, можеш да си го калкулираш за въглехидрат.

Има много начини за ползване. Добавяне към салата. Пасиране на хумус (с добавяне на сусамов тахан, лимон и кимион за вкус), гарнитура към мръвка и риба вместо салата. Естествено може да се разбърка и с извара и кисело мляко, но най-вкусен става на хумус или като добавка към салатата. А може и да се сготви с домати, чушки и други зеленчуци и подправки. По принцип подправката която най-му отива е кимионът.

Аз понеже съм с малко изчанчен вкус, си го купувам суров, кисна го 24 часа и след това си правя "суров" хумус. Но това не всекиму ще е по вкуса.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Italiano » Чет Юли 16, 2015 10:45 am

Triwiz написа: Последният режим, който спазвах беше без въглехидрат (знам, че като хора от Зоната цифрите ще ви стреснат, но реално имах доста голям ефект, просто не мисля, че е здравословно и искам да видя какво ще стане с този режим). Състоянието, което Бари описва е "кетозис", но вече спрях да виждам ефект от него, понеже го правя доста дълго време, дори ми интересно, дали някой от такъв режим е преминъл към Зоната и дали е подобрил резултаа си? :)

Аз имам приятелка, която след този режим не премина към Зоната, а към болницата. Разби си костно-мускулната система. А пък една колежка - бъбреците.
Хубаво е, че си се отказал навреме.
Успех със Зоната. Ако си стриктен, няма начин да не видиш резултатите. И ще ти харесат.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот Italiano » Чет Юли 16, 2015 10:57 am

negat1ve написа:- 90 гр. риба тон или друго филе тип консерва. - Чесно казано още не съм открил консерва риба тон в собствен сос чието оцедено тегло да е точно 90 гр. но инпровизирам с по-големи консерви въпреки, че често има предупреждения да се консумира незабавно след отваряне и да не се съхранява повече от ден-два отворена консерва.

Да ти обърна внимание конкретно за рибата тон - вече в две различни като производител консерви с риба тон, съдейки от етикета, 1 блок ми излиза 42 гр.
Удобното е, че така в едната има точно 3 блока, а в другата - 5. Лесно е за разпределяне.
Затова гледай етикета на консервата!
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

Мнениеот negat1ve » Чет Юли 16, 2015 5:15 pm

Italiano написа:Да ти обърна внимание конкретно за рибата тон - вече в две различни като производител консерви с риба тон, съдейки от етикета, 1 блок ми излиза 42 гр.
Удобното е, че така в едната има точно 3 блока, а в другата - 5. Лесно е за разпределяне.
Затова гледай етикета на консервата!


Тези неща са по предписание на диетолог. Аз така и започнах - реших твърдо да се вталявам, малко четене в нета ме ориентира в негова посока и така. По принцип нещата му са по Зоната, но май гледа само общото съотношение протеини/мазнини и грамажите не са същите. Мен лично не ме удовлетвори резултата в началото и затова се преориентирах изцяло по вашите таблици, тепърва остава да видим какви резултати мога да постигна така. По мое мнение съм стриктен и е обезкоражаващо когато очакванията не се оправдават. Затова и досаждам с толкова въпроси и чуденки в последно време.

Може ли подсказка каква е точно консервата с трите блока като марка (производител) и къде може да се намери? Наистина ме притесняват тези предупреждения да не се съхранява дълго отворена консерва и ще е къде-къде по-лесно да хапвам цяла такава на основните хранения с по три блока.
Аватар
negat1ve
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пет Юли 10, 2015 12:01 am
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта